Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Street Food Éjszakája: Umami burger debütált a Famous-ben

2016. december 11. - kormosgergo

A Flyerz Magazin szervezésében idén újra meghirdetésre került a Street Food Éjszakája, amelyhez a főváros mellett egyetlen vidéki városként Szeged is csatlakozott. Az eseményt december 8-án rendezték meg, és bár az időpont érthetetlen módon nem hétvégére esett, mégsem hagyhattuk ki, hiszen egy nagyon is előremutató és követendő kezdeményezésről van szó.

15370088_643773549159916_796148443261768897_o.jpg

A Street Food Éjszakáján hat szegedi vendéglátóhely várta különböző akciókkal és kedvezményekkel a street food szerelmeseit, ráadásul közülük páran valamilyen különlegességgel is készültek ez alkalomra. (A Kapca például narancsos kacsakolbászt készített.) Nyakunkba vettük hát a várost, és meg sem álltunk a Famous kapujáig, mivel tudtuk, hogy az egyik legnagyobb dobásra itt számíthatunk. Az aposztrofált nagyágyú nem más, mint az Umami hamburger, amit hazánkban eddig csak Budapesten, a Bambában lehetett kipróbálni. Mondanom sem kell, hogy ott isteni finom volt, így már alig vártam, hogy újra megkóstolhassam. 

13580514_575353546001917_8939186124673559393_o.jpg

De mi is az az umami? Hétköznapi ismereteink szerint négy alapíz létezik: az édes, a sós, a savanyú és a keserű. A nyelvünkkel (nyelvünk teljes felületével) érzékelni tudunk azonban egy ötödik ízt is, amit umaminak neveztek el. Kikunae Ikeda vegyész professzor izolálta először sikeresen a japán konyha tradicionális alapanyagában, a kombu nevű sötétzöld tengeri algában lévő ízfokozó anyagot, amely természetes formában sokféle ételben, többek között a húsokban, halban, gombafélékben és tejtermékekben is megtalálható. A Famous egyik tulajdonosa és séfje, Ferkov Lajos a burgert kizárólag olyan összetevőkből "alkotta meg", (a receptet Jancsa Jani is elkészítette egy Street Kitchen videóban) amelyekben ez a titokzatos ötödik íz fokozottan jelen van, hogy az tényleg érezhető, felismerhető legyen.

osszetevok.JPG

Mielőtt azonban hozzálátnék a hamburger leírásához, muszáj megemlítenem, hogy szerzőtársam, Bandi, a "világevő" Tóth János és a sokak által Serpenyő Virtuózként ismert Görbe Pál társaságában volt alkalmam előzetesen letesztelni a béta verziót, így már volt némi sejtésem arról, hogy mire számíthatok. Nem is kellett csalódnom, ez a burger ugyanis tényleg félelmetesen finom. A buci könnyed és szellős, kellemesen pirított és az ötödik íz jegyében mindkét oldalát speciális umami-ketchuppel koronázták meg. Ebben a szokásos összetevők mellett halszósz, fokhagyma, worcester és tamarind teszi az ízképet még gazdagabbá. A kellemesen fűszerezett 15 dekányi húspogácsa méltó középpontja az ételnek. A tetejére pirított shiitake gomba kerül, ami az egyik leggazdagabb umami forrás. Sajnos a hús közepe nem annyira maradt szaftos, mint amennyire én szeretem, de ez annak is köszönhető, hogy nem jeleztem előre, milyen sütési fokozatban kérem. Ettől függetlenül azért benne maradt a marha minden íze és karaktere.

umami.JPG

A hús alatt parmezán-chips és grillezett paradicsom bújik meg, még tovább fokozva az umami-élményt. A parmezán-chips ropog, az íze érett és karakteres. A paradicsom a grillezés hatására jóval édesebb és koncentráltabb lett. Az összképet nézve az egész nagyon intenzív és egyedi. A köret sem akármilyen, ugyanis a fadeszkán batáta érkezett klasszikus coleslaw saláta kíséretében. Az édesburgonya tallérok visszafogottan édeskés, sütőtökre emlékeztető íze remekül passzolt ehhez a karakteres fogáshoz. 

20161208_221202.jpg

Az Umami burger egészen fantasztikus, egyedülálló ízélményt nyújt, amit tényleg mindenki szeretni fog. Azt gondolom, hogy óriásit lépett a város előre burger fronton a Famous-nek köszönhetően. Egyedül amiatt maradt egy cseppnyi bizonytalanság bennem, hogy milyen lett volna a végeredmény a Bandi által javasolt szarvasgombás olaj vagy krém felhasználásával. A szendvics önmagban 1 900 forintba kerül, menüben pedig 2 300 forintért kaphatjátok meg. Nem mellesleg a Street Food Éjszakáján 30%-os kedvezménnyel kóstolhatta meg a nagyérdemű. 

(Első két kép forrása: facebook, második két kép forrása: Serpenyő Virtuóz) 

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr312034581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2016.12.12. 13:12:56

streetkitchen.hu/2015/07/22/umami_hamburger

Nem megalkotta, hanem pontról pontra lemásolta, ami még oké is, mert egy nyilvános receptről beszélünk, de kezeljük már a helyén a dolgokat, ha csak így megy...

Bandit81 · http://sunseaty.blog.hu 2016.12.12. 13:25:00

@Jancsa Jani:
www.youtube.com/watch?v=ADx1IyYhRz0

Köszönjük olvasónkak, Jánosnak, hogy felhívta a figyelmet arra, hogy a recept bizony nem itt helyben született (bár ezt senki sem állítota). Szeretnénk igazságot szolgáltatani a Yutube amerikai "Ballistic BBQ" nevű bloggerének, aki talán esélyes az umami burger megalkotójának egyesek által rendkívül irígyelt címére, hiszen a fenti videó alapján 2015. február 17. napján töltöte fel a videómegosztóra a burgerreceptjét, ami véletlenül umami ketchupot, grill paradicsomot, és parmezán chipset tartalmazott a húson, és a bucin kívül. Plusz karamellizált hagymát is, de úgy tűnik egyes "utánzók" ezt a hozzávalót később - nyilvánvalóan szakmai szempontok alapján - elhagyták. Úgy tűnik tehát, hogy a világ már csak ilyen kegyetlen, a receptek terjednek, sőt egyesek még másolják is őket, viszont vannak helyek, ahol még csak meg sem említik, ki volt az ötletgazda. Mi a fenti cikkben szerencsére már eleve céloztunk mind a Bamba (találó név) marhára, mind a Street Kitchenre. Remélem a lelki nyugalom érdekében mások is vigyáztak, hogy az ötletet ne sajátjukként adják elő, hiszen, mint látjuk akár sértődés is lehet belőle...

A békesség kedvéért időrendi sorrendben a cikk végét lehet kiegészítem egy kis összehasonlító képes elemezéssel, hiszen kezeljük már a helyén a dolgokat, ha csak így megy...

Bandit81 · http://sunseaty.blog.hu 2016.12.12. 13:38:14

@Bandit81: Na, a shitake gombát még ki is hagytam a YouTube receptismertetésből!

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2016.12.12. 13:39:34

@Bandit81: ezt te irtad: "A Famous egyik tulajdonosa és séfje, Ferkov Lajos a burgert kizárólag olyan összetevőkből alkotta meg"
és ezt is: "a recept bizony nem itt helyben született (bár ezt senki sem állítota)"

ha megalkotás =/= születés, akkor my bad ;)

Bandit81 · http://sunseaty.blog.hu 2016.12.12. 13:57:44

@Jancsa Jani: Kedves Jani, Lajos összetevőkre bontva, tálakon aznap négy újonnan bevezetendő fogást mutatott nekünk. Utána hátravonult a konyhába, ami a vendégtérrel egybe van nyitva, és a szemünk láttára elkészítette, megcsinála, legyártotta, megalkotta magát a burgert. Ha ez a megfogalmazás (amit egyébként nem én, hanem G követett el) a Bambára és az SK-ra való egyértelmű hivatkozás mellett rossz érzést keltett Benned, és eszedbe juttatta szegény, sehol sem említett Amcsi Blogger, hát... my bad? Alkotott nekünk csirke szendvicset, még egy burgert, meg egy hot dogot is Lajos, nem hinném mégse, hogy bárki azt hinné, Ő találta fel ezeket, ha írunk róla.

Bandit81 · http://sunseaty.blog.hu 2016.12.12. 14:22:22

@Jancsa Jani: Kicsit lazítok a szószon: van három gyerekem, hidd el, a megalkotás nem egyenlő a születéssel...

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2016.12.12. 21:35:44

@Bandit81: rendben, akkor a jelek szerint félreértés történt részemről :)

Lajos Ferkov 2016.12.14. 18:18:21

A Burger alapötlete az egyik barátomtól jött, aki azt mondta, hogy élete legjobb hamburgerét ette itt:

www.umamiburger.com/menu/

A szósz pedig innen:

food52.com/recipes/6424-umami-ketchup

De természetesen láttam az ominózus adást és hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem segített az elkészítésében. :)
süti beállítások módosítása