Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Megnyitott a MONYO bar

Kraft sör és speciality kávé egy helyen

2024. október 18. - kormosgergo

A blogolásban az a legizgalmasabb, amikor teljesen véletlenül bukkansz rá egy új helyre, és az élmény úgy magával ragad, hogy azonnal tudod, írnod kell róla. Pontosan ez történt, amikor egy spontán szombat délutáni séta közben a Nagyáruház melletti Jókai utcában felfedeztük és kipróbáltuk az éppen előző nap nyitott MONYO Bar-t, Szeged legújabb kraft sörözőjét. Mint kiderült, a MONYO első és egyetlen vidéki egységét.

56da63c4-b3b6-4ad0-850c-23a44c49aeb8.jpeg

Aki esetleg nem tudná, a MONYO az ország egyik legnagyobb és legismertebb kisüzemi sörfőzdéje, amely a kőbányai Főzdeparkot kinőve (és így a HopTop-ot, Horizont-ot és Mad Scientist-et elhagyva) saját üzembe költözött. By the way, ennek a kertjében jött létre a MONYO Land névre keresztelt szabadtéri szórakozóhely és koncerthelyszín. 

71733f25-9e8b-4f29-90b6-2783a4369bc7.jpeg

A MONYO érkezése különösen üdvözlendő hír a hozzám hasonlók számára, én ugyanis sokáig abban a hitben éltem, hogy nem igazán vagyok sörös (a nagyüzemi lager sörök sosem tartoztak a kedvenceim közé), míg fel nem fedeztem a kraft sörök színes világát, és rendszeres sörfogyasztóvá nem váltam. A MONYO sörbárjában is vannak persze klasszikusabb tételek: ilyen a csapról is kínált bajor búzasör (Schatzi) vagy a cseh pilseni típusú MONYO Pils, de ezek mellett a komlósabb IPA (Flying Rabbit) és a már-már őszibaracklé-szerűen ködös NEIPA (Joel’s Journey) típusú sörök is megtalálhatók a szortimentben. Igazi különlegesség a Chocolate Cheesecake, ami a hagyományos stout sörök karakterét ötvözi a népszerű desszert ízvilágával. A gyümölcsös sörök kedvelői sem fognak csalódni, őket rögtön háromféle gyümölcsös (mangós, meggyes és lime-ananász ízesítésű) ale is várja. Ha pedig nem lenne elég a nyolcféle csapon lévő sör vagy hazavinnénk valamelyik kedvencünket, akkor a dobozos sörök közül választhatunk. Az általunk kóstolt Mango Hero egy laza, 4,5%-os sör valódi mangóval főzve, és bár én egy kissé krémesebb kortyérzetet is el tudtam volna hozzá képzelni, igazán frissítő élményt nyújtott.  

995bd97d-832e-4f5a-82cc-19074f506f0a.jpeg

A hely másik különlegessége, hogy a kávé magyar. Még mielőtt az olvasók többsége itt az x-re kattintana, pusztán arról van szó, hogy a Costa Ricában található kávéültetvények a magyar származású Bányai László nyomán váltak ismerté, majd Laci bácsi halála után a farm gondozását a szintén magyar Tóth Sándor (A Kávé Háza, Lucky Cap Micro Roastery) vette át. Sándor munkájának és irányított fermentációs kísérleteinek köszönhetően a Bányai név ma már egyet jelent a nagyon magas minőséggel. A speciality kávét a bár mögött álló Zsupsz Cafe csapatának köszönhetjük.

9e1543e7-ca08-435c-ae41-915b78140ee0.jpeg1bfc8bc8-6b18-489b-ac82-04805e7bd5f3.jpeg
A régi mozitermek stílusát felidéző tarka székek és a MONYO vicces mesefigurái mindkét teremnek egyedi hangulatot kölcsönöznek. Mi úgy éreztük magunkat, mintha a 20-as éveinkbe repültünk volna vissza, egy laza hangulatú helyre, ahol egy társasjáték parti közben egyszerre hódolhatunk a kisüzemi sörök és a speciality kávé iránti szenvedélyünknek, és ha megéheztünk, akár bedobhatunk egy szendvicset, hot dogot vagy paninit is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr7118707412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása