A Flyerz Magazin szervezésében idén újra meghirdetésre került a Street Food Éjszakája, amelyhez a főváros mellett egyetlen vidéki városként Szeged is csatlakozott. Az eseményt december 8-án rendezték meg, és bár az időpont érthetetlen módon nem hétvégére esett, mégsem hagyhattuk ki, hiszen egy nagyon is előremutató és követendő kezdeményezésről van szó.
A Street Food Éjszakáján hat szegedi vendéglátóhely várta különböző akciókkal és kedvezményekkel a street food szerelmeseit, ráadásul közülük páran valamilyen különlegességgel is készültek ez alkalomra. (A Kapca például narancsos kacsakolbászt készített.) Nyakunkba vettük hát a várost, és meg sem álltunk a Famous kapujáig, mivel tudtuk, hogy az egyik legnagyobb dobásra itt számíthatunk. Az aposztrofált nagyágyú nem más, mint az Umami hamburger, amit hazánkban eddig csak Budapesten, a Bambában lehetett kipróbálni. Mondanom sem kell, hogy ott isteni finom volt, így már alig vártam, hogy újra megkóstolhassam.
De mi is az az umami? Hétköznapi ismereteink szerint négy alapíz létezik: az édes, a sós, a savanyú és a keserű. A nyelvünkkel (nyelvünk teljes felületével) érzékelni tudunk azonban egy ötödik ízt is, amit umaminak neveztek el. Kikunae Ikeda vegyész professzor izolálta először sikeresen a japán konyha tradicionális alapanyagában, a kombu nevű sötétzöld tengeri algában lévő ízfokozó anyagot, amely természetes formában sokféle ételben, többek között a húsokban, halban, gombafélékben és tejtermékekben is megtalálható. A Famous egyik tulajdonosa és séfje, Ferkov Lajos a burgert kizárólag olyan összetevőkből "alkotta meg", (a receptet Jancsa Jani is elkészítette egy Street Kitchen videóban) amelyekben ez a titokzatos ötödik íz fokozottan jelen van, hogy az tényleg érezhető, felismerhető legyen.
Mielőtt azonban hozzálátnék a hamburger leírásához, muszáj megemlítenem, hogy szerzőtársam, Bandi, a "világevő" Tóth János és a sokak által Serpenyő Virtuózként ismert Görbe Pál társaságában volt alkalmam előzetesen letesztelni a béta verziót, így már volt némi sejtésem arról, hogy mire számíthatok. Nem is kellett csalódnom, ez a burger ugyanis tényleg félelmetesen finom. A buci könnyed és szellős, kellemesen pirított és az ötödik íz jegyében mindkét oldalát speciális umami-ketchuppel koronázták meg. Ebben a szokásos összetevők mellett halszósz, fokhagyma, worcester és tamarind teszi az ízképet még gazdagabbá. A kellemesen fűszerezett 15 dekányi húspogácsa méltó középpontja az ételnek. A tetejére pirított shiitake gomba kerül, ami az egyik leggazdagabb umami forrás. Sajnos a hús közepe nem annyira maradt szaftos, mint amennyire én szeretem, de ez annak is köszönhető, hogy nem jeleztem előre, milyen sütési fokozatban kérem. Ettől függetlenül azért benne maradt a marha minden íze és karaktere.
A hús alatt parmezán-chips és grillezett paradicsom bújik meg, még tovább fokozva az umami-élményt. A parmezán-chips ropog, az íze érett és karakteres. A paradicsom a grillezés hatására jóval édesebb és koncentráltabb lett. Az összképet nézve az egész nagyon intenzív és egyedi. A köret sem akármilyen, ugyanis a fadeszkán batáta érkezett klasszikus coleslaw saláta kíséretében. Az édesburgonya tallérok visszafogottan édeskés, sütőtökre emlékeztető íze remekül passzolt ehhez a karakteres fogáshoz.
Az Umami burger egészen fantasztikus, egyedülálló ízélményt nyújt, amit tényleg mindenki szeretni fog. Azt gondolom, hogy óriásit lépett a város előre burger fronton a Famous-nek köszönhetően. Egyedül amiatt maradt egy cseppnyi bizonytalanság bennem, hogy milyen lett volna a végeredmény a Bandi által javasolt szarvasgombás olaj vagy krém felhasználásával. A szendvics önmagban 1 900 forintba kerül, menüben pedig 2 300 forintért kaphatjátok meg. Nem mellesleg a Street Food Éjszakáján 30%-os kedvezménnyel kóstolhatta meg a nagyérdemű.
(Első két kép forrása: facebook, második két kép forrása: Serpenyő Virtuóz)