A korábbi sikerekre tekintettel február végén harmadik alkalommal is megrendezésre került a nagy szegedi steak- és borkóstoló. A gasztronómiai est szervezője és házigazdája ezúttal is a Famous amerikai étterem volt. Az első és a második alkalmat elszalasztottuk, még egyszer nem követhettük el ugyanazt a hibát.
A Famous-ről többször cikkeztünk már, de az utolsó beszámolónk óta fontos változások történtek az étterem életében. Egyrészt 2018 nyarán maguk mögött hagyták a szegedi bulinegyedet, és a belvárosba költöztek, másrészt steak házzá avanzsálva olyan húsokat vonultattak fel, amelyek szegedi viszonylatban egyedülállónak mondhatók. Az egykori Brnoi étterem helyén újjászületett Famous-ben régi kedvenceink (Bronx burger) mellett olyan új fogásokat is felvettek az étlapra, mint a rib-eye steak, a texas steak, az új-zélandi bélszín vagy a vörös tonhal steak.
Az új profilba illeszkedő gasztronómiai eseményt az étterem tulajdonosa nyitotta meg. Ferkov Lajos hosszasan mesélt a marhahús részeiről, a steak sütési fokozatairól, a száraz és nedves érlelés különbségeiről, a pácolás rejtelmeiről, a kollagénekről és a tökéletes steak elkészítésének fortélyairól. A délutántól vacsoraidőig tartó program folyamán négyféle húst kóstolhatott meg a nagyérdemű, amelyekhez a szegedi Borpont borszaküzlet tulajdonosa, Varga Zoltán ajánlott argentin, amerikai és magyar vörösborokat.
A vékonyabbra szelt és szárazabb húsok után az emberesebb, vastagabb szeletek következtek. A bélszín nagy utat megtéve a végeláthatatlan pampák hazájából, Argentínából került az asztalunkra. A hatalmas síkságokon a marhák sokat legelnek, így a húsukból nagyon finom steaket lehet sütni. Lajos, aki a vendégek számára minden egyes steakhez valamilyen sütési fokozatot is ajánlott, most a rare mellett tette le a voksát.
Az argentin bélszínt natúr olajban pácolták, majd sütés után mindkét oldalát sóval és frissen őrölt borssal fűszerezték. Körítésként a tört krumpli remek alternatívájaként enyhén csípős batátakrémet, továbbá egy pikáns mangó chutney-t kaptunk. A chutney-hoz egy játék is kapcsolódott. Aki kitalálta, hogy milyen – első hallásra talán oda nem illő, mégis nagyon harmonizáló – fűszer van benne, annak egy ingyen steak ütötte a markát. Evés közben a mellettünk lévő asztaltól érkezett az első helyes megfejtés; a titokzatos fűszer a kardamom volt.
Slusszként egy csoki desszertet tálaltak goji bogyóval, pekándióval, kesudióval és törökmogyoróval. Hiába éreztük, hogy a csokoládé holland kakaó hozzáadásával készült, és hiába volt isteni a gyümölcsragu, a vacsora ezen pontján már alig fért belénk valami. (Eltűnődtünk, hogy vajon az segített volna jobban rajtunk, ha a program egy-két órával később kezdődik, vagy ha az első steak egy könnyedebb lazacból vagy tonhalból készült volna.)
Folytatás biztosan lesz, ezért, akinek felkeltettük az érdeklődését, figyelje a Famous facebook oldalát vagy a blogunkat, mert a jegyek villámgyorsan elfogynak. A borokról nem sokat írtam, pedig Varga Zoltánnak hála nem mindennapi nedűket kóstolhattunk, ráadásul Zoli olyan szakértelemmel mesélt a borokról és a mögöttük álló pincészetekről, hogy biztosan sokan felkeresték hétfőn a Közép fasori üzletében. Végül kellemes élményekkel gazdagodva, elégedetten igyekeztünk magunkat a majd négy órás eszem-iszom után hazagurítani. Két dolgot biztosra vettünk: hogy visszatérünk még, és, hogy aznap már nem eszünk többet.
(A második és harmadik kép forrása: facebook)