Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Famous - American & Street Kitchen

2016. július 18. - kormosgergo

Végre! Ez volt az első gondolatom, amikor május elején megnyitott a Famous, vagyis az első amerikai étterem Szegeden. Pedig van már két, országos szinten is kiemelkedő hamburgerezőnk (Cirmi, Kapca), néhány olyan food truckunk, amelyek bárhol megállják a helyüket a mai mezőnyben (Borracho, Morzsa) és szép számmal találunk jobbnál jobb bisztrókat, de többségük nem merészkedett túl messzire a hamburgerek világától. Most viszont egy olyan hiánypótló helyet kaptunk, amelynek étlapján az amerikai konyha szinte minden ismert íze megtalálható. Mi pedig tematikusan végigettük az étlapot. Vágjunk is bele! 

13528079_574542752749663_1052790521052039291_o.jpgForrás: facebook

Az étterem az Ady téren, méghozzá a Pivo Vár felett került kialakításra. A helyszínválasztás szinte tökéletesnek mondható: a környéken pár hónapot leszámítva nyüzsögnek az éhes egyetemisták és külföldi diákok. Már kora esti érkezésünkkor lehetetlen vállalkozás lett volna a sörözőben szabad asztalt találni. Szerencsére mi úgyis inkább az éttermet szerettük volna szemügyre venni, ezért ezen nem lamentáltunk túl sokat, hanem elindultunk a lépcsőn felfelé a csalogató illatok irányába. 

20160608_212046.jpg

Bent két, nem túl tágas, egyszerűen berendezett, de barátságos terem fogadott minket, amelyeket az amerikai gyorséttermek stílusának megfelelően alakítottak ki. Itt nincs sok ember ilyenkor, a felszolgálók ugyanis buzgón rohangálnak fel-alá a megrakott tányérokkal a söröző és az étterem között. Hiába, a kellemes nyári időben az emberek inkább a szabadban szeretnek (l)enni egy korsó hideg sör társaságában.

20160608_202232.jpg

20160713_121030.jpg

A szendvicseknél a grillezett duplasajtossal kezdtük a sort. Ez 450 forintért akkora adagot jelent, hogy majdnem kettéállt a fülünk tőle. A kiflit mézes-mustáros szósszal kenték meg, erre került a grillezett cheddar és a trappista sajt. A pikáns mustáros szószt helyben, a szemünk láttára keverték ki. A sima mustárba a méz mellett szemes mustár is került, ami ropogós, darabos állagot kölcsönöz neki. 

20160707_173828.jpg

A Philly Cheese Steak még mindig csak 950 forintba kerül, amivel árfekvését tekintve az egyik, hanem a legjobb a városban. A steaket csíkozott marhahátszín képviseli a szendvicsben. A húson lapka jellegű cheddar sajt csücsül, alatta pedig pirított hagyma és egy spéci házi BBQ szósz bújik meg. Az összhatás kellemes, a hús kellően szaftos, viszont kicsit rágós, és kisebb szeletekre vágva is el tudnám képzelni. A kifli tésztája puha és könnyű, jól fel tudja venni a szaftot, sőt túlságosan is elázik tőle, amin némi plusz pirítással könnyen lehetne segíteni.

20160608_203931.jpg

Bevallom, engem a hot dogok sokkal inkább levettek a lábamról. A Coney Island például tökéletesen hozta azt, ami a műfajtól elvárható, sőt még túl is tett azon. A juhbeles virsli finom, jól áll neki a grillezés. A főszerep viszont tagadhatatlanul a helyben készült chili con carnénak jutott, ami a fűszeres marharagut helyettesíti. Nos, ez ízes, szaftos és pont annyira csípős, hogy az ízlelőbimbóid a végére úgy bizseregnek, hogy már a kaliforniai paprika sem tud sokat segíteni rajtuk. A chili con carne az eredeti recept szerint, sörrel és fahéjjal készül, és nagyon helyesen nincs benne kukorica. Szerencsére már magában is rendelhető, annak ellenére, hogy ottjártunkkor az étlapon még nem szerepelt. A kifli valamiért itt nem ázott át, kívül ropogott, belül pedig puha volt. 

20160701_155704.jpg

A hot dogok 450 forintnál kezdődnek, a legdrágább 800 forintba kerül. Nem mellesleg 450 forintért már olyan Corn dogot kapsz, hogy egyszerűen nem bírsz betelni vele. Ez az amerikai kedvenc nem más, mint egy pálcikára szúrt virsli kukoricalisztes bundába bújtatva, majd olajban kisütve. A Famous-ben Orly módra készül, vagyis sörtésztába forgatják sütés előtt.

13567027_1317999948228670_9136553053244702250_n.jpg

A hamburgerek terén a Famous Extra burger izgatta legjobban a fantáziámat. Ez tulajdonképpen a burgerek helyi fenegyereke 20 dekányi marhahússal. Ehhez jön még egy helyi termelőtől vásárolt zöldfűszeres grillsajt, nyakon öntve majonézzel és egy spéci ketchup-majonéz alapú házi szósszal. És most kapaszkodjatok, a házi szószt viszkivel bolondítják meg! Mindez 2 500 forint coleslaw salátával, krumplival és egy választott üdítővel együtt.

20160707_173726.jpg

Ehhez képest a Famous burgert "csupán" 15 dekás húspogácsával látták el, a viszkis szósz helyét pedig a már bemutatott mézes-mustáros öntet vette át. Ezen kívül grillezett paradicsom, cheddar sajt, jégsaláta, savanyú uborka és lilahagyma került a szendvicsbe. A zsemle sósabb jellegű, szezámmaggal szórt és kellemesen laza szerkezetű. Pirítás után mézes mustár kerül rá, ami ezáltal remekül egységbe fogja a burgert. A hús kellemes, nem tömör, pont jól harapható. Az ízvilága magában hordozza a marha karakterét, bors és egy kevés hagyma érződik rajta. A hagyma különben elhagyható lenne, hiszen jó minőségű marhahússal van dolgunk. A hamburgereket egyébként lehet kérni parti változatban, vagyis kisebb kiszerelésben is, mindössze 750 forintért. Az biztos, hogy ezért az összegért máshol legfeljebb mikrózott zsemlét és mirelit húst lehet kapni.

13662369_1323823967646268_5914277825337084092_o.jpg

A krumpli még mirelit, de a rajta lévő fűszersóval jól működik, ízletes és ropogós. A coleslaw pont olyan, ahogyan én szeretem, nem túl tömény vagy émelyítően majonézes.

20160713_123358.jpg

Ezután következett a Baby back, vagyis disznó bordák egy általunk választott szósszal. Ez jelen esetben a mézes chili volt. Ha rám hallgattok, akkor ezt mindenképpen kipróbáljátok, mivel belül elképesztően omlós! Három, hat vagy kilenc darabot lehet kérni belőle. Nem drága, három darab például csak 850 forint, de a szószt és a köretet külön felszámolják.                                                                                                                                                    
20160714_185248.jpg

Kipróbáltuk az amerikaiak kedvenc sajtos tésztáját, a Mac & Cheese-t is. A tészta al dente, azaz nincs teljesen puhára főzve. A mártást többféle sajtból készítik szerecsendióval és mustárral ízesítve. Ízesítésben közeledni próbáltak a magyar ízek irányába is, mivel a tetejére füstölt sajtot szórtak, de alapjaiban azért maradtak az eredeti receptnél.

20160714_185211.jpg

A desszertek közül az almás pitét emelném ki. Ez olyan, mintha a nagyim sütötte volna: szaftos, nem túl édes és annyi alma van benne, amennyit nem szégyelltek beletölteni. A képen látható pite egyébként csak az adag egyik fele, ugyanis kettő szeletet kaptunk 450 forintért. Emellett van még meggyes amerikai pite és amerikai palacsinta is juharsziruppal leöntve.

almas_pite.jpg

13428421_1308068685888463_3386667105824125988_n.jpg

A Famous American & Street Kitchen egy olyan hely, amelyre már nagyon régóta vártunk, hiszen egyrészt sok szegedi megismerkedhet általa az amerikai konyhával, másrészt a gyermekbetegségek mellett tisztán látszik a minőségre és a fejlődésre való folyamatos törekvés. A teszt megírásához hosszabb időn keresztül ettünk náluk, úgyhogy tudjuk, miről beszélünk. Az áraik barátságosak, itt a keresettel nem rendelkező egyetemisták is garantáltan találnak valami fogukra valót az étlapon. Teszteljétek le ti is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr838799806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása