Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Zing: Wagyu Burger

2016. november 04. - Bandit81

Vannak olyan szerencsés napok, amikor az ember munkaügyben keveredik jófelé. Így történt ma is, amikor Pesten a Dob utcába vitt a kötelesség. Szerencsére csak 500 méterre a Szegedre már "hazajárónak" számító Zing egyik Király utcai üzletétől. G-nek meg is írtam a találós kérdést, mit is fogok ebédelni, de rögtön tudta a választ. Az első lépcső az volt, amikor a Zing átváltott a Terra Pannónia Angus marhahúsára. A Balaton déli részén szabadon legelésző állatok húsa jelentősen emelte az amúgy is nagyszerű hamburgerek minőségét. Erről egy korábbi út alkalmával be is számoltunk anno.

wagyu.jpg

(fb)

Most viszont szintet kellett lépni, és az eleve magasan tartott színvonalat úgy gondolom sikerült tovább tornázni. Hús terén úgy tűnik, még mindig van feljebb. G beszámolt korábban egy nagyon komoly hamburger tesztről, most azonban - bár szintén korlátozottabb ideig - ismét elérhető a wagyu hús a fővárosban, a Zing ráadásul több helyen is kínálja a finomságot, és ami végképp meglepő, "emberi" áron. Hogyan lehetséges ez, nézzünk a színfalak mögé!

dsc_0040.jpg

A wagyu marha húsának jellegzetessége az állat eredetéből fakad. Mivel a japánban igavonó jószágként igénybe vett marha a folyamatos energiafelhasználás miatt nem külön, hanem az izomrostokban tárolja el a zsírt, így ez egy mással össze nem hasonlítható márványozottságot eredményez. Lehet mondani persze, hogy süssünk steak-et, ha már tökéletes a hús, de most itt arról van szó, hogy nem kell varázsolni a hússal vesefaggyú hozzáadásával, mivel a hamburgerbe egyébként kerülő részek egy máshonnan nem ismert szaftosságot mutatnak.

dsc_0038.JPG

Ez azonban nem egy olyan hozzávaló, ami szembejön velünk bárhol, egészen konkrétan egy kézen megszámlálható a komolyabb wagyu kolóniát nevelgető országok száma. Ez előző bekezdés elején linkben hivatkozott Zichy Mihály azonban hatalmas szerencsénkre úgy döntött, hogy Pécs mellett belefog az első magyar wagyu farmba. Ez a belföldi elérhetőség teszi tehát lehetővé, hogy a csillagos ég helyett 2000 Ft alatt kigazdálkodható legyen a burger ára. A 30 darabszám alatti "gulya" azonban nem végeláthatatlan húsforrás, ezért a Zing első körben három hónapig tudja biztosítani a finomságot.

dsc_0039.jpg

A húspogácsa a már megszokott buciban (tömör édeskés, kalácsos, így sok szaftot tud magába szívni) érkezik kellemes pirítás után. A szaft azért fontos most különösen, mert a hamburgerbe jus, vagyis pecsenyelé is kerül. A szaft mellett grillezett ökörszív paradicsom, gruyere sajt, wasabi majonéz és tonkatsu szósz kerül a burgerbe.

Szokásomtól eltérően nem elemzem végig a hozzávalókat, a hús ugyanis olyan élményt ad, ami miatt egy burger után - őszintén - csak azt tudom mondani: nagyon finom.

dsc_0037.JPG

Persze nem hagyhatom annyiban. A sajt fajtája szerint tökéletes kísérő, nem nyomja el az ízével a szaft-majonéz-hús hármasát. A paradicsom a kötelező frissességet adja a triónak. A trió azonban, nos valami elképesztő, ráadásul úgy, hogy nem csapunk minden falat után a homlokunkra, hogy atyaég, micsoda meredek ízek. Inkább nyugalom tölt el a falatozás közben, az egész burger ugyanis (a wasabi ellenére is) inkább a lágyságával egyedi. A hús egyszerűen olvad, annak ellenére, hogy csöppet sincs krémmé darálva, egész normális húsdarabokat élvezhet a szemünk, de csak a szemünk. A falat a szánkba érkezve ugyanis szétolvad. Próbáltam külön egy darab húst is enni, ugyanígy jártam, tehát nem az olvadt sajt, és a majonéz tehet a dologról, el kell fogadni, hogy egy bizonyos zsír százalék felett, és ismét hangsúlyozom, nem utólag hozzáadott zsír százalék felett, az egyébként konkrét textúrájú marhahús ilyen lágy is lehet. Ki kell próbálni, tényleg valószerűtlen élmény.

wagyu1.jpg(fb)

Ahogy az előbb utaltam rá, a wasabi ellenére is kellemes a szendvics, egyáltalán nem tolakodó a majonézben a bugi, egy-két falatban jött csak elő erőteljesebben, egyébként inkább csak a háttérben figyelt.

Nos, összességében nem tudok mást mondani, mint, hogy ha valaki nem figyelte az elmúlt egy hét burgeres híreit, és lemaradt a Zing új, Nádor utcai üzletének nyitásáról, illetve arról, hogy az első Wagyu burgert, mint sajtbureszt Kenderesi Tamás sütötte ez alkalomból, az még most gyorsan szaladjon, és próbálja ki ezt a tételt, mert megéri!

Tekintettel arra, hogy a burgert ebédidőben, becsomagolva kaptam, rendes fotózásra nem volt lehetőség, így a Zing facebook-os képeit is felhasználtam (fb) jelzés feltüntetésével.

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr6411928605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása