Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Le Lapin Bleu

Meglátogattuk Szeged első francia reggelizőjét és bisztróját

2023. június 27. - kormosgergo

Bárcsak ilyen helyek lennének Párizsban... Ez volt az első gondolatom, amikor beléptünk a Kék Nyuszi elegáns, boltíves belső terébe. A Le Lapin Bleu ugyanis olyan, amilyennek a nem franciák, vagyis mi a filmek és romantikus regények alapján egy kis francia bisztrót elképzelünk. 

img-1183.jpg

A Kék Nyuszi ötlete nem máshoz, mint Katkó Krisztina Michelin-tányéros séfhez fűződik, vagyis nem egy átlagos helyről van szó. Kávéval, reggelikkel, majd fél 12-től könnyed francia stílusú fogásokkal, vagy ahogy ők nevezik "kis bisztró ebéddel" várnak minket. Az étlap folyamatosan változik, hiszen egyrészt a séf imád kísérletezni, másrészt leginkább szezonális alapanyagokkal dolgoznak. Az ételekért az Alkimista Kulináris Műhely sous-chef-je, Kreizler Viktor a felelős.

img-1181_1.jpg

img-1182.jpg

img-1184.jpg

img-1188.jpg

Ami a kávét illeti, nem ültek fel a manapság nagyon divatos speciality-vonatra, de a minőség alapján abszolút ott vannak az élmezőnyben. A hagyományosan sötétebbre pörkölt kávébabok az olaszországi Nero Nobile pörkölőből érkeznek, italunk szakszerű elkészítéséről pedig az Emmarozsból átigazolt barista gondoskodik. Ottjártunkkor egy Columbia volt az őrlőben, ami aztán a gyönyörű háromkaros Sanremo Milano LX3-as gépből került a dizájnos csészékbe. 

img-1191.jpg

Vannak gyors reggeli menük, azaz croissant-os és bécsi virslis reggelik, amiket kávéval, teával vagy éppen narancslével kombinálhatunk. Ha tartalmasabbat szeretnénk, az egyik legjobb választás a quiche lehet. A húsos szalonnával készült, Elzász-Lotaringiából származó quiche lorraine azonnal a kedvencünk lett, de a franciák sós pitéjét pórés-szerecsendiós vagy sajtos-spenótos ízesítésben is érdemes megkóstolni. Az étlapról a tojás egyik legelegánsabb formája, a francia omlett sem hiányozhat, amelyet kérhetünk akár füstölt sonkával vagy kecskesajtos, gyógyfüves változatban is. Az Eggs's Benedict külön fejezetet érdemel, mivel egyrészt a buggyantott tojás és a hollandi mártás egy elképesztően krémes elegyet alkot, másrészről a bacon és a baconropogós morzsa egy kellemes roppanósságot is visz a fogásba. 

img-1195.jpg

Étkezésünk non plus ultrája a kék porcelán tányéron tálalt Kacsás reggeli volt, ugyanis ebben a kacsát kenhető formában, de mégis három különböző textúrával és ízesítéssel mutatták be. A terrine, a kacsamájmousse és a rilette mind fenséges, mégis az egyik darabos, a másik tökéletesen krémes, valamelyik kissé édeskés, keleties, talán kardamommal ízesített, míg a másik inkább sós és némi rozmaringos felhang érződik benne. A három teljesen külön ízvilágot remekül egészíti ki a marinált gyöngyhagyma savassága. A kencékhez a langyosan érkező kenyér- és kalácsvariációkból választhatunk pékárut. 

img-1192.jpg

A gasztronómiai élmények kiváló kiszolgálással párosulnak: a kabátokat már a belépéskor lesegítették rólunk, majd miután az asztalhoz kísértek, a placcmester - aki az Alkimistából sokak számára ismerős lehet - mesélt az étlapról és a bisztró koncepciójáról. A hangulat az udvariasság ellenére egyáltalán nem feszengős, a háttérben kellemes hangerővel szólt a La Vie En Rose és a Les Etoiles. A galérián működő kulináris bolt polcain az ínycsiklandó kekszek mellett különleges teák sorakoznak. A Maraschino (fekete tea cseresznyével) vagy a Hathikuli Assam zöld tea tökéletes ajándék lehet teakedvelő ismerőseinknek. Kellemes időben akár a teraszon is helyet foglalhatunk, vagy ha privát családi vagy üzleti reggelit szeretnénk tartani, akkor kibérelhetjük a séfasztalt, ahol a konyhától csak egy üvegfal választ el, így a szeparált teremben bepillantást nyerhetünk a séf és a szakácsok munkájába. 

kekszek.jpg

terasz.JPG

img-1199.jpg

A Le Lapin Bleu egy hiánypótló hely a napfény városában, ahol bár korábban már volt egy francia étterem, de a házias konyhájú Boros Kakas a szomszédban sajnos nem volt túl hosszú életű. A reggeliző és bisztró csütörtöktől vasárnapig, reggel 8 és 15 óra között várja a könnyed francia fogásokra és finom kávéra vágyókat a Dugonics tér 2. szám alatti udvarban. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr8918137982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása