A szegedi cukrászda-kultúra gyökerei a régmúltba nyúlnak vissza, elég csak az 1870-es években alapított és ma is működő Virág Cukrászdára gondolni. A választék jóllehet a mai napig bőséges, mégsem mindenhol azonos minőséggel találkozunk. Ha nem akarunk lyukra futni, érdemes először tájékozódnunk, ugyanis nem biztos, hogy azokon a helyeken találjuk a legfinomabb édességeket, amelyek az arcunkba tolják magukat. Ehhez nyújtunk segítséget legújabb cikkünkben, megmutatva, hogy melyek a mi kedvenc sütilelő helyeink a napfény városában.
Mi mással kezdenénk a sort, mint Szeged legfranciásabb és legbájosabb desszertezőjével, ami - Woody Allen azonos című filmje után - a Süti nem süti nevet kapta. A 2015 decemberében nyílt desszertbár olyan pici, hogy turistaként észre sem vesszük, hacsak bámészkodás közben véletlenül be nem pillantunk az otthonosan berendezett belső térbe. (Más a helyzet nyáron, amikor az előttük lévő kis terasz is megtelik élettel.)
A friss kínálatot a Süti News-on keresztül követhetjük nyomon, amit a Tisza Lajos körúti üzlethelyiségben és a facebookon is megtalálunk. A roll-up tréfás rajzok segítségével meséli el, milyen tésztából, krémből, habból és más finomságokból áll össze legújabb desszertkülönlegességük.
Van persze konstans süteménykínálat is: a különféle macaronok, a karamellás brownie, a mindenmentes Poppino és a karamellás túrótorta gyakran előforduló sütemény náluk. A ropogós vajas croissant, a spenótos quiche, az almás pite és a feketeribizlis frangipane látványa és illata ugyancsak szinte állandó csábítást jelent a visszatérő vendégek számára.
Törzsvendégekből márpedig nincs hiány; folyton olyan érzése van az embernek, mintha a személyzetet minden egyes sütizni vágyóhoz valamilyen személyes ismeretség fűzné. Ez persze részben így is van, de sokszor inkább a vendégek felé áradó kedvesség és figyelem teremti meg az említett családias hangulatot. De lássuk végre a sütiket... Az egyik kedvencem az omlós tésztájú szilvás lepény, amibe annyi szilvát tesznek, amennyit csak lehetséges.
A csokis-meggyes sütemény tetejét egy vanília ízű panna cotta csepp díszítette, ami köré liofilizált málnát szórtak. A kakaós-omlós tészta nem volt vastag, éppen csak arra hivatott, hogy összefogja a közte lévő sült csokikrémet, szederdzsemet és rumos meggyet.
Ezután könnyedebb vizekre evezve kipróbáltuk a mangós újdonságot. A mandulás linzertésztára karamellizált dióréteget tettek, amit egy könnyű mangó mousse és lime-os mascarpone hab követett, majd a süti tetejét igazi mangó darabokkal borították.
Biztosan állíthatom, hogy népszerűségük egyik titka, hogy a szívüket-lelküket is belesütik a süteményekbe. A kedves kiszolgálás, a kellemes hangulat és az isteni sütik miatt biztosan visszatértek majd ti is, ha egyszer már kipróbáltátok.
REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház
A cukrászatot 2018 júliusában nyitották meg a Kölcsey utca és a Magyar Ede tér sarkán található Reök-palota aljában. A tulajdonos nem más, mint a szegedi vendéglátásban jól ismert Mannah Reda, aki a nem messze található Tróját és a Pianót is üzemelteti.
A romantikus hangulatot idéző Süti nem sütivel szemben a REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház patinás légkörrel és nagyvonalú, világos belső térrel ejt ámulatba bennünket. A szecessziós nyílászárók és faldíszítések, a metlaki mintás szőnyegpadló, a pasztellzöld színű falfestés és a mennyezetet borító buja selyemtapéta egyszerre elegáns és dizájnos.
Az édességeket frissen készítik a kiszolgáló tér alatti üzemben. A franciák legendásan híres „ezerlapos” krémesét, a mille-feuille-t pont előttünk kapkodták el, így egy kevés várakozás után (ameddig a többi süteményt kóstolgattuk), úgy volt szerencsénk beleharapni, hogy az aranylóra sült tésztalapok még langyosak voltak. A vajas tésztarétegek kellemesen ropogtak, a sárgakrémben látható apró fekete pöttyök pedig arról árulkodtak, hogy a cukrászok igazi vaníliarúd kikapart magjaival dolgoznak. Bár a krémet nem nyomózsákból nyomják a süteménybe, a végeredmény így is tetszetős lett.
A laktóz és gluténmentes sütemények közül a Hófehérke desszertet próbáltuk ki. A ropogós mandula morzsa és a lágy kókusz ízű hab könnyed és izgalmas párost alkotott. Kellemes meglepetést okozott a sütemény közepébe rejtett mangó ízű zselé is.
A mennyei Szomolyai desszertnél a linzertészta alapot egy mandulás krémréteg és egy izgalmas meggyréteg követte, amit aztán egy fényes külsejű meggy mousse-os félgömbbel koronáztak meg.
Sugar&Candy
A szegedi dóm közvetlen szomszédságában egy igazi kis ékszerdobozra bukkanhatunk. A fehér szín által uralt, királykisasszonyos, habos-babos enteriőrrel elsősorban a hölgyeket célozták meg, de mi férfiak sem fogunk ellenkezni, ha már egyszer megkóstoltuk az ínycsiklandó süteményeket. A beltér igényes, az ablakban ülve pedig a Fogadalmi templom látványában gyönyörködhetünk.
Minden süteményt helyben sütnek az üzlet mögötti kis üzemben. Ők is mellőzik a különböző adalékanyagokat, tartósítószereket, porokat és pasztákat. Ezzel szemben mindenhez francia vajat és tejszínt használnak, a csokis sütikbe pedig kizárólag magas kakaótartalmú fehér vagy étcsokoládé kerül, ami amellett, hogy finom, még köztudottan egészséges is.
A fehér csokoládés-almás mousse azonnal az egyik kedvencünk lett. A hajszálvékony alsó tésztaréteget ropogós grillázs darabokkal varázsolták még izgalmasabbá. Erre kerültek a fahéjjal ízesített almadarabok és a habkönnyű fehér csokoládés krém. Végül az egészet egy ropogós csokiréteggel zárták le, amit dekadens étkezési arannyal díszítettek.
A Rákóczi túró tart-ban a házi lekvárnak is beillő baracklekvár édes és koncentrált volt, a tojáshabbal gyönyörű koronát varázsoltak köré. A könnyű mousse-szal ellentétben ebben a tortácskában aztán volt "anyag", de sem tészta, sem a túró nem volt fojtós.
Az áfonyás és a karamellás sajttorta közül ez utóbbit próbáltuk ki. A krém állagából és ízéből ítélve inkább túrókrém lehetett benne, mintsem valamilyen krémsajt. Ez a kellemesen savanykás íze miatt remekül passzolt a tetején lévő édes vajkaramell réteghez.
Torta Művek
Jó hír az Újszegeden lakók számára, hogy nem csak a belvárosban, hanem a Tisza bal partján is találhatunk finom pék- és cukrászsüteményeket. A Torta Művek a Csongrádi sugárúti apró műhelyt kinőve a Derkovits fasorra költözött, ahol a korábbiakkal ellentétben már a helyben fogyasztásra is nagy hangsúlyt fektetnek.
A kellemes hangulatú vendégtérből bepillantást nyerhetünk a sütemények és torták készítésének rejtelmeibe, és bár az üzem nagyobbik része a vendégtér alatt került kialakításra, így is nagyon érdekes látvány, ahogy a szemünk láttára készülnek el az utolsó simítások, kerülnek fel a tortákra a díszítések és a feliratok.
Minden sütemény helyben készül, tartósítószerek felhasználása nélkül. Mesterséges színezőket sem használnak, a sütemények gyönyörű színei az olyan természetes színezőanyagoknak köszönhetőek, mint a céklapor vagy éppen a zöld teapor. A kemény borítású torták törtfehér színe arról árulkodik, hogy fondant helyett valódi marcipánnal dolgoznak.
A náluk sütött sűrűbb, kalácsosabb tésztájú croissant mára a szegediek kedvencévé vált; a Soup&Pasta mellett a Hét Kávézóba és az Antique Cafeba is tőlük érkezik a franciák kedvenc reggeli péksüteménye. Bägeleket is sütnek, amikből aztán szuper szendvicseket készítenek. A kávékra is érdemes odafigyelni, mert nemrég speciality irányba mozdultak el. Ha szerencsénk van, akkor a pult másik oldalán azt a Szabó Diát találjuk, aki megnyerte az idei Amatőr Magyar Barista Bajnokságot.
Ezek tehát a mi kedvenceink, ami persze nem zárja ki, hogy a felsoroltakon túl is legyenek ígéretesen fejlődő vagy éppen már most nagyon jó cukrászdák Szegeden. Az utóbbi időben például a Rudi és Fickónál is találhatunk tortákat, márpedig ők semmit sem vesznek félvállról. Ha van valami jó tippetek, írjatok nekünk bátran a facebookon vagy kommentben a poszt alá.
Az első és harmadik kép forrása: facebook