Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Bohemia Sörkonyha, Pécs

2017. július 17. - kormosgergo

A blog elsősorban Szegedről és környékéről szól, mégis nehéz megállni, hogy ne számoljunk be a más városokban szerzett élményeinkről. Pláne, ha ezekre az élményekre egy cseh étteremben tettünk szert, és ez a cseh étterem Magyarországon, Pécs városában van, ráadásul olyan burgereket kínál, hogy a prágaiak is garantáltan megnyalnák mind a tíz ujjukat evés után. 

szup.png

A Bohemia Sörkonyha a történelmi belváros szívében, egy szűk utcácskában (Nagyflórián utca) bújik meg. Hiába sétáltam számtalan alkalommal keresztül a Király utcán, magamtól sosem akadtam volna rá, pedig tényleg pár perc sétára van csak tőle vagy a város központját jelentő Széchenyi tértől. Ha autóval közelítünk, ügyeljünk rá, hogy Pécs védett övezetéről van szó, ahová engedély nélkül nem hajthatunk be. Ellenkező esetben egy nem túl kellemes meglepetés vár majd ránk járművünk szélvédőjén.

b1.png

Belépve egy hamisítatlan cseh sörkert hangulatát idéző udvaron találtuk magunkat, ahol még pont időben lecsaptunk az utolsó magányosan árválkodó asztalra. Akárcsak a legtöbb cseh helyen, itt sincs nagy flancolás, a hangsúly az ételek és a sörök minőségén van. Annyira bájos, hogy muszáj megemlítenem az udvar végében álló elbűvölő kis fakaput, pedig ma már láthatóan használaton kívül van. A tikkasztó hőségben a kerthelyiség közepén álló terebélyes gesztenyefa árnyéka nyújt enyhülést.

20170624_151535.jpg

kapu.png

Na meg a pillanatok alatt az asztalra került hideg gyümölcsfröccsünk, ami tele volt áfonyával, málnával és ribizlivel. Sörök terén rendelhető Březňák, Velen vagy akár Lobkowicz černý. Ilyenkor sajnálja csak igazán az ember, hogy autóval van.

b9.png

Az olyan tradicionális cseh fogások mellett, mint a sertéssült knédlivel és káposztával vagy a sörpörkölt, hamburgerek is helyet kaptak az étlapon. Rögvest ki is rendeltünk kettőt, amire alig kellett negyed órát várni. Az első, ami feltűnik, hogy a hamburgerzsemle közepén egy nagy lyuk tátong. Na nem azért, mert spóroltak az alapanyagokkal, hanem mert a burgerek bagelből készülnek. A lyukas péksüteményt helyben, frissen sütik, majd mákkal szórják meg. A tésztája sósabb jellegű, a külseje roppan, az állaga viszont puha. A garnírungot jelentő csónakburgonyát egy kedves pöttyös bögrében szolgálják fel egy üvegtálkányi majonézes lilakáposzta-saláta kíséretében.

b8.png

A húspogácsát sajttal töltik meg, méghozzá füstölt és cheddar keverékével, vagyis az itt sütött összes burger egyúttal juicy lucy is. Ezzel a húzással a Bohemia nagyon magasra emelte a lécet, hiszen a juicy lucy elkészítéséhez gyors munka és tökéletes időzítés kell. Bár a kiömlő sajtláva elmaradt (ami annak is betudható, hogy a fotózás miatt nem álltunk rögtön neki az evésnek), a sajt ennek ellenére sem szilárdult meg a hús belsejében. 

belso_bohem.png

Elsőként a Tripla sajtos hermelin burgert kóstoltam meg, amelynek névadója nem más, mint a csehek egyik kedvenc sörkorcsolyája, a hermelin. Ez tulajdonképpen egy fűszeres olajban pácolt camembert. Legutoljára tavasszal ettem ilyet a híres prágai U Fleku sörözőben. Akkor persze eszembe sem jutott, hogy hamarosan egy burgerben látom majd viszont, ráadásul legalább olyan finoman elkészítve. Már önmagában ettől teljesen oda meg vissza voltunk, pedig itt még koránt sem értek véget a meglepetések, ugyanis a bucit sült paprikakrémmel kenték meg, amely minden egyes falatban érződött, keveredve a zsenge zöldhagyma és aszalt paradicsomos mascarponekrém ízével. Nemigen lehet szavakba önteni az összképet, főleg, hogy már a negyedik sajtnál jártunk, holott a burger neve "csak" hármat ígért.

b5.png

bohemia_kezdokep.png

Itt azonban még koránt sincs vége a különlegességeknek. Az Ínyenc névre keresztelt burgerben ugyanis bourbonnel készült bacondzsem van. Igen, jól olvastátok, baconből is lehet "lekvárt" készíteni. A sós és édes ízek tökéletes harmóniája ez a baconnek, a juharszirupnak és a barna cukornak köszönhetően. És tényleg érződik benne a bourbon jellegzetes aromája, az alkoholtartalma viszont főzés közben elszállt. Ezért az ízélményért már önmagában érdemes visszajönni. És ha már bacon, akkor miért ne kerüljön a bagelbe pár szelet ropogós sült bacon is, amitől már a mennyekben érzed magad. Ami a szendvics alján a baconlekvár, az a tetején az aioli, amit házi majonézből készítenek. Sűrű és krémes, jó, hogy nem spóroltak a fokhagymával. A cheddar burkot fonva olvadt a húspogácsa köré.

b4.png

Az Ínyenc Burger ára 2 050 forint, a Tripla sajtos hermelin burger pedig 2 200 forintba kerül. Ezek manapság normál árak egy minőségi hamburgerét, a Bohemiában azonban nem csupán minőségi, hanem olyan egyedi burgereket kóstolhatunk, amelyekhez foghatót legfeljebb Csehország legjobb éttermeiben találunk, ezért ha Pécsen járunk, nem érdemes kihagyni őket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr8212620169

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Igyál vizet, a főnök fizet 2017.07.24. 21:46:10

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények. Ezt a kört én állom! Már ami a Heti sajtóba belefér. Hétszentség'17/29 2017. 07. 17. Egy friss tanulmány annak járt utána, hogy vajon hány évesen öregszünk ki a féktelen partizásból. Kiderü...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mh1973 2017.08.02. 16:07:49

Jó hely, a szegediek közül a móres bárkonyha idézi meg ezeket az ízeket és nem csak a bagel miatt!
süti beállítások módosítása