Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Őszi retrospektív kávés villámkörkép

2020. december 01. - K. Flóra

Az idei ősszel nem csak a hűvösebb napok érkeztek meg Szegedre, de sajnos a koronavírus világjárvány második hullámával immáron az országos veszélyhelyzet is. Az szinte már gasztroközhely, hogy Szegeden egyre-másra találni jobbnál jobb - országos és régiós szinten is kimagasló - vendéglátóhelyet; ezúttal a minőségi kávézás szemszögéből néztünk körbe a városban. Összeállításunk kialakítása, szerkesztése során kerültek bevezetésre a válságkezelés legújabb - igencsak szigorú - szabályai, melyek értelmében az elkövetkezendő pár hétben még sajnos biztosan nem lesz lehetőség helyben fogyasztani kávéinkat.

kave04.jpg

Ugyanakkor az alább csokorba szedett, vendégszerzőnk tapasztalatairól szóló, rövid ajánlókat mégis fontosnak tartjuk közzétenni, hiszen - mindamellett, hogy ezen helyek nagyon is megszolgálták a dicséretet - legtöbbjük továbbra is üzemel (alapvetően ugyebár elvitel vagy házhoz szállítás lehetséges), és sokuknál nem csak kávé, de más finomság is beszerezhető. És természetesen reménykedünk abban, hogy - egy majdani kedvező járványügyi változás okán ezen időszakot követően - hamarosan enyhülnek a korlátozások, és újra lehet helyben is fogyasztani. Nem utolsó sorban pedig azt se felejtsük, hogy minőségi szemes kávét (kérésre akár őrölve is) szintúgy vásárolhatunk sokuknál otthoni felhasználásra.

Körképünkben eredetileg külön csoportosításban szerepeltek volna azok a helyek, ahol a kávé és a kávézás élménye a meghatározó, és külön azon helyek, ahol inkább az ételek, egyéb italok vagy szolgáltatások kapnak nagyobb hangsúlyt. A koronavírus okozta felbolydulásban végül egyetlen - szűkített - lista készült, és bár jelentősebb különbségek előfordulnak (sokszor az újhullámos vs. klasszikus kávé mezsgye mentén), egyvalamiben mindannyian megegyeznek: remek kávézó- és vendéglátóhelyek, ahol nagyon is érdemes elfogyasztani egy (vagy akár több) csésze kávét.

A meglátogatott helyek mindegyike kellően komolyan vette a járvány kapcsán hozott kormányzati intézkedéseket, ugyanakkor szolgáltatásaik színvonalából cseppet sem engedtek, csupán kínálatukat szűkítették egyes esetekben; természetesen egészen más otthon elfogyasztani megszokott italaink, ételeink (és különösen igaz ez a kávékra), ám ezen időszakban kiváltképp fontos, hogy ne hanyagoljuk kedvenc helyeink, legyenek bár azok az itt felsoroltak között vagy sem: vigyázzunk gasztronómiai értékeinkre, rendeljünk házhoz, vigyünk elvitelre, őrizzük meg őket magunknak a járvány utánra is.

A kávépiac szerkezetéből is adódóan igazán minőségi termékeket, csésze-élményeket elsősorban a világosabb pörkölésű újhullámos (specialty) kávék között találtunk, ugyanakkor nem mulasztottuk el feljegyezni, ha a klasszikus (olasz) stílus képviselői közül emelkedett ki egy-egy tétel, és persze azt sem tartottuk elvetendőnek, ha egy - más tekintetben egyébként kifejezetten kivételes - helyen „csak” egy jó kávét kaptunk. Következzenek hát azok a helyek, melyeket kiváltképp említésre méltónak találtunk egy kávés összeállítás keretében belüli megjelentetésre, természetesen szigorúan szám- és betűrend szerinti sorrendben :)

 ~ ~ ~

A2 Gastro Caffé

A szegedi bruncholás egyik fellegvára, minőségi étkek minőségi alapanyagokból, rendelésünket pedig udvarias és vendéglátásban jártas személyzet fogadja. Kétféle stílusú (világos és sötét) kávé közül is választhatunk, mindkettőt a BLCKEST pörkölő biztosítja. Minket ugyan az éppen kóstolt, világosabb pörkölésű kávé sem nyűgözött le teljesen, máskor sem mennénk máshová, ha egy-egy étkezést követően/közben kávét is szeretnénk fogyasztani, igazi kulináris élményt kapunk összességében. A jelenleg hatályban lévő korlátozások alatt is működnek (elvitelre és/vagy házhoz szállításra történő kiszolgálás).

a2.jpg

 

Antique Cafe & Tea

Fiatal csapat komoly tapasztalattal, közvetlenül és kedvesen, ugyanakkor magabiztosan segítenek rendeléseinkben, nyugodtan hagyatkozhatunk ajánlásaikra, ha bizonytalanok vagyunk. A kávék viszonylag gyakran cserélődnek, változatos kínálat jellemzi a kávézót, korábban többnyire az Awaken pörkölő, újabban pedig az Impresso babjai kerültek, kerülnek az örlőbe. A jelenleg hatályban lévő korlátozások alatt is működnek (elvitelre és/vagy házhoz szállításra történő kiszolgálás).

antique.jpg

Hét Kávézó

Innovatív szakmai műhely hozzáértő baristákkal és egyedi hangulattal. Több pörkölő termékét követően az elmúlt időszakban már a Couch Coffee kávéit kóstolhatjuk itt, amely egy ifjú - egyébként szegedi(!) illetőségű - pörkölőmágus kezei alól kerülnek ki. Bátran állítjuk, hogy alkotásai felveszik a versenyt a legjobb magyar műhelyekkel is, ami több mint figyelemre méltó egy nemrégen indult pörkölő esetében, főként ha tudjuk, hogy bizony ezen kávék közül sok - némileg elfogult véleményünk szerint - világszínvonalú. A jelenleg hatályban lévő korlátozások alatt is működnek (elvitelre és/vagy házhoz szállításra történő kiszolgálás).

het.jpg

Kapca Kávézó-Bisztró

Az ország egyik legjobb hamburgerezője (szintén elfogultan tegyük hozzá, hogy a legjobb hazai öt képzeletbeli élbolyának többi tagja is Szegeden van), sokan erről ismerik a városban, de bizony nem véletlenül szerepeltetik nevükben a kávézó elnevezést sem. Kiválóan felkészült baristák készítik el nekünk a Black Sheep pörkölő - egyébként remek - kávéit, és hogy a folyamatosan a legtöbbet hozzák ki magukból, nem kevés köszönhető a kávékultúra iránt elkötelezett, hozzáértő tulajdonosoknak is. A jelenleg hatályban lévő korlátozások alatt is működnek (elvitelre és/vagy házhoz szállításra történő kiszolgálás).

kapca.jpg

Kék Elefánt

A kávézási kultúra elhivatott szegedi nagykövetsége, nem csak kivételes felkészültség és szakértelem összpontosul itt, de a kreatív megújulás is folyton jellemzi. A kávézó kínálatának gerincét a világszinten is jegyzett Casino Mocca adja, de a legjobb magyar pörkölők közül a Warda Cafe és a Roastopus is számtalanszor - egyenrangúként - képviselteti magát. A professzionális hozzáállás mellett ugyanakkor barátságos és előzékeny kiszolgálásra számíthatunk képzett baristáktól; a szakmai műhely részeként pedig akár kávés képzéseken is részt vehetünk (pillanatnyilag jobbára csak online). A jelenleg hatályban lévő korlátozások alatt is működnek (elvitelre és/vagy házhoz szállításra történő kiszolgálás).

fancsi.jpg

Két Lecsó

Csúcskategóriás ételek és vendéglátás az ország élvonalából, ugyanakkor semmilyen hivalkodó körítést nem találunk; az étterem belső kialakítása egyedi, kifejezetten hangulatos, a heti menürendszer szerint cserélődő ételek szinte mindegyike páratlan remekmű, a csapolt sörök folyamatosan változó kínálatából pedig csak a minőség állandó. E kreatív változatosság folyamatos vibrálásának korábban a kávé is része volt (újhullámos, innovatív tételekkel), azonban a megváltozott körülményekre figyelemmel jelenleg Lavazza kávéval tudnak szolgálni. E kávé ugyan nem vetekszik az étterem művészi alkotásainak kivételességével, a minőségre törekvés itt is alapvetés, ajánljuk bármely étel mellé. A jelenleg hatályban lévő korlátozások alatt is működnek (elvitelre és/vagy házhoz szállításra történő kiszolgálás).

ketlecso.jpg

No Milk Today

Egy kevésbé ismert gyöngyszeme a szegedi vendéglátásnak, de csak azért lehetséges, hogy kevésbé, mert nemrégen indultak. Elképesztően ötletes és hangulatos belső kialakítás, ügyes megoldások jellemzik a teret, melyhez remekül illik a prémium - ugyanakkor nem túlárazott - italkínálat (köztük minőségi sörök), no, és ne feledjük, hogy e tér egy hanglemezboltot is rejt, készletéből természetesen helyben is hallgathatunk lemezeket. A kedves és magas fokú kiszolgálás, élményszerű környezet mellett a kávé is meglehetősen vonzó tényező, ugyanis azt a már fentebb említett Couch Coffee biztosítja. Bár ez - a vendégkör igényeihez igazodóan - egy sötétebb pörkölésű kávé, szintén remek tételnek bizonyult; igazolva a pörkölő tudását, és azt is, hogy e minőségben és formában a sötétebb pörkölésnek is helye van, helye kell legyen az igényes vendéglátásban. A hely elnevezése senkit ne ijesszen el, aki igényli, tejjel is bátran kérheti a kávéját. Jelenleg csak a lemezbolt működik, de hanglemez-rajongóknak igazi zarándokhely lehet a járványkorlátozások közepette is.

nomilk.jpg

Rudi & Fickó

Válogatott ínyencségek gyűjtőhelye, remek pékárukat, süteményeket éppúgy találunk, mint minőségi pizzát vagy éppen - szezonja idején - fagylaltot. A berendezés elegáns, a terasz hangulatos, a hely minden szeglete a minőség iránti elkötelezettség sugallja, nem kivétel ez alól a kávé sem. Felkészült és készséges baristák készítik el a Black Sheep pörkölő kávéit a - hely szelleméhez méltó - magas színvonalon. A jelenleg hatályban lévő korlátozások alatt is működnek (elvitelre és/vagy házhoz szállításra történő kiszolgálás).

rudificko.jpg

Saint Cafe & Pizza

Egy tökéletes reggelizőhely elképesztően finom és változatos reggelikkel, újabban pedig már csúcskategóriás pizzákkal is szolgálnak; a baristák kifejezetten udvarias és jól képzett vendéglátók. Kávéjuk méltó kísérője mindenkori étkünket, mert bár a klasszikus stílus megszokott, biztonságra törekvő visszafogottsága mellett döntöttek, az ital kifejezetten minőségi, a CaffeCaffe jól bevált keverékeit használják. A jelenleg hatályban lévő korlátozások alatt is működnek (elvitelre és/vagy házhoz szállításra történő kiszolgálás).

saint.jpg

 

~ ~ ~

Ne feledjük kedvenc helyeink, ha tehetjük, keressük fel őket: rendeljünk, vigyünk elvitelre, ez a mostani időszakban még inkább fontos! Reméljük, hamarosan lehetőség lesz mindannyiuknál helyben is fogyasztani.

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr5216294678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása