Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Bistorant újrateszt: Phily Cheese szendvics

2015. július 22. - Bandit81

Ahogy ígértük, végigmegyünk a Bistorant egyre hízó szendvics / burger vonalán. Jelenlegi alanyunk a címben szereplő Phily Cheese szendvics lesz. Sokat vártam tőle, és bár nem az lett, amire számítottam, mégis nyugodt szívvel ajánlom.

phily_222.jpg

Egy kis előzmény, a Cheesesteak, mint megannyi gyorsétel, amerikai találmány. Aki nem olvassa el a linket, annak röviden a lényeg. A '30-as évek elején egy philadelphiai - egyébként hot-dogban utazó - testvérpár (Pat és Harry Olivieri) valami újat akart, ezért kitaláltak maguknak egy pirított hagymás, vékony steak szeletekből álló, kenyérbe töltött szendvicset. Ez megtetszett egy arra járó taxisnak, aki azt javasolta, a hot-dogról térjenek át erre az új vonalra. Nos, az egyik tesó étterme még ma is üzemel, bár a recept kiegészült utólag sajttal és kaliforniai paprikával. Eredetileg olívaolajon borssal karamellizált hagymát-paprikát sütnek össze vékony steak (lehet szaftos sertés is) szeletekkel, majd erre jön a sajt, hogy összeolvadjon, és egy kis kenyérbe vagy bagettbe kerüljön az egész.

phily_1.jpg

A Fald fel Amerikát című sorozatban nem egy ilyet bámultam ámulattal, és nagyon megörültem neki, amikor végre Szegeden is felkerült a street-food térképre. Az innováció mindenben jó dolog, kiváltképp a gasztronómiában, ahol jobbnál jobb irányba tudnak elkanyarodni a receptek. A Bistorantban az étlap szerint: sertéstarja, lyoni hagyma, BBQ szósz, cheddar sajt, baguette az összetevők. Nincs paprika, illetve a klasszikus steak hozzávalót - egyébként jól - a sertéstarja helyettesíti. A hús leheletvékony szeletekben érkezik, a zsírosabb részek ropogósabbak, a hús szaftos. A cheddar sajttal, és a BBQ szósszal egy masszát képez az egész, a tetején pedig rengeteg ropogósra pirított hagyma található a bagettben.

A kompozíció egy kis fatálon, zsírpapírban, finom steak krumplival kerül elénk. Az evéssel voltak gondjaim, megpróbáltam kézzel, de a rengeteg hagyma lehullott, így végül kis szeleteket vágtam belőle. A szendvics alapvetően édes ízvilágú. A rajta található BBQ szószt próbáltam emlékeimben összevetni a BBQ sertésburgerhez kínált szósszal, de vagy változott azóta a recept, vagy itt egy másik szósz szerepel, mert annak a kissé paprikás ízvilágát nem találtam, inkább karamell, és valamilyen lekvár esetleg, ami jellemezte. Emellé ott a lyoni (lisztbe forgatott, forró olajban, zsírban ropogósra sütött) hagyma édeskés íze.

phily_3.jpg

Ahogyan a burgereknél már megírtuk, annyi kritikánk van, hogy kicsit "száraz" a tál önmagában. A Bistroburgernél nagyszerű ötlet a coleslaw szendvicsbe költöztetése, de azért jót tenne a krumplinak valami mártogatós, hogy jobban csússzon. Itt pedig hiába a rengeteg BBQ szaftos töltelék, valami zöld hiányzik a teljes orgiához. Lehet, hogy elég lenne a lyoni hagymát karamellizálttal helyettesíteni, vagy az édes ízeket ellensúlyozandó, valami sós dresszingű salátát adni a krumpli mellé a jobb egyensúly érdekében. (valamiért nem tudtam kiverni a fejemből a kóstolás során, a mandarinos marha gondolatát, édes-gyümölcsös szószban vékony pirított hússzeletek, persze sajt és hagyma nélkül.)

Ezek azonban már finomkodások. A Bistorant Phily Cheese szendvicse kötelező darab minden street-food rajongónak, két burger közé be kell férjen egy ilyen is.

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr697581158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása