Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Egy tuti tipp vegánoknak Szegeden

Bemutatkozik a Vegazzo Vegan Bistro & Juice Bar

2018. május 19. - kormosgergo

A vegetáriánus életmód és a veganizmus egyre népszerűbb manapság, ezért fontosnak tartjuk, hogy a különböző vegetáriánus csoportok is megismerjék a lehetőségeiket a napfény városában. Legújabb sorozatunkban Szeged általunk legtutibbnak tartott "zöldhullámos" helyeit mutatjuk be. Elsőként egy olyan étterem következik, ahol az ételekért még a húsimádók is rajongani fognak. 

vega_01_mas_1.jpg

A Vegazzo Vegan Bistro & Juice Bárt a Püspök és a Mérey utca találkozásánál kell keresnünk, a Biocity Biobolt korábbi üzletének helyén. A február 5-én nyitott vegán bisztrónak máris több, mint 2500 követője van az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon, és akkor is folyamatosan érkeztek a vendégek, amikor a zárás előtti utolsó órában felkerestük őket. Hogy mi a népszerűségük titka? Mi úgy gondoljuk, hogy a trendin és igényesen kialakított belső tér, a különleges ízek és a szinte minden igényt kielégítő széles választék. 

Ma már szinte elképzelhetetlen egy modern bisztró streed food nélkül, amit Véha Miklós és Perei Gréta tulajdonosok is pontosan tudtak, így a falafel humusz tál mellett többféle hamburger is felkerült az étlapra. Mi a BBQ Bacon Burgert szemeltük ki magunknak, ami megszólalásig hasonlított húsos társaira, mégsem tartalmazott semmilyen állati eredetű hozzávalót.

img_6059.jpg

A bacon valójában barbecue szószba forgatott rizslap volt, a búzahús pogácsán pedig növényi sajt olvadozott. A friss uborkával, paradicsommal és salátalevéllel telepakolt kellemes textúrájú buci, a szejtán és a házi barbecue szósz egy nagyon kompakt kis hamburgerré állt össze. Aki a szejtán helyett inkább valamilyen más alternatív fehérjeforrást választana, az kipróbálhatja a vöröslencsés-quinoás vagy a shitake gombás burgert. 

img_6067.JPG

Örömteli hír a levesesek számára, hogy pho levestgomba erőlevest kakukkfüves füstölt gombával, batáta veloutét buggyantott körtével és kókusztejes zöldségragu levest is készítenek. Ami a főételeket illeti, olyan széles a kínálat, hogy csak pár érdekes fogást emelnénk ki. Van pirított gnocchi gyömbéres paradicsom szósszal, fokhagymás szárított paradicsomos fusilli spenóttalbolognai spagetti parmezánnal és az általunk kiválasztott sütőtökös rizottó csicseriborsó fasírttal és dió ropogóssal.

kezdo_3.jpg

Az igazi rizottórizsből (arborio) főzött étel a jó rizottó ismérveinek megfelelően szaftos és krémes volt, és nagyon jól állt neki a sütőtök. A kesudió alapú dió ropogós, a csicseriborsó enyhén dióra emlékeztető kellemes aromája és az édeskés ízekért felelős sütőtök egymást kiegészítve kerekítette ki azt harmonikus ízvilágot, amelynek köszönhetően olyan könnyen megszerettük a Vegazzót. 

img_6068.JPG

Növényi pástétommal és friss zöldségekkel készült szendvicsek is szerepelnek az étlapon: van spenótos-szezámkrémesfüstölt padlizsánkrémesvöröslencsés-bazsalikomos, tökmag pástétomos és vidéki kolbászos. Ezúttal a tökmag pástétomos verzióra esett a választásunk, mert amellett, hogy a telítetlen zsírsavakban gazdag tökmag roppant egészséges, nagyon sok lehetőség rejlik az elkészítésében. A bagett kívül finoman ropogott, a krém visszafogott és harmonikus volt, a rukkola kesernyés íze is jól beleillett az összképbe, mégis ebből a fogásból hiányoltuk utólag leginkább azt a plusz csavart, amihez a Vegazzo olyan gyorsan hozzászoktatott minket. 

vega_03.jpg

Desszertek terén sem lehet okunk panaszra: a kínálat gerincét alkotó gyümölcskehelytejberizs, tejbegríz, tápióka puding, gesztenyepüré és vanília puding mellett olyan különlegességek is választhatók, mint a pisztáciás fehér csokis crème brûlée, az újragondolt somlói galuska vagy az általunk megkóstolt túrógombóc erdei gyümölcs raguval és fahéjas tejföllel

vega_06.jpg

A százszorszéppel díszített, kellemesen édes gombócokat túró helyett kölesből formázták, gríz hozzáadásával. A sűrű, fahéjas szójatejföl tökéletes alternatívája volt a tehéntejből készült, savanyított változatnak. Az ízképet a fanyar áfonyából, valamint savanykás málnából és meggyből készült gyümölcsragu, a liofilizált gyümölcsdarabok és a ropogós sós mogyoró tették igazán összetetté és izgalmassá. 

vega_05.jpg

Kipróbáltuk a vegán tejberizst is, amit rizstejben főztek meg, majd fahéjjal ízesítettek. Bár nem olyan sűrű és krémes állagú, mintha tejjel készült volna, reggelinek és desszertnek egyaránt jó választás lehet. Nem mellesleg a tejberizshez és minden más alapdesszerthez nyolcféle öntet választható: eper, málna, erdei gyümölcs, meggy, vanília, csokoládé, karamell és mangó.

vega_04.jpg

Ami az italválasztékot illeti, turmixokat (eper, banán), szörpöket (levendula, gyömbér), 100%-os termelői gyümölcsleveket, gyümölcspürével ízesített limonádékat, valamint olyan palackba töltött shake-eket (valójában smoothie-kat) kínálnak, mint az uborka-alma-zeller-karalábé, áfonya-banán, sütőtök-alma-narancs-cékla vagy a mangó-banán. A mangó-banán ízkombináció egész egyszerűen szenzációs volt. A gondos munkával kikísérletezett arányoknak köszönhetően a banán telt íze és a jól kivehető, mégsem tolakodó mangó tökéletesen egymásra talált ebben a "koktél"-ban. 

img_6051.JPG

A Vegazzóról egyszerre könnyű és nehéz is írni, mert amellett, hogy rendkívül szerteágazó a kínálata, olyan összetettek és frappánsak az ételei, hogy könnyedén el lehet veszni a részletekben. Egyetlen dolog azonban biztos. Nem vagyunk vegánok, sőt még csak vegetáriánusok sem, mégis a Vegazzóban eltöltött vacsora után megfogadtuk, hogy újra ellátogatunk majd hozzájuk. Egy olyan igényes, egyedi hangulatú és minőségi növényi alapanyagokat használó vegán étteremről van ugyanis szó, ami eddig nagyon hiányzott a napfény városából. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr3113747836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása