A Tiszavirág remek hétfői hamburger estjeiről korábban már beszámoltunk, és bár ezen a fronton is változások történtek, ezúttal a TV hot-dogot vettük közelebbről szemügyre.
Még javában tart a XXI. Szegedi Borfesztivál, ahol az ország különböző részeiről érkező borok kóstolása közben bizony gyakorta megéhezik az ember. Ilyenkor az árak az egekig szöknek, ezért a megannyi ételárus között nem könnyű olyat találni, amelyik kiváló ár-érték arányt is felmutatva minőségi alapanyagokból készített ételeket kínál. Most mutatunk egyet:
A Tiszavirág ugyanis kitelepült a Széchenyi térre, és magával hozta nagyszerű marhás burgerét, valamint azt a hot-dogot, amihez legnagyobb bánatomra csak a hasonló rendezvények és fesztiválok alkalmával sikerül hozzájutnom. (Pedig, mint megtudtam, minden nap élvezhetném a Hajnóczy utcai kávézóban.) Az elkészítés folyamata gyors és egyszerű. Veszik a szendvicseikhez is használt baguette-et, félbevágják, majd mindkét oldalát megpirítják a grillezőn, így az felvesz a kolbász szaftjából.
A baguette aljára lilahagymalekvár kerül, ami szerencsére nincs túlfűszerezve. A hagyma a karamellizálódás hatására kissé édeskés ízt kap, majd ez a vörösbornak köszönhetően egy kellemesen fanyarkás ízvilággal egészül ki. A lekvárt a ropogósra pirított hagyma követi, méghozzá igen szép mennyiségben. A hot dog szíve-lelke a krajnai kolbász, ami tradicionálisan 68 százalék disznó- és 12 százalék marha-húst, valamint 20 százalék szalonnát tartalmaz. Bár a kolbász a szlovén Krajna vidékéről származik, igen elterjedt Bécsben is, ahol ízletes sajtkockákkal töltik meg. Jelen esetben az osztrák változat kerül a "kiflibe", amely mind ízre, mind állagra kiváló, kívül roppanós, belül nem túl zsíros. Markáns sajtosságával és tökéletesen eltalált fűszerezésével teli találatnak bizonyult.
A végeredmény rendkívül gusztusosan festett. A pirított hagyma lágy, de mégis intenzív ízével, az édeskés-fanyar hagymalekvár és a grillezett kolbász a benne megolvadó sajttal olyan messzeségekbe repített minket, amelyről egy utcai hot-dog esetében álmodni sem mertünk. Ez már nem csupán egy virsli egy kifliben, hanem minőségi street food a javából.
A TV hot-dog ára 1 250 Ft, ami fesztiválkörülmények között egyáltalán nem vészes, hiszen ilyenkor egy ezres alatt legfeljebb sós perecet kap az ember. Érdemes tehát felkeresni a 155-ös számú faházat, ha már ott vagyunk, mert a jó borok mellé finom étel dukál.