Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Szegedre is berobbant a műhússal készült burger

Múló divat vagy a jövőnk kulcsa?

2019. szeptember 10. - kormosgergo

A fenntarthatóság ma már olyan kérdés, amivel egyszerűen muszáj foglalkozni. Ennek kapcsán merült fel bennem, hogy időközönként vegán pogácsára cserélem a szaftos angus marhát. Mindezt méghozzá úgy, hogy közben a húsélményről sem mondok le. Lehetséges? Igen, a Beyond Meat futurisztikus újdonságának köszönhetően. És ami külön jó hír számomra, hogy már nem csak Budapesten, ahol dolgozom, de a szülővárosomban, Szegeden is bármikor hozzájuthatok a műhússal készült hamburgerhez.  

vegazzo_burger_06.jpg

Beyond Meat Inc. által készített növényi alapú húspogácsa nyár közepén érte el Magyarországot. Az Ethan Brown által alapított cégbe olyan nevek szálltak be, mint a Microsoft alapítójaként ismert Bill Gates, a mostanság a Föld megmentésén fáradozó Leonardo DiCaprio, vagy a McDonald’s korábbi vezérigazgatója, Don Thompson. Az élelmiszermérnökök által megalkotott húspogácsák a fővárosi Vegan Love és Magic Burger mellett már a szegedi Vegazzo Vegan Bistróban is elérhetők. 

Magic Burger (Budapest)

img_2047.JPG

Először az Alíz utcai Magic Burgerben teszteltük le a Beyond Meat-féle hamburgert. Látványra döbbenetesen hasonlított valódi hússal készült társaihoz, mindössze a pogácsa színe volt egy árnyalatnyival világosabb a megszokottnál. 

68973849_1159453334250402_8349547707689336832_n_1.jpg

Kettévágva még ez a kontraszt is eltűnt. A vöröses szín ezúttal nem a mioglobin nevű fehérjének, hanem a céklának köszönhető, ugyanis a húsban semmilyen állati eredetű összetevő nincs. Az állaga is teljesen olyan, mintha darált húsból gyúrták volna, igaz inkább arra a fajtára emlékeztet, amit nagyon apróra, szinte homogénre daráltak. (Mi azt szeretjük, ha külön érezhető darabok is vannak benne.)

img_2071.JPG

Ízre a retro büfék mikrózott húspogácsáit kenterbe veri, de azért egy médiumra sült angus marha karakterét senki ne keresse benne. Ha a bucival, a majonézzel és a zöldségekkel (jégsaláta, paradicsom, lilahagyma) együtt harapjuk, akkor tényleg olyan, mintha valódi hús lenne. Az egész burgerből egyedül a kókuszolajból készített vegán cheddar lóg ki. Az olvadt sajt látványa ugyan nagy mértékben fokozta a vizuális élményt, de sajtra egyáltalán nem emlékeztető íze valahogy folyton megtörte az illúziót. 

Ha az a cél, hogy a húsevők egyre gyakrabban válasszák ezt az alternatív megoldást, akkor hatásosabb lenne minél kevesebb mesterséges összetevőt használni. Másképpen fogalmazva, annál nagyobb az esély a befutásra, minél kevésbé tér el a végeredmény a húsevők által megszokottól. 

Vegazzo Vegan Bistro (Szeged) 

A Vegazzo Vegan Bistro ma már olyan népszerűségnek örvend Szegeden, hogy a tulajdonosok a Püspök utcai étterem mellett a Vitéz utcában is nyitottak egy egységet.

Ugyan nem a hamburger a fő profilja a helynek, de a műhúsos burger itt is nagyon gusztusos volt. A szezámmal szórt zsemlét kellemesen megpirítják, majd házi vegazzo szósszal kenik meg. Ebbe kerül a saláta, a paradicsom, a lilahagyma, a kovászos uborka, a vegán cheddar sajt és persze a Beyond Meat-féle húspogácsa.

vegazzo_burger_04.jpg

Itt a húspogácsa gyengébben volt átsütve, ami a színén is látszódott, de kellemetlen mellékíze így sem volt. A fő összetevőket egyébként a borsófehérje, a burgonyakeményítő, a bambuszból kivont cellulóz és a kókuszolaj adja. Ez utóbbi nem tévesztendő össze a pálmaolajjal, amely miatt mostanság rengeteg esőerdőt irtanak ki. 

vegazzo_burger_08.jpg

Az összhatás itt is nagyon kellemes. Ha minden összetevőt együtt harapunk, akkor fel sem tűnik, hogy valami turpisság van a dologban. 

És hogy mi értelme van ennek az egésznek? A hús előállítása óriási energiafelhasználással jár, nem beszélve arról, hogy a WHO jelentése szerint a globális felmelegedésért jelentős részben a szarvasmarha-állomány által kibocsátott metán és széndioxid a felelős. Nagyon leegyszerűsítve: ha kevesebb marhát ennénk, nem tudnának annyit eladni, és végső soron a tenyésztés is visszaszorulna, amivel jót tennénk a Földnek.

Ha időközönként egy ilyen burgert eszek a valódi húsos helyett, akkor én is tettem valamit a bolygóért. A Beyond Meat-nek köszönhetően mindehhez a megszokott ízről sem kell feltétlenül lemondanom, mivel a cég 70%-os sikerrel reprodukálta a húsélményt. A burgert a Vegazzo 2400 forintért, a Magic Burger és a Vegan Love pedig 2900 forintért árulja. Mivel ez egy kuriózum, az ára is elég borsos, ami nagyon remélem, hogy változni fog. A küldetését így jóval nehezebben fogja tudni betölteni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr2115025278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása