Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Kitört a séfháború Szegeden

2018. március 27. - kormosgergo

Szerencsére ez a harc nem az értelmetlen pusztításról, hanem az alkotásról és a kreativitásról szólt. Március 24-én ugyanis nem mindennapi eseményen vehettek részt a szegediek. A Monster Downtown séfje párbajra hívta a médiában mostanság gyakorta felbukkanó Sass Danit. Szabályos provokáció volt ez, pont annyira pimasz húzás, hogy Dani kénytelen legyen kötélnek állni. A Konyhafőnök című műsorban egészen a döntőig menetelő gasztroarc pedig felvette a kesztyűt. Nézzük, mi sült ki belőle! 

29542510_1677613038985617_8256200666999421887_n.jpg

A séfek által készített egy-egy előétel, főétel és desszert ezúttal nem egy celebekből összeválogatott zsűri előtt mérettetett meg, hanem az ítészek maguk a vendégek voltak. A közönség kék és piros színű korongok segítségével szavazott, anélkül, hogy sejtése lett volna arról, hogy a színek melyik szakácsot takarják. Elfogultságról tehát szó sem lehetett. A 6 rejtélyes fogásban mindössze egyetlen közös volt, mindegyikbe csilit kellett csempészni. A csilis témaválasztás nem véletlen, Dani ugyanis az ország első levendulás csili szószának atyjaként ismert. 

img-52f557df948bebecd8bb9ce2890537d0-v.jpg

20180324_200421.jpg

A kóstolás a csilis lazactatárral vette kezdetét. Az elegáns előételt - pirítós helyett - háromszögre vágott, csinos bundás kenyerekkel tálalták. A tatár szaftos volt, és mire az asztalunkra került, az ízek is összeértek benne. A halat szerencsére nem krémes állagúra darálták, hanem „al dentére” készült, hiszen sokkal finomabb, amikor külön is érezhető darabok vannak benne. Kritikaként annyi fogalmazódott meg bennünk, hogy a lazacot már nem kellett volna külön megsózni, mert így a végeredmény túlzottan sós lett, a bundás kenyér pedig sajnos kihűlt.

20180324_192413.jpg

A második előétel a vargányás cappuccino fantázianevet kapta, és teljesen úgy tűnt, mintha az olaszok kedvenc reggeli kávéja került volna a csészénkbe. A vargányakrémleves és a csilis királyrák elsőre merésznek tűnő párosítása meglepően jól működött. Bár a rák már hideg volt, a levesben ez korántsem okozott problémát. Az ízletes, enyhén édeskés rákhús a csilitől egy leheletnyi csípősséggel gazdagodott, amely a falatok végén bontakozott ki. Az ízek tökéletes harmóniája okozta eufóriát talán csak az állagokkal való még több játék (mondjuk egy ropogós sajtos pirítós) fokozhatta volna tovább.  

capp.jpg

A főételek sorát a rántott borjúlábpraliné nyitotta guacamoléval és bébi zöldségekkel. A rántott borjúláb választása nagy bátorságra vall, ugyanis egy régi vágású és igen megosztó ételről van szó. A remegős, cupákos textúrát nem mindenki szereti, minket viszont a ropogós panírral kiegészülve levett a lábunkról. A pikáns avokádókrémet egy kis lime-mal bolondították meg, ami nagyon jól állt neki. Az üdítően zsenge bébi cukkini is kiváló köretválasztás volt. 

29572360_1677613182318936_7576743240810703435_n.jpg

Amikor már azt gondoltuk, hogy nehéz lenne az előző fogást überelni, az este másik sztárja következett, ami nem volt más, mint pisztáciás kacsamell csilis zöldségpürével, fügével és édesburgonyával. A kacsamell talán kissé alulkészült, mégsem találtuk túl keménynek. Annyi szaft és íz volt minden falatban, mintha egy steaket ettünk volna. A ropogósra sült, egyszerre édes és sós batátachips is tökéletes köretnek bizonyult.

20180324_204638.jpg

20180324_204624.jpg

Első desszertként tonkababos panna cotta érkezett chia pudinggal és csilis áfonyával. Az összhatás visszafogott és harmonikus lett, és bár a csilit az áfonyában szinte nem is éreztük, ezt egyáltalán nem sajnáltuk. A könnyű pohárdesszert nagyon jól esett a nagy zaba után, a csilis narancsos csokiszuflé mégis valahogy jobban izgatta a fantáziánkat. A könnyű, kívül ropogós tésztáért és a csilis narancs ötletéért külön taps jár, de sajnos a felfújt nem maradt belül folyós és a rengeteg porcukrot is feleslegesnek éreztük rajta. 

A séfek sem a lelkesedésnek, sem a jó ötleteknek nem voltak híján, és kisebb hibákat leszámítva a kivitelezés is nagyszerű volt, így a vacsora végéhez közeledve már roppant kíváncsiak voltunk, hogy ki nyerhetett. Az eredményt a Monster Downtown tulajdonosa, Mizsik Attila hirdette ki. Az előételek közül a vargányás cappuccino lett a befutó, ami a Monster csapatának munkáját dicséri, a főételeknél viszont Dani kacsája erősebbnek bizonyult a borjúláb pralinénál. A desszertektől függött tehát a verseny sorsa, de végül rendkívül fair módon döntetlent hirdettek. Ahogy Attila fogalmazott, a vendégek nyertek. Az eseménysorozat ősszel folytatódik, és már Kovács Lázár neve is szóba került. Egy biztos, ameddig nincs meg a következő kihívott, egyetlen séf sincs biztonságban.

 (Az első és a hatodik kép forrása: https://www.facebook.com/monsterdowntown/) 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr5713777702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása