Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Smokehouse Inferno

Egy falat Louisiana Szeged belvárosában

2018. február 18. - kormosgergo

Lassan nincs olyan gasztronómiai irányzat, amely valamilyen formában ne lenne fellelhető Szegeden. Ezúttal a soul food, a cajun és a kreol konyha érkezett meg a napfény városába, amit jól ki is próbáltunk.

kezdo_2.jpg

Az Inferno név hallatán sok szegedinek azok a vékony húspogácsás hamburgerek jutnak eszébe, amelyek már annyi embert segítettek ki ebédszünetben a Szivárvány kitérőnél, vagy éppen éjszaka a Zrínyi utcában. Paszternák Péter legújabb projektje viszont sokkal több, mint egy hamburgerező. A tavaly decemberben nyílt Smokehouse Louisiana egzotikus ízeinek világába kalauzol bennünket. 

25594126_145072529483923_3773988381310385284_n.jpg

A Smokehouse a Petőfi Sándor sugárút elején nyitotta meg kapuit, közel a város szívének számító Dugonics térhez. Az új egység nagyon jól hozza a "déli" életérzést: ahogy beléptünk, Iverson Minter (Louisiana Red) énekes és blues gitáros Alabama Train című nótája ütötte meg a fülünket. Az enteriőr a nyers téglafallal és a fa asztalokkal a mai trendeket követi. Az indusztriális lámpák otthonos félhomályt teremtettek, ami sajnos a fotózáshoz nem volt az igazi.  

belter_5.jpg

belter2_1.jpg

Ma már kevesen tudják, de a népszerű pubkajának számító fűszeres csirkeszárnyakat az Egyesült Államok délkeleti részén élő afroamerikaiak tradicionális konyhája, a soul food adta a világnak. A 6 darab csirkeszárnyból álló előételt stílusosan egy csinos szárzellerrel tálalták. A választható mártogatósok (buffalo, mézes mustár, mézes barbecue) közül a pikáns buffalo szósz nyerte el leginkább a tetszésünket. A majonézes burgonyasalátát elsősorban köretként rendeltük, de önálló fogásként is megállta volna a helyét. A majonéztől krémes és lágy volt, jól állt neki a zöldfűszeres ízesítés.

csirke.jpg

sali.jpg

A cajun konyha (a kreol konyhával egyetemben) a Kanadából Louisianába telepített franciák hagyományain alapszik. Mivel Louisiana és környéke akkoriban spanyol fennhatóság alatt állt, a francia és spanyol telepesek keveredésének - na meg némi karibi behatásnak - köszönhetően változatos gasztronómiai paletta alakult ki.

asztal.jpg

A cajun konyha ikonikus ételei közül a jambalaya lett a kiszemeltünk. Ez az egytálétel leginkább a magyar rizses húshoz vagy a spanyol paellához hasonlít. A rizses egyvelegben felfedezhető a cajun konyhára jellemző három zöldség (hagyma, szárzeller és kaliforniai paprika), amit mind a kreol, mind a cajun konyhában szentháromságnak neveznek. A rengeteg zöldség mellett, természetesen a húsoknak is fontos szerep jut: csirke, garnéla és BBQ kolbász teszi igazán teljessé a fogást. Az összhatás fűszeres, mégis harmonikus, a falatok végén enyhe csípős utóízre kell számítani. 

jambalaya.jpg

A sokszínűség a legtalálóbb jelző a Cajun burgerre is, amelybe a marhahúspogácsa mellett kaliforniai paprika, grillezett lilahagyma, andouille kolbász, sörtésztában kisütött garnélarák és jalapeno került. Ennyi ízt még nem pipáltam egy szendvicsben! A három buci opció (hamburgerbuci, ciabatta és pirított rozskenyér) közül a ropogós ciabattát választottuk. A bucit megpirítják, majd megkenik fokhagymás aiolival és magos dijoni mustárral (vagyis az ezekből készült szósszal). Minden burger mellé jár sült burgonya remulád mártással, valamint kígyóuborka gyömbéres, lime-os kiadásban.

cajun.png

Az adagok hatalmasak, de azzal mindenképpen számolni kell, hogy a várakozás a sütési időtől függően 40-60 percig is tarthat, úgyhogy elsősorban ráérős, beszélgetős estékre ajánljuk. Erre egyébként az étlap fel is hívja a figyelmet. Más a helyzet napközben: 11 és 15 óra között ebédmenüvel kedveskednek a betérő vendégeknek. Az árakról még nem beszéltem: a fűszeres csirkeszárnyak 1 290, a majonézes burgonyasaláta 790, a cajun burger és a jambalaya pedig 2 490 forint. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr113673322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.02.21. 18:11:32

nekem ez valahogy sznobnak tűnik

kormosgergo 2018.03.06. 13:56:02

Pedig a cajun a szegényebb, elsősorban vidéki rétegek konyhája volt eredetileg. Ennek megfelelően az ételek nem túl bonyolultak.
süti beállítások módosítása