Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

A legmenőbb hely Szegeden: Napfény Műterem

Forralt sör, hamburger és tépett disznó

2016. december 19. - kormosgergo

Bár a hivatalos megnyitót a Street Food Éjszakájára tervezték, végül csak két nappal később, szombat este tárta ki kapuit az idei év második felének talán legnagyobb dobása, a Napfény Műterem. A Maláta zavarba ejtően széles kézműves sörválasztéka, egyszerű, de remek ételei és egyedi hangulata miatt rövid időn belül fogalommá vált minden szegedi számára. Ezért is vártuk olyan izgatottan a második egység megnyitóját, amin mondanom sem kell, a (forralt) sör mellett hamburger is fogyott.    

image-0-02-05-55c1aaa246a1304aafeb3dc7af7f6a058fc7e692ece0aa987786becd239d517d-v.jpg

A Széchenyi tér kevésbé felkapott, magányosabb oldala hosszú ideje várt már a megmentőjére, egy igazi dögös, újhullámos kézműves sörözőre, amely kiválóan alkalmas arra, hogy munka után vagy szombat este beüljünk egy laza beszélgetésre. Egy szó mint száz, a Napfény Műteremre nagyobb szükség volt, mint egy falat kenyérre, hogy végre-valahára összejöjjön az, ami a Popper Mór Mulatójának és a többi elődjének nem sikerült.

20161210_204240.jpg

A tágas belső tér láttán önkéntelenül eszünkbe ötlik, hogy tényleg egy atelier falai között járunk. A berendezés ízléses, a nagyvárosi menő bisztrók stílusát idézi, elrugaszkodva a Maláta barátságosabb, meghittebb hangulatától. Hirtelen olyan érzésem támadt, mintha nem is Szegeden lennék. Szó sincs arról, hogy a Napfény Műterem rideg és barátságtalan lenne, egyszerűen csak jó érzékkel mérte fel a dizájn megálmodója a hely adottságait. Nézzétek csak!

20161210_204227.jpg

20161218_174951.jpg

A Műterem egyik legfőbb erőssége, hogy 14-féle kézműves sört csapolnak, nem beszélve az üveges kínálatról. Itt előbb-utóbb tényleg mindenki rálel a sajátjára. Nem is kell sokáig keresgélni, hiszen kinek ne lenne már legalább egy kedvence a Malátából, amit itt ugyanúgy megtalál.

sorcsap.png

Én személy szerint az ír vörösre esküszöm, de most valami igazi karácsonyi italra vágytam, ezért barna cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel ízesített forralt sört rendeltem. Nem arra a langymeleg löttyre kell itt gondolni, ami a nyári kánikulában a kezünkben felmelegedett, és amelyből jó eséllyel már a szénsav is eltávozott. Ez az ital pont akkor finom, amikor meleg. Nem mellesleg rummal erősítik fel, így kétségtelenül egy igazi lélekmelegítő téli különlegességgel állunk szemben. A gőzölgő forralt sör tökéletesen alkalmas arra, hogy kiváltsuk vele a forralt bort. Én azonnal a szerelmese lettem. 

20161218_174935.jpg

forralt_sor.png

A étlapon a Malátából jól ismert hamburgerek és más finomságok köszönnek vissza. Az Ínyenc burgert még nem kóstoltam, így ezúttal ő lett a kiszemeltem. Nem is kellett sokáig várni, mire a sör felforrt, az étel már az asztalon hevert. A burgonya mirelit, és ennél többet nem is érdemes róla elmondani. Nem rossz vagy zsíros, de semmi extra. (A második fogásnál még sósabb is volt a kelleténél.) A hamburger viszont annál inkább figyelemre méltó.

20161210_210329.jpg

A szezámmagos buci kellemes darab, alul-felül fokhagymás, pikáns tejföllel megkenve. Középen a húspogácsa kifogástalan mind sütésre, mind ízre. Csak só és bors érződik rajta. Felette olvadt cheddar sajt, juhtúró, lilahagyma, paradicsom és bacon trónol, alatta pedig aprított jégsaláta bújik meg. A lilahagyma juhtúróval kombinálva elképesztően jól működik, az egész nagyon kompakt. A cheddar folyik, a bacon ropog, de a juhtúró kissé fanyar, markáns íze teszi igazán különlegessé ezt a fogást. 

malata2.png

malata.png

És amikor már naivan azt gondolnánk, hogy az élményeket nemigen lehet tovább fokozni, akkor hirtelen ráébredünk, hogy mekkorát tévedtünk. Az étlap ugyanis egy igazi meglepetést is tartogatott számunkra: a Pulled Pork szendvicset. Izgatottan vártam hát a végeredményt, mivel a Maláta kínálatában ez a finomság nem szerepel. Nos, spoiler ide vagy oda, a tépett disznóhúsos szendvics tényleg a non plus ultra. 

pulled_pork.png

Az alacsony hőmérsékleten, hosszú órákon keresztül készült sertéshús elképesztően puha, omlós és szaftos. A fűszerezése tökéletes, egy picit édeskés a méztől, amit kiválóan ellensúlyoz a rajta pihenő ropogós, sós bacon. A kötelező savasságot a csemege uborka és a remulád mártás, a méltó keretet pedig a kívül ropogós, belül lukacsos ciabatta szolgáltatja. Jól áll neki a pirítás, melynek köszönhetően derekasan állja a sarat a remulád mártással szemben, és nem ázik át. De itt még koránt sincs vége a sok jóságnak, ugyanis cheddar sajt, jégsaláta és lilahagyma is rejtőzik az olasz papucskenyérben. Azt hiszem, újabb versenyzőt köszönthetek a kedvenceim között.

pulled_pork_2.png

A Gourmet burger 1 950, a Pulled Pork pedig 1 550 forintba kerül, ami teljesen rendben van ahhoz képest, hogy mindezt a Széchenyi téren, Szeged központjában fogyaszthatjátok el, egy olyan környezetben, ahol minden adott ahhoz, hogy a Napfény Műterem rövid időn belül a legfelkapottabb helyek egyikévé váljon. Én drukkolok nekik.

(A cím: Szeged, Széchenyi tér 2/A.)

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr912049049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása