Elérkezett a mindenszentek napja, amelyet egyre többen ünnepelnek hazánkban is angolszász mintára. Egyesek széles vigyorral világító töklámpást készítenek, míg mások jelmezekbe öltözve ijesztgetik egymást, majd vágnak neki az éjszakának. A Cirmi kézműves gasztrokocsma úgy döntött, hogy a trendekkel lépést tartva, egy igazán különleges hamburgerrel örvendeztet meg bennünket Halloween alkalmából.
Nem szoktunk az általunk látogatott helyek között rangsorolni, mert mindegyiket szeretjük valami miatt, de ha mindenképpen egy kedvencet kellene kiemelnem, akkor biztosan a Cirmire esne a választásom. Ebben természetesen meghatározó szerepe van az elsőrangú konyhának, de nem mehetünk el szó nélkül Timi őszinte kedvessége, az egyre változatosabb étlap és a bisztró hangulata mellett sem. Nem akarnak százféle ételt kínálni, mégis az étlapon fellelhető a vietnami, olasz vagy éppen mexikói konyha egy-egy tökéletesen kivitelezett fogása. (Bandi hamarosan beszámol majd nektek az összes újdonságról, ugyanis egy komplex tesztsorozat végéhez értünk.)
Késő délután érkeztünk, mégis mire végeztünk a hamburgerrel, már félig telt ház volt, a még üresen árválkodó asztalokon pedig ott virított a "Foglalt" tábla. Kiszemeltünket Dr. Dobi névre keresztelték, mert mint kiderült, az ötlet egy Amerikában élő tudós-zseni baráttól származik, aki nem mellesleg burger rajongó. Először a köretet vettük szemügyre: ez héjában sült burgonya volt, a már jól ismert pöttyözött zománcos bögrében tálalva. A városban ennél jobb sült krumplit kevés helyen készítenek, de én most valami másra voltam elsősorban kíváncsi.
Ami elsőre szembetűnik: ez a burger bizony fekete! Azok számára, akik először látnak ilyet, most fellebbentjük a fátylat: a Halloween hangulatához találóan illeszkedő fekete zsömle a színét a tintahal tintájának köszönheti. A tészta ezt leszámítva egyébként semmi másban nem különbözik a hagyományostól, a már jól bevált kellemes ízzel, állaggal és textúrával van ezúttal is dolgunk. A buci kalapja pókhálószerű díszítést kapott, félbevágott belső oldalait pedig egy édes csiliszósz dobta föl. A pókháló titka nem más, mint a sós pereceknél alkalmazott sós-lisztes massza. Egyszerű, ötletes, mégsem láttam eddig még sehol. Nem véletlen az sem, hogy a sajton csordogáló csiliszósz láttán, rögtön a vérre asszociálunk.
Az egyedi megoldásoknak itt még koránt sincs vége, ugyanis a hamburger egyik legfőbb különlegessége a sertés agyvelőből készült ragu. Tagadhatatlan tény, hogy a velő az igencsak megosztó ételek közé tartozik, egyesek imádják, mások pedig egyenesen viszolyognak tőle. Nos, ebben az esetben valami elképesztően jól működik, ráadásul a hozzá kevert dijoni mustárnak köszönhetően egyáltalán nem nehéz. A burger egyebekben ropogós bacont, rengeteg cheddar sajtot, savanyú uborkát, lilahagymát és salátát rejt magában. A húspogácsának külön fejezetet lehetne szentelni. Elképesztően szaftos, középen gyönyörű rózsaszín és teljes mértékben naturális ízvilágú. Erőteljes fűszerezésre aligha van szükség ilyen jó minőségű marhahús esetében.
A burger ára 2 200 forint, de az ajánlat mindössze egy héten keresztül lesz elérhető, szóval igyekezzetek, ha ki akarjátok próbálni, mert lehet, hogy egy évet kell majd várnotok a következő alkalomig.