Ezúttal egy olyan éttermet ajánlunk, amit szinte kötelező felkeresni, ha Gyulán szeretnétek ebédelni. András fedezte fel a Körös partján megbújó, elbűvölő kis helyet, amely történetesen hamburgert is kínál. Nem is akármilyet: bárányburgert és kacsaburgert. Bemutatjuk a Géza Konyháját.
A festői szépségű környezet és a kert már-már giccsbe hajló összhangja hatására egy különös, mai rohanó világunkban szinte alig ismert érzés szállt meg. A határtalan nyugalom volt ez. Az itt töltött idő olyan volt, mintha egy ebéd erejéig kiszakadtam volna a valóságból, és elfelejtettem volna a hétköznapok minden gondját-baját. Eszembe sem jutottak a pár perccel korábbi tárgyalás eseményei, a látvány és a hangulat hatására teljesen átszellemültem.
Képzeljétek csak el, hogy egy forró nyári napon a hűs lugas alatt üldögéltek, az egyik oldalon a hangulatos folyópart vadkacsákkal (a kacsák láttán inkább a bárányt választottam), a másikon pedig egy sziklakert csörgedező patakkal és tarka virágokkal. A kertbe nem mellesleg olyan fűszernövényeket is ültettek, mint a citromillatú kakukkfű, a majoránna vagy az illatos macskamenta, amitől az - a vizuális élmény megteremtése mellé - rögtön gasztronómiai funkciót is kapott.
Minden egyes részlet annyira kedves, sőt inkább cuki, hogy a randizni vágyóknak ezután garantáltan eszükbe sem fog jutni máshová menni. Az épület bejárata elé kihelyezett táblát például virágokkal dobták fel.
Vagy itt van ez a pad rögtön a terasz előtt, szalmakalappal és ciklámen színű petúniával "felöltöztetve".
A hamburger negyed órán belül az asztalon termett. Nem húzom tovább az időt, lássuk, milyen is volt! A buci jelen esetben nem más, mint egy török finomság, az acma. Ez egy különlegesen puha, szezámmaggal szórt, fonott kalácsféle, amit nálunk török zsemlének neveznek. A Géza Konyhája házilag készíti, amint azt az étlap büszkén hirdeti. A tésztája légiesen könnyű, külsőre pedig nagyon csinos, úgyhogy méltán lehetnek rá büszkék. A képen jól kivehető, hogy szépen megpirították szervírozás előtt. Gyakran áradozok a szaftos marhahúsokról vagy a kiváló szószokról, ezúttal viszont be kell ismernem, ez a buci úgy ahogy van, levett a lábamról.
A bárányhúspogácsa az egyik legomlósabb, amit valaha kóstoltam. Nyoma sincs benne a sokak által nem kedvelt faggyús íznek. Egy kevés só, bors és némi zöldfűszer érződik rajta, meglepetés gyanánt pedig pirított fenyőmagot csempésztek bele.
Azonban itt még koránt sincs vége az egyedi és izgalmas megoldásoknak, ugyanis a szósz majonézes cékla volt habosított formában. Na, ilyet sem láttam (ettem) még burgerben! A jellegzetes cékla ízt ugyan érezni, de egyáltalán nem tolakodó, inkább harmonikus. Amellett, hogy a cékla fogyasztása nagyon egészséges, a bárány mellé igazi telitalálat. Ugyancsak jó pont, hogy a szószból jutott alulra és felülre is egyaránt, mivel az utóbbi időben sajnos sokszor találkoztam túl szárazra sikerült "szendvicsekkel".
A garnírung ugyancsak az egészséges vonalat követi, egy tálban madársaláta érkezett meghintve mézes mustárral. A mézes mustár nagyon különleges ízvilágot kölcsönöz a salátának, mégis egyedül a köret kapcsán támadt némi hiányérzetem. Szívesen láttam volna még a tányéromon néhány karika sült polentát, ami esztétikailag és ízben is illett volna a fogáshoz.
Az egyik dresszing a már bemutatott céklamajonéz, a másik pedig mézes-balzsamecetes dió. A dió és a méz ízkombinációja önmagában isteni, de itt a balzsamecet pluszban egy mérsékelt savasságot is ad hozzá, amitől nem csak a salátához lesz kiváló, de a burgerbe is nyugodtan tehetünk belőle.
Mindkét burger 1 950 forintba kerül, ami szerintem abszolút reális ár a gyönyörű környezetet, a kedves kiszolgálást és az alapanyagok minőségét tekintve. A Géza Konyhája egy szuper hely, tele innovatív ötletekkel, ráadásul azokat magas színvonalon valósítják meg. Ha nem akartok hamburgert enni, kóstoljátok meg az ebédmenüjüket, biztosan nem fogtok csalódni.
Cím: 5700 Gyula, Kossuth tér 3. (a Bodoky utca és a Béke sugárút sarkán)