Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Ebédhelyzet húsvét előtt

2015. április 01. - Bandit81

Ha valaki nem hamburgert, lángost, tortillát enne, hanem megkíván egy jó levest, vagy egy salátát, akkor nézzük, mik az egyéb opciók a héten.

Az Olivába régóta visszajárunk, a hamburgerről megírtunk minden jót, azonban ehhez hasonlóan jó ebédekre is számíthatunk náluk. Elvileg déltől lehet ebéd-menüt fogyasztani, de aki fél 12-kor éhesen beesik, azt ki szokták szolgálni. A heti menü a fbook-ról csent kép alapján a következő:

oliva.jpg

A teljes menü a képnek megfelelően 1790 Ft-ba, a leves+főétel pedig 1390 Ft-ba kerül. Ezt lehet tovább kombinálni, akinek éppen úgy adja kedve az utóbb említett összegért választhat főételt, és mellé egy desszertet is magának. A héten a medvehagymáé a fő szerep, levesben, és a főételben is megjelenik.

Az Oliva krémleveseit bátran szoktam ajánlani, ugyanis a sűrűségüket nem liszt, vagy keményítő adja, hanem a rendes adag hozzávaló. A krémlevesek alapját, ha jól vettem észre mindig egy lágy krumpli krémleves képezi, amit megfelelő mennyiségű zellerrel, sárgaborsóval, vagy mint most éppen, medvehagymával ízesítenek. A joghurtos-mézes szilvaleves jól illeszledik a hely másik leves-vonalába, kellemes ízű édes-hideg leveseket is mérnek itt, amik sosem émelyítőek. A mai kóstolás alkalmával rájöttem, hogy tévedtem, a szilvás leves ugyanis meleg, kellemesen fahéjas, legjobban egy szilvásgombóc belsejéhez tudnám hasonlítani. A harmadik a húslevelsek sora, a negyedik pedig a hagyományos leveseké, frankfurti, és társai, megéri várni a felbukkanásukat. Az alant látható medvehagyma krémlevesben a névadó fűszer egyáltalán nem tolakodó, meglepetésre még egy kis házi sajtot is találni az alján. 

img_20150401_115038.jpg

A főételek is a szokásos vonalon mozognak, ha tippelnem kellene egy Oliva ebédmenü ételsorra, akkor egy tésztára, egy húsos salátára, és közéjük pedig a csirkemell, szűzpecsenye, egyikére tennék sok pénzt, ez a körforgás változatos tud lenni, de egy biztos alap is egyben. Ezt szokták feldobni olykor egy oldalassal, disznótoros tállal, vagy valamilyen hagyományos "vasárnapi ebéd" részlettel. 

A héten a leveseknél már emlegetett heti hozzávaló a csirke mellett jelenik meg, egy jó kis tavaszi borsós rizskörettel. A csirkemellet szafrosra szokták készíteni, enyhe fűszrezéssel, így most is erre számítok. Friss képe a facebook-on:

oliva_csirke.jpg

A kóstolás alkalmával igazolódtak a reményeim, a csirke-fogás jó,  medvehagyma leves mellé egyedül azért nem ajánlanám, mert túl hagymás lenne a kettő egymás után.

A kötelező heti tészta étel egy quattro formaggi gnocchi, magyarul egy négysajt mártásos krumplinudliként fordítható le talán. A négysajtmártás autentikusan mozzarella-gorgonzola-parmezán és még egy keményebb trappista, vagy valamilyen edámi keveréke tejszínnel, fokhagymával, és borssal. Aki nagyon éhes inkább ezt válassza szerintem a csirke helyett, egy soksajtos tejszínes mártás krumpligombóccal eléggé laktató tud lenni. Kép még nincs róla, de update-ként készítek egyet, remélem holnap.

A gnocchi kiváló, a sajtok inkább külön jelennek meg a lágy tejszines mártás feltétjeként, én egy füstöltet és a hely házi sajtját tudtam azonosítani a parmezán forgácsok mellett. Ráadásként pirított dióval dobják fel a fogást.

A harmadik saláta jellegű étel répaolajos zöldsaláta naranccsal, és csirke szallagokkal. Hirtelen google segítséget kértem a répa olajhoz, és mindenféle barnítószerek jöttek ki, így a gasztronómiai jellegről nem tudok sajnos nyilatkozni, de úgy gondolom, hogy aki salátával képzeli el az ebédet, az nem fog csalódni. A narancs érdekes hozzávaló lehet, igaz nekem eddig a hús-citrus kombináció (a hal-citrom örök pároson túl) leginkább a mandarinos-marhában volt meg, de az elég ázsiai, itt nem hiszem, hogy erről lenne szó.

A desszertek közül a madártejet ajánlanám, nemcsak a képe miatt, hanem mert azt valahogy nehezebben reprodukálhatónak tartom otthoni körülmények között. Újabb fbook kép:

madartej.jpg

A látogatás után is maradt az előny a muffinnal szemben, mivel, mint megtudtuk az nincs, helyette répatortát kínálnak. Kis észrevételünk lenne a madártejhez, amit az idő közben kóstolni befutó G is szóvá tett, csöppet lisztes volt a sárgája a desszertnek, ezt kárpótolta azonban a reszelt mandula, és az igazi vanília jelenlétét igazoló kis fekete pottyök is.

Ez az írás egy kísérlet, mint korábban jeleztük, szeretnénk jó ebédeket ajánlani. A heti menü ilyen szempontból nehéz küldetés, legkésőbb hétfő estére kellene megjelenni egy ilyen postnak, ráadásul úgy, hogy minél több ételről saját élményt kellene tudni előadni. Ezt akadályozza, hogy maximum ketten vagyunk, így a háromféle főételt már eleve nehéz lenne bemutatni, ráadásul a hét elején jellemző szokott lenni még a hétvégéről maradt ebédek elfogyasztásának kötelezettsége is, de igyekezni fogunk a jövőben.

Ha tetszett nyomjatok Like-ot, mert attól jobb kedvünk lesz. Ha pedig a véleményeteket kommentben meg is osztjátok, attól az égig fog érni a szánk széle.

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr657324390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása