Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Csomagolásmentes bolt nyílt Szegeden

2020. január 19. - kormosgergo

Amikor közel két évvel ezelőtt először olvastam arról, hogy Budapesten megnyitotta kapuit a Ligeti Bolt, rögtön tudtam, hogy csak idő kérdése, hogy valami hasonló kezdeményezés induljon Szegeden is. Négy nappal ezelőtt végre a napfény városa is megtette az első fontos lépést a fenntarthatóbb, környezettudatosabb vásárlás felé. Megnyílt ugyanis a Garabolyos, Szeged első csomagolásmentes boltja. 

82785112_732083307198787_4608206583816519680_n.jpg

A Jósika utcában nyitott üzlethelyiség nem csupán azért különleges, mert kimérve árulja azokat az élelmiszereket és más alapvető háztartási cikkeket, amelyeket máshol kizárólag – legjobb esetben is a szelektív kukában landoló – csomagolóanyaggal együtt vásárolhatunk meg, hanem azért is, mert a termékek többsége Csongrád megyéből származik. Ezzel egyrészt támogatják a helyi vállalkozásokat, másrészt a rövid szállítási útvonal is sokkal környezetbarátabb.

Az üzlet tulajdonosai, Varsás Dániel és Anita még arra is figyelmet fordítanak, hogy lehetőség szerint már a szállítás is csomagolás-mentesen történjen. Mint megtudtuk, az akácmézes fémtartályt maga Kovács Géza szegedi méhész tölti fel, és az óföldeáki tészták is közvetlenül a szállításhoz használt zsákokból kerülnek az adagolókba.  

A boltocska arról a fonott, füles kosárról kapta a nevét, amelyet érdemes magunkkal hozni, ha vásárlási szándékkal érkezünk. Mint ahogy az sem árt, ha van nálunk pár saját edény, doboz vagy befőttesüveg, amiben hazáig vihetjük a különböző magokat, tésztákat, kekszeket, gabonákat, aszalványokat, teákat és biofűszereket. 

aszalvany.jpg

Aggodalomra persze akkor sincs ok, ha üres kézzel érkezünk, ugyanis textiltáskák és más textiltermékek is kaphatók, amelyek a tartósságuk miatt sokkal környezetkímélőbbek. A természetes alapú textilek ugyancsak a megyében, Ruzsán készülnek. 

textil.jpg

Olaj, ecet, kézműves szappanok és folyékony tisztítószerek is szerepelnek a folyamatosan bővülő kínálatban, sőt higiéniai termékeket (mosható pelenka és betét) is árusítanak. Hamarosan lesz kakaó, kávé és lasagne tészta is. A luffa tökből készült szivacs tökéletes alternatívája a műanyag szivacsoknak; fürdéshez és mosogatáshoz is egyaránt jól használható. 

82403986_197540468038810_8048459930325221376_n.jpg

A péksüteményekről még nem esett szó; a rozskovászos cipó, a hétmagvas cipó, a kakaós csiga és a pisztáciás-csokis brownie a hódmezővásárhelyi Flamand Pékség jóvoltából kerül a polcokra. 

Először az általunk hozott üres dobozokat, üvegeket kell lemérnünk és felcímkéznünk, az árat pedig a kasszánál fogják kimatekozni nekünk a vásárolt termék ára és mennyisége alapján. A vásárlás folyamatának megismerésében az oszlopra kiragasztott táblák is a segítségünkre vannak. 

vasarlas.jpg

Az üzlethelyiség másik felében egy workshopoknak és babasaroknak helyet adó közösségi tér kialakítását tervezik, ahol ökológiai témájú könyveket is lehet majd kölcsönözni. 

A Garabolyost már csak a helyi kistermelőktől és kézművesektől származó minőségi termékei miatt is érdemes felkeresni, de azt gondolom, hogy ennél sokkal nagyobb jelentősége van a bolt mögött álló küldetésnek. Szerencsére egyre többen kezdik érezni belül, hogy valamin változtatni kell a jövőnk érdekében. Kicsiben és nagyban egyaránt. A kicsiben való változtatás egyik módja lehet a hulladékmentes vagy legalábbis kevesebb hulladékot termelő életformára való törekvés. Ehhez nyújt segítséget a Garabolyos. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr7615416254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása