Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Trattoria iL Divo

Tradicionális olasz étterem nyílt Szeged szívében

2019. augusztus 22. - kormosgergo

Végre! Ez volt az első gondolatom, amikor ebéd után elégedetten kisétáltam a Trattoria iL Divo ajtaján. Végre egy igazi olasz étterem Szegeden. Nem pizzázó és nem is tésztaház. Valódi étterem, ahol a választék túlmutat a pizzák és a tészták világán. Egy hely, ahol egy kis betekintést nyerhetünk Itália egyes régióinak mesésen sokszínű gasztronómiájába.   

67500568_808829082852047_6619946643670171648_n.jpg

Nemrég olvashattuk a szeged.hu oldalán, hogy egyre több az úgynevezett gasztroutca a napfény városában. Ezekben egymást érik az éttermek, bisztrók, gasztrokocsmák és más különböző vendéglátóhelyek. Az egyik ilyen vitathatatlanul a Kölcsey utca, amelynek a közepén nyílt meg a Trattoria iL Divo, hogy tovább színesítse a korántsem unalmas felhozatalt. 

39618.jpg

Ottjártunkkor a terasz megnyitásához szükséges közterület-használati engedélyre még pár napot várniuk kellett, de az étterem belső része mindenért kárpótolt bennünket. Az elegáns, de mégsem feszengős beltérben a szépen megterített fehér asztalokon élő virág (fehér rózsa) fogadott, a téglahatású tapétáról pedig Don Vito Corleone meredt ránk szigorú tekintetével.  

belter_8.jpg

Az étlap már külső megjelenésre is meglepően impozáns. Ami elsőre látszik, hogy a halételekre és a húsokra is nagy hangsúlyt fektettek. Vannak persze tészták és pizzák is, de mindegyikből csak 3-4-féle. Úgy tűnik, hogy a Pizza e Pasta tulajdonosai második éttermükben az itáliai konyha kevésbé ismert oldalát szeretnék megismertetni a vendégekkel.  

img_1944.JPG

A levesre vágyók megkóstolhatják a ház különleges ízesítésű paradicsomlevesét vagy a tigrisrákkal, garnélával, fekete kagylóval és tonhal pehellyel készülő tenger gyümölcsei Consommé-t. Mi egy Crema di Limoncello mellett tettük le a voksunkat. Ez egy könnyű és hideg nyári krémleves meglepően komplex ízvilággal. A citrom, a lime, a méz és a grapefruit mellett szépen érződik benne a névadó olasz citromlikőr is. A narancsos olívaolaj cseppekkel díszített levesben a szeletelt mandula és a kandírozott aloe vera darabok okoznak kellemes meglepetést. 

img_e19521.jpg

A tészták közül kipróbáltuk a Tagliatelle alla bolognese-t. Az olaszoknál a bolognai ragu tradicionálisan nem spagettire, hanem tagliatellére kerül. Ehhez a hagyományhoz tartják magukat az iL Divóban is, hiszen jól tudják, hogy ez a lapos tésztaféle sokkal inkább képes magába szívni az isteni szaftot. A raguhoz marhalábszárat használnak, az elkészült tésztát pedig reszelt parmezánnal szórják meg.

img_e1960.jpg

A Carbonarát tejszín helyett tojással készítik, ahogy az Olaszországban szokás. Sonkát se keressetek a tésztán, ugyanis jófajta olasz szalonnát tesznek rá. A végeredmény egy al dentére főzött spagetti krémes tojásos szószban, pecorino juhsajttal megszórva. Aki a megszokottól eltérő élményre vágyik, vagy csak kíváncsi az egykori olasz szénégetők kedvencére, az bátran kóstolja meg. Diétázóknak azonban nem nagyon ajánljuk. 

img_e1977.JPG

Pizza nélkül természetesen nincs olasz étterem, de azért jóval szűkebb itt a kínálat, mint a Pizza e Pastában. A klasszikus Margherita mellett érlelt marhasonkás Bresaola, koktélrákos Gamberetti és egy laskagombás Vegetariana szerepel az étlapon. A nem vegán pizzák mind bivaly mozzarellával készülnek, amiért le a kalappal előttük. A tészta egyébként átmenet a vastagabb szélű, levegős nápolyi változat és a vékonyabb, ropogós típus között.

img_1972.JPG

Örömteli hír a seafood szerelmeseinek, hogy a nyaralás elmúltával sem kell immáron nélkülözniük. A Óriás King Crab rákláb és a grillezett polip mellett a vajpuha tintahal "repítheti" őket képzeletben vissza kedvenc éttermeikbe. A tintahal a többi tengeri herkentyűvel együtt vákuumcsomagolásban érkezik, vagyis nem mirelit áruval dolgoznak. Ez lehet az oka annak, hogy a kalamari kóstolása közben olyan érzésem támadt, hogy a tengerparton sem ettem ennél frissebbet. A garnírungot ezúttal a spenótos-aszalt paradicsomos főtt burgonya képviselte tejszínes szószban, szezámmaggal meghintve. 

img_1963.JPG

Aki tintahal helyett inkább kagylóra vágyik, annak a Pappardelle Il Divo névre keresztelt tésztát ajánljuk. Érdekes párosítás a malaccsászár és a vénuszkagyló, nekem nagyon bejött a paradicsomos-vörösboros szósszal.  

img_e19662.jpg

Kellemes hangulatú, hiánypótló étteremről van szó, aminek nagyon örülünk. Elegánsabb stílusával és kifinomult választékával szépen illeszkedik az inkább családias hangulatú Forza Itália és a pizzákra és tésztákra fókuszáló Pizza e Pasta mellé.

 Második kép forrása: https://szeged.hu/hirek/29962/egyre-tagul-a-szegedi-gasztrouniverzum-fizetokepes-vasarloktol-jon-az-igeny-az-ujitasra

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr6314989298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása