Ezernyi variáció létezik a pizzára. Lehet kerek vagy négyzetes, vastag vagy vékony tésztájú, készülhet kevés vagy sok feltéttel. Én a vékony tésztás és kerek pizzáért rajongok, amit az egyszerűség kedvéért a cikkben csak nápolyi típusúnak fogok hívni. Aki hozzám hasonlóan vélekedik, annak itt egy szuper összeállítás a legjobb szegedi lelőhelyekről.
Rudi & Fickó
A Rudi és Fickót nemcsak az újhullámos kávé, a finom fagyi vagy a kovásszal készült veknik és bagettek miatt érdemes felkeresni, hanem a szintén kovásszal kelesztett nápolyi pizzái miatt is. A két névadó border terrier gazdái a tőlük megszokott módon magasra tették a lécet, így nem csoda, hogy a Rudi és Fickó azonnal a város egyik legjobb pizzaműhelyévé vált.
Komoly hangsúlyt fektetnek az alapanyagok minőségére. A tésztához 00-ás (nagyon finomra őrölt, magas tápanyagtartalmú) lisztet használnak, amelyre a sütés után olyan minőségi olasz feltétek kerülnek, mint a San Marzano paradicsom vagy a Zarpellon mozzarella, amely D.O.P. minősítéssel rendelkezik. De ez még nem minden: a Capricciosa pizzához szarvasgombás sonkát használnak, amit egy Alberto nevű spanyol úr szállít nekik.
A megfelelő dagasztást 24 óráig tartó kelesztés követi. A hosszú kelesztésnek köszönhetően a 400 fokos kemence hőjétől a tésztában szén-dioxid buborékok keletkeznek, így a pizza széle sütés közben megduzzad és megpuhul, a tészta szerkezete pedig könnyű marad. A tulajdonosok a közeljövőben egy fatüzeléses pizzakemence beszerzését tervezik, amely ahogy az egyikük fogalmazott "450-500 fok között fog ciripelni".
Az árak 2-3 ezer forint között mozognak, de egy Margherita már 1 890-ért elérhető. A Prosciutto e funghi 2 290 forintért szintén nagyon jó választásnak bizonyult. (Mellesleg szerintünk pizzából a Margherita a legjobb, mivel az egyszerűsége lehetővé teszi, hogy a pizza élményét ne csak a feltéteken, hanem a tésztán keresztül is élvezhessük.)
Cím: 6720 Szeged, Oroszlán utca 4.
Forza Italia
Szeged egyik legrégebbi, 1998 óta működő pizzériája a Kálvária sugárút elején várja az olasz ízek szerelmeseit. Belépve egy családias hangulatú, hamisítatlan olasz trattoriában találjuk magunkat, ahol kockás abroszos asztaloknál foglalhatunk helyet.
A korábbi felszolgálókra sok panasz érkezett, ami ártott a hely renoméjának. Szerencsére a személyzetet lecserélték, így a korábban tapasztalt modortalanságot figyelmes, gyors és profi kiszolgálás váltotta fel. A pizzák tésztáját a szemünk láttára nyújtják, feltétezik, majd teszik be a vendégtérben elhelyezett fatüzelésű kemencébe. A 400 fokos hőmérsékletre felhevíthető kemencében a tészta pár perc alatt megsül.
A feltétekhez használt pármai sonka és calabriai kolbász egyenesen Olaszországból érkezik, akárcsak a milánói szalámi, a bufala mozzarella vagy a 22 hónapig érlelt parmezán. A paradicsomos alaphoz használt szószt frissen darálva, helyben készítik.
Margherita helyett ezúttal egy Antico pizzát választottunk, ami annyival több, hogy sütés után igazi bivaly mozzarellával teszik fel a pontot arra a bizonyos "i"-re. A 4 Formaggihoz a mozzarella mellett gorgonzolát, pecorino juhsajtot és parmezánt használnak; szerintük ugyanis ez a legautentikusabb sajtkvartett. Ínyenceknek feltétlenül érdemes megkóstolni a tejszínes alapú Buon Gustosót, ami a mascarpone alap és a pizzára kerülő füstölt lazac miatt igazán különleges.
A pizzák nagy része 1 890 és 1 950 forint között mozog. A 4 Formaggi is 1 890 forintba kerül, viszont a bufala mozzarellás Antico már valamicskét drágább (2 190 forint) volt.
Cím: 6722 Szeged, Kálvária sugárút 9-11.
Pizza e Pasta
A Klauzál térnél forgalmasabb helyszínt nemigen találni Szegeden. Különösen igaz ez a nyári időszakra, amikor mindenki a főtér teraszán bámészkodva élvezi a napsütést. A Pizza e Pasta jóvoltából mindezt egy finom nápolyi pizza vagy egy olasz desszert kíséretében is megtehetjük. Asztalfoglalás nélkül azonban valószínűleg csak a belső helyiségben tudunk helyet foglalni.
Ami valljuk be, elég hangulatos, viszont a hátránya nyáron, hogy jóval melegebb van a kemencének köszönhetően. Szerencsére a felszolgálók azonnal jelzik, amint megüresedett egy asztal a teraszon.
A pizzákat kézzel nyújtják (ami a rusztikus formájukon is látszik), majd feltétezés után a kőlapos kemencében sülnek ropogósra. A választék igen széles: az alap pizzák mellett olyan különlegességek is szerepelnek az étlapon, mint a füstölt lazacos, garnélás Delicata, az olasz ricottás, garnélás Affumicata vagy a Forzuta, amit tojással és Veneto régió szalámijával kínálnak.
A Margherita a nagy paradicsomszeletekkel, a friss bazsalikommal, valamint az extra feltétként kért bufala mozzarellával nem csak jól nézett ki, de nagyon finom is volt. A tetejére némi oregánót is kaptunk. A Boscaiola-val sem lőttünk mellé, ezen vargánya gomba és olasz bacon volt.
Az árak a központi lokáció ellenére sem szálltak el. A Margherita itt volt a legolcsóbb, extra feltét nélkül csak 1 290 forintba került, míg a Boscaiola ára 2 090 forint volt.
Cím: 6720 Szeged, Klauzál tér 6.
Szeged Nova
A Szőregi úti Nova bevásárlóközpont látványsütödéjének köszönhetően a Tisza másik oldala sem maradt nápolyi pizza nélkül. Az étterem közepén izzó kemencét fával tüzelik, és már csak a mérete miatt is lenyűgöző látványt nyújt.
A látványkonyha másik előnye, hogy közvetlen kapcsolatba kerülhetünk a pizzasütő mesterrel, aki boldogan mesél az alapanyagokról és a pizzasütés fortélyairól. Tőle tudtuk meg, hogy a 00-ás liszt, a pizzaszósz és még nagyon sok hozzávaló Olaszországból származik. Kivételek persze akadnak, de talán megbocsátható, hogy a nagy népszerűségnek örvendő Capulet-re igazi spanyol chorizót tesznek. Egyébiránt minden pizza bufala (bivalytejes) mozzarellával készül, amiért óriási pacsi jár nekik.
Az egyszerűbb, autentikusabb irányzat hívei, vagyis kevés, de egymással jól harmonizáló hozzávalóval dolgoznak. Aki mégis sok feltétre vágyik, annak a Capricciose a megfelelő választás, hiszen az alapokra (paradicsomszósz és mozzarella) főtt sonkát, gombát, olívát és articsókát tesznek, és a pizza közepére még egy tojást is ráütnek.
A tésztákat egyébként itt is 24 órán keresztül pihentetik mielőtt a 400 fokos sütő elnyelné őket, aminek köszönhetően a Savoyai Margit királynéról elnevezett Margherita pizza tésztája kívül ropogós, belül könnyű, laza szerkezetű lett.
Méltán büszkék a Giorgio bufala névre keresztelt pizzájukra, amit a kisteleki csípős szürkemarha szalámi és a szárított paradicsom tesz igazán egyedivé. Nem mehetünk el szó nélkül a Tengergyümölcsei (paradicsomszósz, mozzarella, kagyló, királyrák, tintahal) mellett sem, hiszen tavaly a Rádió 88 szavazásán Szeged kedvenc pizzájának választották.
A pizzák két méretben választhatók (26 cm és 35 cm). Egy nagyobb Margherita 1 199 forintba kerül, egy full extrás Capricciose pedig 1 799 forint. Esetenként grissini-t és focaccia-t is sütnek, amit sajnos nem volt alkalmunk megkóstolni, de legközelebb remélhetőleg kipróbáljuk.
Cím: 6726 Szeged, Szőregi út 80.