Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Rudi & Fickó

2018. október 11. - Bandit81

Nehéz belekezdeni a szélesebb portfólióval rendelkező helyek leírásába. Számos oldalról megközelíthetőek, a koncepció sem darabolható szét tárgyilagos leírással. Mégis kell valamilyen sorvezető, legyen ez most az idő múlása. Reggel kávé, péksütemények  Délelőtt egy komolyabb késői reggeli. Ebédre szendvicsek, krémek. Este pizza. Válogatott borok, saját ihletésű sörök, és mindezek mellé az egyre hidegebb időben forró csoki, illetve a nyárra visszatekintve csodálatos fagyi desszertként. A sok érdekesség miatt néha át is fogom adni a szót Gergőnek, nem egy emberes feladat ennyi mindent bemutatni.

img_20180906_115913_hdr.jpg

Nos, a felsoroltakat lefedi a Rudi és Fickó, méghozzá nem megszokott minőségben! Sorolom, hogy miért, de előtte egy kis eredettörténet.

A kutyáknál fontos dolog a pedigré, a vérvonal, a törzskönyv. Nos, Rudi és Fickó kiváló papírokkal rendelkezik, egy részét mi magunk írtuk, amikor megénekeltük a Cirmi finomságait. A két kölyök eb (border terrier) kis korától ott rohangált a Cirmi teraszának székei között, de senki se gondolta, hogy névadóvá növik ki magukat. Nándi (Timivel Ők ketten álmodták, és valósították meg külföldről hazaköltözve a Cirmit) elárult korábban pár izgalmas tervet. Sok emberes feladat valamit ennyire komolyan venni, haza is csábította hozzá barátját, Zolit, és párját Mariannt a fagyik, és egyéb finomságok mestereit (akik a Yorkshire Dales Ice Cream-mel komoly elismerést szereztek Angliában), és kellett egy önjáró csapat a "régi" helyre, ami megengedte, hogy az új egység kösse le a mindennapjaikat.

img-0333.JPG

A lokáció már önmagában érdekes, hiszen, ha úgy nézzük az Oroszlán utca két végén rögtön két pizzázót találunk, egyet az Oskola utcán, egyet pedig a Klauzál téren. Rendben, Szeged nem annyira kis város, pár száz méteren belül elfér három pizzás hely is. De nézzük az Oroszlán utcát közelebbről, három étterem már eleve ott volt egymás mellett. Ha fagyi oldalról közelítünk, a Klauzál térig kell ismét vissza sétálni, vagy az Oskoláig, sűrű a környék gasztro szempontból, de hát ez a belváros.

img-0332.JPG

Gergő: Az enteriőr igazán különleges és egyedi; stílusa eltér a ma oly divatos apró franciás helyekétől. A tágas belső tér sajátos hangulatát az elegáns székek és bőrfotelek, a középső asztalra helyezett bonsai és a falon nyiladozó dekadens rózsák teremtik meg. A kiszolgáló pult mögötti látványpékségnek köszönhetően bepillantást nyerhetünk az isteni péksütemények készítési folyamatába. A laza elegancia mellett azonban fontos hangsúlyozni, hogy egy családbarát helyről van szó, ahol a gyerekek bármikor kiszínezhetik a fagylaltot főző két kutya kifestőkönyvét.

rudi_es_ficko_01.jpg

Vissza Andrásnak: Hiába próbáltam a nyári szünetben ott jártamkor bővebb információkat szerezni egy kis beszélgetés során a cikkhez, mindig telt ház volt, így elfoglalt volt a házigazda csapat. Lassan azért összeállt a kép, de számos állomáson keresztül.

Ahogy kezdtem is, nehéz fogást találni a Rudi és Fickón, el kellene dönteni, mik az elsődleges jegyek, és onnan göngyölíteni a történetet. Délelőtt kiváló kenyerek, zsömlék, bagettek, édes és sós péksütik várnak bennünket. A kiválót itt nem hétköznapi értelemben kell érteni, saját pékmester, egyedi, e-mentes hagyományos receptek. Ruhában több napig friss, ropogós kenyerek, bagettek. Az édességek közül nagy kedvencem a fahéjas csiga, de a kakaós, illetve a csokis-meggyes is bajnok reggeli.

img_20180906_120035_hdr.jpg

Kolbászos, vagy baconos batyu, cheddaros croissant is kapható. Csupa kiváló ötlet. Enyhe kemencés melegítés után, a batyuk friss tejföllel érkeznek szinte egyedi fogásként. A kolbászos batyuban sajt, sült lilahagyma, - természetesen - kolbász, és kenésnek egy kis paradicsom szósz vár minket. A legkisebb péksüti, a zsömle, ami isteni chorizóval töltve szerepel az étlapon megannyi egyéb szendvics mellett.

aaef2c64b4ca4a282a1c2c4ae258f6eb.jpg

Számos egyéb módját találták ki a remek péksütemények fogássá változtatásának. A melegszendvicsek mix, gombás és egyéb feltétei (pármai sonka, paradicsom) változatos, de már tartalmasabb reggelit takarnak. A bagetthez pirított formájában többféle kiváló krémet (tojás, padlizsán, tonhal) is kínálnak.

img_20180923_104410.jpg

Az étlapon a cikk írásakor még nem szereplő (idő közben Rudi és Fickó reggeli nevet kapó) nemzetközi reggeli az erősebb étkűek részére tükörtojásokat, kecskesajtos gombát, friss paradicsomot, salátákat és a cheddaros bagett mártogatón felül a hagyományos full english-re utaló (később újragondolásra szánt) paradicsomos babot kínál. Van tehát gomba, tojás, pirítós, hús, bab, mégsem a megszokott english breakfast formában.

f22f1a9c400a75c6516de319cb616513.jpg

A délutánhoz közeledve a kemencéket sem lehetett kihasználatlanul hagyni; nagyszerű hozzávalókkal készült, vékony tésztás, dél-olasz (legyen nápolyi) pizzát sütnek, ami ráadásul pár percen belül az asztalunkon hever, sőt akár dobozban, elvitelre is kérhetjük. Az alapok mindig a Margheritánál kezdődnek; pár levél bazsalikom mellett le lehet csekkolni a paradicsomszószt, és azt is, hogy mennyire veszik komolyan a sajtot. Mindkettőt nagyon.

img_20180724_175848_1_copy.jpg

Lehet persze bonyolítani, és érdemes is, de ha 5 percen belül gyors meleg étel kell, nyerő az alap pizza is. A 4 sajtos valamiért kimaradt, és a Mediterrana sem fért bele eddig a kóstolások sorába. A Cruda pármai sonkával, vékony parmezán szeletekkel, koktél paradicsommal, olívás alapon viszont új kedvenc, és meg is állapítottam, hogy a nem paradicsomszószos pizzák között igen erősen leteszi a névjegyét.

img_20180724_175842_copy.jpg

955c994f4710ed263e6a90155121111a.jpg

A befutó mégis a Capricciosa, ráadásul duplán. Egy Alberto nevű spanyol úr szállítja csak ide hozzá a szarvasgombás sonkát, de olyat, amire nehéz szavakat találni. Ez a pizza azért tud duplán kedvenc lenni, mert kérésre hajtott változatban is elkészül. Olyankor két lepény formában érkezik, és a széleiben összeáll a mozzarella. Kívülről fokhagymás olívaolajjal kenik be, ha véletlen bárkinek nem lenne elég az íz (az lesz).

img_20180805_191326.jpg

Az édességekhez visszatérve nem lehet elmenni a fagyi kínálat mellett, ami a hideg időre tekintettel ugyan szűkülni fog valamelyest, de a pisztácia, a sós karamella (helyben készül a vajon olvasztott cukor, és - ahogy egy kóstolás alkalmával beszéltük - tényleg gyerekkorunk vajkaramellájának íze köszön vissza benne) még a torokfájást is megéri. Mivel azonban télen szeretjük belülről is melengetni magunkat, az egyedi, égtájakra bontott, közvetlenül a termelőktől beszerzett forró csoki kínálattal is édesebbé tehetjük a napot.

img_20180923_103121.jpg

Gergő: A kiváló kávékat egy Sanremo Operának köszönhetjük, amit egyenesen Olaszországból hozattak Szegedre. Amikor rápillantottam a jövőbe mutató dizájnra, az jutott eszembe, hogy ez inkább egy műalkotás, mintsem kávéfőző. 

Világosabb (talán közepes) és olasz pörkölésű kávéval egyaránt dolgoznak. A sötétebb pörkölés egy 50/50-es arabica-robusta blend a legjobb helyi kávézóknak szállító, szintén szegedi pörkölőtől származik. A belőle készített kávé testes; mutatós cremájával és kesernyés aromáival ideális választás lehet az eszpresszó szerelmeseinek. A világosabb pörkölésű "Ecuador" a Dos Mundos pörkölő jóvoltából egyenesen Prágából érkezik. Az arabica aromái lágyak, a cortadónál szinte teljesen belesimultak a tejbe, de a világosból kért eszpresszó esetében már szépen érezhetőbbé váltak. A vanília fagylaltos jegeskávé külön felüdülés volt a legutoljára Balatonon kapott fanyar erdei gyümölcsfagylaltos-tubusos tejszínhabos verzióhoz képest. Ahogy kortyolgattam, egy isteni Affogato sejlett fel előttem. Szívesen látnám a kávé- vagy desszertlapon jövő nyáron. 

rudi_es_ficko_17.jpg

img-0324.JPG

Egyedülálló és példaértékű az a Szegeden tapasztalt összefogás, amelynek eredményeként saját idő közben üzletvezetővé vált kávékészítő mesterük, Krisztián mellett olyan vendégbaristák bukkannak időről időre fel a pult másik oldalán, mint a Hét Kávézóból megismert Onczay Levente vagy Dékány Gergely az Antique Caféból. 

Vissza Andrásnak: Folyamatos változásban van a Rudi és Fickó, ahogy a kis kölyök kutyák nőnek, a hely is úgy komolyodik napról napra, és egyre újabb tulajdonságokkal lep meg minket. A belső tér télre átalakul, a hideg időben szünetelni fog a terasz, érkezik egy új pult, sőt hús ételek (konfitált finomságok) is tervbe vannak véve. Az alapok viszont maradnak, és azokra lehet építeni. Mindig mosolygós kiszolgálás, előzékeny kérdések, kiváló hangulat.

Nincs olyan napszak, amikor ne mondanám nyugodt szívvel, bármilyen felvetésre, hogy irány a Rudi és Fickó.

img_20181010_121634.jpg

Ha már lecsúszott a képről, kapjon külön fotót a paradicsom leves... mert már leves is van, de ha minden héten megvárnánk az újdonságokat, sosem lenne kész a cikk, ezért menjetek el, kóstoljatok, és írjátok meg milyen volt!

img_20181010_121206.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr5214187979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Próba Jóska 2018.10.20. 17:43:42

"Az édességek közül nagy kedvencem a fahéjas csiga, de a kakaós, illetve a csokis-meggyes is bajnok reggeli."
Részvétem a cikk írójának, mert még sosem evett finom kakaós csigát. Jó indulattal 5/10, de inkább 4/10-nek mondanám, ha az 500 Ft-os árát és a nem túl nagy méretét is figyelembe veszem. Rossznak nem rossz, de nővérem első próbálkozásra finomabbat sütött egy sima konyhai sütőben. Semmiképp sem ajánlom. A fagyijuk jónak mondható. Nem kiváló, de elfogadható. 350 Ft/gombóc.

kormosgergo 2018.10.20. 22:04:02

Kedves Jóska! Ha ismersz olyan helyet Szegeden, ahol finomabb a kakaós csiga, várjuk szeretettel.

jágör68 2018.11.25. 15:10:20

Valóban, nem olcsó hely egyáltalán- viszont a kakós csigát nem kéne leszólni.
Én hasonló minőséget csak Budán a Pékműhelyben ettem (igaz, ott kb feleannyiba kerül- viszont kb feleakkora is). Szegeden jobb kakóscsiga valóban nincs- "nagyüzemben". Nagymamik lehet fonomabbat sütnek...

Ha folyamatosan képesek produkálni ezt a magas minőséget, akkor elfogadható az árazás.
süti beállítások módosítása