Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Bali ízei, avagy nászút az Istenek szigetén

2019. május 31. - kormosgergo

Régóta dédelgetett vágyam volt egyszer eljutni az Istenek szigetére. Végül a sors úgy hozta, hogy a nászutunkat ezen a mesebeli helyen tölthettük el. A kéthetes álomút során sok mindent megkóstoltunk és kipróbáltunk, amit nektek is megmutatunk.

img_e1659.jpg

Főételek

A balinéz konyha alappillére a rizs. A szigetlakók gyakran még reggelire is rizst esznek. A kenyeret és a többi pékárut egyszerűen csak süteménynek tartják, amitől az ember túl hamar megéhezik. A tápláló rizs számukra nem pusztán egy étel, hanem az élet jelképe, ami a vallási szertartások során is fontos szerepet kap. Az imák alkalmával a rizsszemeket a homlokukra tapasztják, olykor pedig a fejükre szórják őket.  

img_2586.jpg

Minden balinéz étterem vagy warung kínálatában megtalálható a nyársakra húzott, grillezett csirke- vagy sertéshús, másnéven satay. (A hindu többség számára a marha szent állat, így marhahúst legfeljebb csak a muszlim vagy buddhista helyeken ehetünk.) A saslik indonéz változatát édes mogyorószószba forgatva fogyasztják.

img_2467.jpg

Rendkívül népszerű a nasi goreng, ami nem más, mint sült rizs különböző zöldségekkel gazdagítva tükörtojás kalapban. Gyakran adnak mellé satay-t vagy kevernek a rizsbe csirkehúst és rákokat.  

Ha sok mindent meg szeretnénk kóstolni, akkor az egyik legjobb választás a nasi campur, hiszen ennél az ételnél mindenféléből kapunk egy kicsit. A rizs mellett lehet benne rákszirom, satay, tojás, sült tofu, zöldségek és tempeh. Ez utóbbit a tofuhoz hasonlóan szójababból készítik erjesztési eljárással.

img_0632.jpg

Édességek

Az édességek közül a klepon lett a kedvencünk, amit a balinézek előszeretettel fogyasztanak mindennapi kávéjuk mellé. A rizslisztből gyúrt golyó vagy háromszög formákat először barna cukorral töltik meg, majd megfőzik őket. A kifőtt batyukat végül felgőzölt kókuszba forgatják. A tészta zöld színét a pandanlevélnek köszönheti. Életem első luwak kávéja mellé kellemesebb kísérőt el sem tudtam volna képzeni, mivel a helyiek a kávébabokat igencsak sötétre pörkölik.  

klepon.jpg

Az édességek versenyében második helyen a fekete rizspuding végzett. A fekete rizst ragacsosra főzik, majd a végeredményt kókuszkrémmel nyakon öntik. A granolával megszórt puha és édeskés rizspuding nem csak finom, de tápláló és egészséges reggeli. 

rizspuding2.jpg

A pisang goreng, vagyis a sült banán állhatott harmadikként a dobogóra, de ezenfelül persze még nagyon sok különleges édességgel találkoztunk. Kedvcsinálónak mutatunk pár képet. 

Gyümölcsök

A nálunk is sok helyen kapható mangó, banán, ananász és papaja mellett Balin olyan gyümölcsökkel is találkozhatunk, amelyek egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán szerepelnek a hazai szupermarketek kínálatában. 

gyumolcsok.jpg

Banánból egyébként legalább harmincfélét termesztenek. Nekem a sárga héjú, pici változat volt a kedvencem. Ha megnyomkodva puhának érezzük, akkor belül már biztosan mézédes.

banan.jpg

A kívülről bordó vagy lila héjú mangosztánban a gyümölcshús gerezdekre oszlik, és pontosan annyi fehér gerezd található benne, ahány zöld levélke látható rajta. A „gyömölcsök királynőjeként" is emlegetett mangosztán íze édeskés, enyhén savanyú. 

mangosztan.jpg

Aztán ott van a tüskés külsejű durián, amit a szúrós szaga miatt a legtöbb szállodából kitiltottak, sőt a repülőgépekre sem lehet felvinni. Pedig a nem túl bizalomgerjesztő duriánt - amit a mangosztán párjaként a gyümölcsök királyának is neveznek - mindenképp érdemes megkóstolni, mert az íze semmihez sem fogható. Húsa sárgás színű, az állaga pedig krémes. 

A kedvencem a rambután vagy "hairy fruit" volt, ami külsőre a licsire hasonlít, ezért hamis licsinek is nevezik. Nevét a vörös héját borító puha szőrökről kapta. A belsejében lapuló fehér gerezd puha és lédús gyümölcshúst rejt magában, amit a magról kell leszopogatni. 

hairy_fruit.jpg

hairy_fruit01.jpg

Kevesebb helyen árulják a salak nevű gyümölcsöt, de végül egy útszéli gyümölcsösnél meg tudtuk kóstolni. Pikkelyes héja miatt "kígyó gyümölcsnek" is hívják. Az íze a fajtájától függően változó, és igazából semmi másra nem hasonlít. 

img_1315.JPG

A sárkánygyümölcs élénk pink színe ellenére nagyon visszafogott, kissé semleges ízű. Érdekesség, hogy az itthon ismert változatokkal ellentétben a húsa nem fehér, hanem piros vagy lila színű. Megpucolva az állaga és a benne található apró fekete magok leginkább egy óriási kivire emlékeztetnek. 

img_1147.JPG

Sambal

Ha Balira utazunk, nem árt tudni, hogy a helyi lakosok mindent csípősen esznek, és ami számukra csak közepesen csípős, attól nekünk már szinte lángra lobban a nyelvünk. A csípősség legtöbb esetben a sambal nevű szósznak köszönhető. Összetevője a paradicsom, a fokhagyma és természetesen a chili. Számtalan változata létezik és garantáltan függőséget okoz. Mi is vettünk belőle pár üveggel, hogy Magyarországra visszatérve is jól lezsibbaszthassuk vele az ízlelőbimbóinkat.

img_2481.jpg

Dzsúzok

A helyben termő gyümölcsökből készült smoothie-kat a helybéliek csak dzsúznak hívják. Mindig megvárják a gyümölcsök természetes érési idejét, és csak ezt követően szüretelik őket. (A gyümölcsök egy része egész évben terem, míg a mangó, az avokádó és még jó néhány társuk idényjellegű.) Olcsó, finom, egészséges és szinte mindenhol kapható, ráadásul annyi gyümölcs van benne, hogy simán kivált egy reggeli étkezést.

A legfinomabb talán a krémes avokádó dzsúz, amibe sok helyen csoki öntetet csempésznek, a kávézókban pedig kávéval és vanília fagyival is megkóstolhatjuk. 

img_0874.JPG

Kukorica

Az utcai árusoknál kukorica is kapható, de az ikonikus balatoni strandcsemegével ellentétben itt megsütik, majd vajba vagy csípős szószba forgatják a csöveken sorakozó kukoricaszemeket. 

 

Éjszakai piacok

Finomakat enni nem csak elegáns éttermekben lehet, hanem az útszéli warungokban vagy a piacokon is. Mi egyik helyen sem kaptunk gyomorrontást. Jó hír a hétalvók számára, hogy nem maradnak le semmiről, ugyanis Balin éjszakai piacok is vannak. (A leghíresebb éjszakai piac Gianyarban működik.) Ezek az esti vásárok ráadásul sokkal izgalmasabbak és élénkebbek. A balinézek előszeretettel vacsoráznak ilyen helyeken, számukra ugyanis az éttermi árak irreálisan drágák. 

piac1.jpg

piac2.jpg

Nehezen tudnék olyasmit említeni, amihez ne juthatnánk hozzá ezekben a nyüzsgő éjszakai forgatagokban. Talán csak szivárványszínű kiscsirkéket nem vásárolhatunk. Vagy mégis? 

csirke_1.jpg

Két hetet Balin tölteni olyan életre szóló élmény volt, amit lehetetlen egy blogposztba sűríteni, mégis remélem, hogy sikerült egy kis ízelítőt adnom ebből a nagyon különleges és színes világból. Külön köszönetet mondok az idegenvezetőnknek és barátunknak, Putunak, aki rengeteget mesélt a szigeten élők mindennapjairól és szokásairól. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr9914798030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása