Nemrég számoltunk be a Berry White nevű hamburgercsodáról, és máris újra a Kapcából jelentkezünk, mert itt mindig történik valami. Elég csak a Las Vegans névre keresztelt vegetáriánus szendvicsre gondolni, ami nemrég debütált. Mi azonban két olyan hamburgert teszteltünk le, amelyekre már megjelenésük óta nagyon kíváncsiak voltunk, ráadásul az egyik tökéletesen illeszkedik az ünnepek hangulatához. Jöjjön tehát a Black Sheep, azaz a Fekete bárány, és az AZTéK chilis-csokis burger, amit december 6-án hozott el nekünk a Télapó.
Az alkalmat az szolgáltatta, hogy látogatást tett nálam két, ma már Budapesten élő barátom, - akikkel a WeEat nevű blogot indítottuk - és szerettem volna valami igazán különlegeset mutatni nekik. Ha már ott voltunk, egy másik szenvedélyünket, a kézműves sörök élvezetét is kiélhettük. Egy amerikai típusú IPA sörrel kezdtünk a Big Foot Sörfőzde jóvoltából. A 2222 (Négykettes) kellemesnek mondható volt, de ami utána következett, az mindent vitt: a Hedon Sörfőzde Madame Porter nevű söre csokis-tejeskávés, grillázsos ízével teljesen levett a lábamról.
A bárány burger fekete olivabogyós ír fehér cheddar sajttal és szárított paradicsommal érkezett. A hozzáálmodott szósz ismét páratlanra sikeredett. A pestót mindenki ismeri, de azt már kevesebben tudják, hogy a szó az olasz pestare (összezúz, összetör) igéből ered, és a klasszikus bazsalikomlevél mellett sok mindenből lehet készíteni. Így például a bárány legjobb barátjából, a mentából. A pirított fenyőmagvas, majonézes házi menta pesto tökéletesen hagyta érvényesülni a bárány jellegzetes, ámde nem erős ízét.
forrás: http://weeat.blog.hu/
A köret coleslaw és kacsazsírban sült batáta vagy ahogyan nálunk ismerik: édesburgonya. A színe és a konzisztenciája alapján a sütőtökre emlékeztetett, és bár sütve nagyon hasonlít a hagyományos krumplihoz, annál édeskésebb ízű és krémesebb állagú. A rostlapon megpirított batátát görög joghurttal locsolták meg, amelyet olívaolajban pácolt, zöldfűszeres, himalája sós citrommal dobtak fel. Örömmel tapasztaltam, hogy végre valaki szakítani mert a már untig ismert sült krumplik világával.
Az Azték burger igazi karácsonyi csemege az ínyencek számára. A hús a szokásos 200 grammos marhapogácsa, amit én ezúttal is közepesen átsütve kértem. Ezt öntötték le az isteni chilis-csokoládé szósszal és a lágy mascarpone sajttal. Közismert tény, hogy a csokit az indiánok chilivel fogyasztották, ugyanis hagyományosan egyáltalán nem édes. Jelen esetben sem édes jellegű szósszal van dolgunk, ezért ragyogóan egymásra találtak a szaftos marhahússal. Beleharapva elsődlegesen a csokoládé és a marhahús ízét érezni, de ahogy megforgatod a szádban, egyre inkább előtérbe kerül a chilis karakter. Az egész ízvilágát finoman lágyítja a krémes, de nem domináló mascarpone sajt.
A köret sült kukorica és fokhagymás burgonya lilahagymás-paprikás raguval. Most találkoztam először ilyesmivel hamburgerhez felszolgálva, és meg kell mondanom, hogy megint csak zseniálisra sikeredett, mivel a sima krumplival ellentétben nem száraz, ráadásul a kukorica remekül illeszkedik az azték-mexikói vonalba.
A Fekete bárány 2790 forintba kerül, az Azték burger ára pedig 2 680 forint. Remélhetőleg sokáig maradnak az étlapon, mert efféle különlegességeket nem mindennap próbálhatunk ki.