Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Tiszavirág: Ráczponty Burger

2015. július 15. - kormosgergo

A hal kultuszétel Szegeden, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy messziről érkező barátaim nálam tett látogatásuk alkalmával addig nem hajlandók elhagyni a város területét, amíg nem ettek legalább egy tányér finom szegedi halászlevet. Nincs is jobb, mint baráti halászlevezés közben megbeszélni az előző napi sörözés élményeit vagy a közelmúlt történéseit, majd a forró leves elfogyasztása után testben és lélekben megerősödve indulni hazafelé. A Tiszavirág ezt az életérzést próbálta meg az egyik legújabb hamburgerébe csempészni.  

jo_1.JPG

A kellemes nyári időnek köszönhetően a belső teraszon foglaltunk helyet, ahonnan figyelemmel kísérhettük a látványkonyhában sürgölődő teljes konyhai személyzetet. A hotel folyosóira néző üvegfal és a dús növényzet azonnal elfeledtette velünk a külvilág minden problémáját, mintha egyik pillanatról a másikra egy távoli helyre kerültünk volna. Az asztalok és éttermi székek mellett van itt utcai pad, sőt a rattan napozóágyra akár sziesztázni is leheveredhetünk, bár a miliőt túl elegánsnak éreztem ehhez. 

img_3065.JPG

img_3067.JPG

Rácoknak a törökök elől Magyarországra menekülő, ortodox vallású, többnyire szerb betelepülteket nevezték. A gasztronómiában a Rácz név hallatán mindig valamilyen paradicsomos, paprikás ételre kell asszociálnunk, mely ízvilág a délvidéki fogásokra oly jellemző. A rácponty mégis hazai jellegzetesség, ami leegyszerűsítve egy beirdalt és sózott ponty burgonyával, paradicsommal, paprikával és hagymával együtt megsütve, melyhez rendszerint valamilyen pirospaprikás-tejfölös alaplé vagy szaft is társul.

img_3072.JPG

img_3069.JPG

A hamburger 15 perc várakozás után az asztalunkon hevert, a már megszokott széles fehér tányéron tálalva. Mint mindig, most is csinosan festett. A buci helyben készül, és egy sósabb jellegű pékárut testesít meg. Mintha egy kis vörösboros karaktert éreztem volna a tésztában, amitől nagyon érdekes ízt kapott. Belső oldalát finoman megpirították, majd paprikás tejföllel kenték meg. Lefelé haladva sült hagymakarika és egy szép szelet húsos mangalica szalonna következett, ami szintén kapott némi pirítást. A burgerben ezenfelül paradicsomot és salátát találunk. Be kell vallanom, hogy a konyhai kísérletezgetés lelkes híveként nagyon vártam a hússal való találkozást, de a katarzis ezúttal elmaradt. A bőrén sütött ponty ugyanis annyira szálkás volt, hogy a szendvicset nem lehetett harapni. A halat végül kiszedve fogyasztottam el, gondosan figyelve a szálkák le nem nyelésére. Az összetevők egyenként finomak, a hal bőre egyenletesen megpirult, de a koncepció álláspontom szerint némileg átgondolásra szorul. 

jo02.JPG

A garnírung héjában sült krumpli, teljesen korrekt és a mennyiségére sem lehet panasz. A Ráczponty Burger köretestül 2 100 forintba kerül, de kérhetünk Ráczpontyot túrós csuszával 3 450-ért is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr167628588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tibooo 2015.09.02. 08:33:44

Mi a marhaburgert próbáltuk ma, jegeskávéval (ezt már két éve imádjuk a Tiszavirágban). Kezdésnek a hab a kávén savanykás volt. A burger buci nagyon korrekt, a marhapogácsa kicsit ízetlen, és nekem nem állja natúr bolti majonézzel belocsolni egy prémium hambit.. A krumpli ahogy írjátok király. Nem tudom, hogy itt is ingadozik a minőség, de kicsit szomorúan és annál inkább csalódottan távoztunk.
süti beállítások módosítása