Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Street Food hét a Bistorantban

2015. május 20. - kormosgergo

Nem titok, hogy a Bistorant az utóbbi időben az egyik kedvenc helyünk lett Bandival, ezért eldöntöttük, hogy egy átfogó tesztet tartunk, melynek keretében mindent megkóstolunk, ami a street food vonalába tartozik, azután megírjuk a tapasztalatainkat, hogy megkönnyítsük számotokra a választást. 

11060174_10152752790146331_3407887225147743912_jo3.jpgAz étteremről már írtunk nektek, ezért most csak annyit emelnék ki, hogy megnyílt a belső terasz is, ahol hangulatos zenét hallgatva kellemes estéket tölthetünk el egy remek grillétel társaságában.

terasz.jpg

(forrás: Facebook) 

A választék alaposan kibővült: a Retroburger és a Bistroburger klasszikus duója mellett immáron Hun-Dog, Csirkeburger és BBQ sertésburger is szerepel a kínálatban. A vezetőség az újdonságok tiszteletére Street Food hetet hirdetett, amely május 23-ig tart majd. Az akció végéig a hamburgerek és a hot-dog mellé egy pohár sört vagy egy limonádét kapunk ajándékba.

11227415_10152752790731331_1824496886081065836_jo4.jpg

A hot-dog vagy ahogy itt nevezik Hun-Dog egy mindkét oldalán pirított kifliben érkezett, tele tömve csemege uborkával, salátával és ropogós pirított hagymával. Ez utóbbi sokkal jobban feldobja az ételt, mint ahogy azt gondoltam volna. A virslit jelen esetben a grillezett bajor kolbász testesíti meg, ami egyáltalán nem zsíros, finom és roppanós. Ehhez jön még a ketchup, mustár és a sajt, ami a hús közelében szépen megolvadt. Az egész nagyon gusztusosan fest, az utcai hot-dogok elbújhatnak mögötte. A köret az általam már leírt házi készítésű héjában sült krumpli, ami továbbra is első osztályú, bár egy kis mártogatóst még mindig szívesen látnék hozzá. 

Bandit:

Ennyi mindent nyilván nem tudott volna G végigkóstolni, ezért gyorsan be lettem vetve, elmentünk névnapozni a kis családommal. A törpék a sültkrumplinak örültek, asszonykámmal mi pedig elosztottuk a ránk eső adagot. Ő kapta a csirkés, én a malacos hambit. A rendelésnél a pincérhölgy meglepő okból nem tudta pontosan a csirkés hozzávalóit: nem nagyon rendelik. Ezzel - az utóbbiak alapján - az az baj, hogy így le fog kerülni az étlapról, pedig jó konstrukció!

Amíg az ételekre vártunk, érkezett két ajándék limonádé, egy "sima" citrusos, és egy málnás. Mindkettő nagyszerű szomjoltónak bizonyult, épp megfelelő édesség mellé kiváló gyümölcs ízek.

dsc_0126.JPG

(a képekért elnézést, de a tükröződő asztal, a tűző napsütés, és az, hogy manuális módban hagytam az alkalmazást, kifogott a telefonomon)

Mit ígérnek a burgerek? BBQ sertésburger: házi szezámos buciban fokhagymás tejföl, sertés húspogácsa, grillezett hagyma, paradicsom, római saláta, trappista sajt, és a névadó BBQ szósz. A gyakorlatban ez a következők szerint festett:

Alul apróra vágott paradicsommal fedik le a fokhagymás tejföllel kent bucit. A szószban a fokhagyma egyáltalán nem tolakodó, fűszerezte a tejfölt. Erre jött a hús, ami nagyon érdekes. Nem méretes darab, elmarad mind a marha, mind a később leírt csirkehús adagtól, ez azonban nem okoz gondot. Az íze azért nagyszerű, mert a marhával ellentétben a sertést agyon szokták fűszerezni, így vagy fasírt, vagy valamilyen csevap, pljeskavica lesz a végeredmény. Itt egyik sem mondható el, kiváló sertéshús íz, talán egy jó sült tarjához tudnám hasonlítani. El volt találva a zsír-hús aránya is, és még csak nem is volt túl apró szeműre, pépesre darálva. A hús BBQ szósszal lett megkenve, amit próbáltam elemezgetni, de egy összetevő sem lógott ki belőle, állagra a harisszára emlékeztetett, egyáltalán nem volt folyós, mint a bolti BBQ szószok, inkább egy nedves fűszerpaszta kellemes édes, talán paprikás és korianderes ízzel.

Itt jött a trappista sajt, ami egy hamburgerben fura lehet, ha nem megfelelően kezelik. Itt viszont pont ez történt vele, ugyanis egy kiváló ropogósra sütött korong lett a reszelt sajtból a hús tetején. Vagy a BBQ szószban, vagy az előzőek felett található római saláta dresszingjében volt egy kis citrusos felhang, ami feldobta az egész burgert. Végül következett a grill hagyma, ami pontosan olyan volt, amit a neve ígért, és itt visszakanyarodunk az előző sült tarjás gondolathoz. A kedvenc grill tarjám mellé ugyanis pont ilyen hagymát szoktam sütni, íze alapján ez is a hús mellett készült, nem esett teljesen össze, volt még egy kis ereje, roppanása.

Nos kérem, végre egy sertés burger, ami nem egy pljeskavica szendvics utánzata. Igen ott van benne a fokhagymás tejföl, de csak érzéssel. Viszont a sült trappista is. Továbbá a hús nincs tele hagymával, az külön, vele együtt pirulva érkezik, a BBQ szósz pedig teljesen egyedi. Jelenleg a Bistroburger a nagy kedvenceim közé tartozik, de aki egy fokkal könnyedebbet választana, nyugodtan próbáljon rá erre a burgerre is.

És akkor, ha már a fokozatoknál tartunk, menjünk sokkal "lágyabb" tájakra. A csirkés burger következik, ami az étlap szerint füstölt csirkemell steak-et, madársalátát, majonézes tojássalátát, mozzarellát és paradicsomot ígér.

Érdekes módon ebben a burgerben sokkal több a hús, mint a malacos változatban. A csirkemellből szemre majd két filé érkezik, elegánsan, ferdén vágva, három cm szélességben, és körbe halmozva. A hús felett a tojássaláta, azon pedig a reszelt mozzarella, alatta az egész paradicsomszeletek, a madársaláta, és újból a tojásos szósz található. Igazi light burger, mégis laktató formában. A tojásos saláta kicsit majonézes, remekül vegyül a salátával és a paradicsommal, ugyanez a felső szinteken a mozzarellával ismétlődik. A hús kellemes füstölt ízt kapott. Azt kell mondjam, hogy aki szeretne megismerkedni a burgerek új nemzedékével, de valamiért nem szereti a marhát, és a sertést sem, nyugodtan próbálkozzon ezzel a szendviccsel, nem fog csalódni.

Végezetül egy-két kép ráadásként a street food hét (végé)ről:

Illetve egy kötelező ismeretterjesztő kép, amit nem árt betanulni a legközelebbi, ki tudja jól a fröccsöket beszélgetéshez (én pl. a sportfröccs neve helyett valami másra emlékszem, de nem jut eszembe):

dsc_0142.JPG

Visszaadom G-nek a szót, üdv mindenkinek, Bandit

Az árak egyáltalán nem szálltak el: a Hun-Dog 1 090 Ft, a BBQ sertésburger 1 250 Ft, a Csirkeburger pedig 1 850 Ft. A Bistorantban ma már mindenki megtalálhatja az ízben és árfekvésben neki való street foodot, csak nem az utcán, kézből elfogyasztható klasszikus változatban, hanem éttermi körülmények között a legjobb minőségben. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr687471072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LiberAll 2015.05.21. 17:39:16

A kecskeméti testvér étterem is átvehetné ezeket, lenne rá kereslet :)

kangool23 2015.06.17. 07:49:23

A kecskeméti bisztrót más cég üzemelteti. (remélem ez a kommentem kimehet.)

kangool23 2015.06.17. 07:49:40

Más cég üzemelteti a két Bistorantot. Kecskeméti bisztrót a KÉSZ üzemelteti sznoboknak. Nem hiszem, hogy átlag polgároknak valaha fog készíteni hamburgert.
süti beállítások módosítása