Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Tom Burger

2015. január 07. - Bandit81

Egy liftreklámon láttam először a hirdetésüket, de mivel az a hely hot-dogjára vonatkozott (erre még visszatérünk), nem érintett meg elsőre a dolog. Mivel azonban az ünnepek alatt többször gyűlt össze a család, többször jártam abban a bizonyos liftben, ami egyébként a szüleimhez visz fel, észrevettem, hogy a hely nevében ottvan:

BURGER

Gyors csekkolás a facebookon: 

https://www.facebook.com/tomburgerszeged

Hát itt már megint valami normális dolog kezd körvonalazódni? Hogy itt nem szeretik ha káposztával van tele az utolsó falat? Kicsit olyan érzés volt olvasgatni a bejegyzéseket, mintha kis blogunk alapvetését kezdte volna kifejtegetni valaki... Három lépcsőben támadtunk. Először megpróbáltam cím alapján megkeresni a helyet, és nem sikerült. A Budapesti krt. elejét én valamiért a Csillag téri Spar, és a Lugas utca közé képzeltem... rosszul. A lényeg, hogy a Retek utcára a Szillériről ráfordulva rögtön ott a hely jobbra a nagy 10-es aljában.

Magáról a helyről itt egy kép, mivel kialakulóban van, én nem fárasztanék senkit az infrastrúktura bemutatásával, lelkesedés van, csillogó szemek, és kellemes megvalósulással párosuló remek ötletek. Igen, nincs asztal (ez egy garázs) egyszerre szerintem max 4 hambi tud készülni, (ha a zsömle pirítást is idevesszük) de nem erről szól ez most, hanem arról, hogy normális áron valami nem megszokott dolgot fedezzünk fel -mutassunk be lehetőleg minél több embernek.

20150106_121028.jpg

A második kör a feleségem társaságában történt, hétvége este volt, éhes voltam, ezért betoltam egy "the British" nevű burgert. Ekkor megbizonyosodtam róla, hogy Tamás nem viccel.

Ma pedig G-vel elmentünk, és választottunk az étlapról két Juicy Lucy-t. Étlap egyébként:

20150106_121440.jpg

G amúgy olyat szeretett volna enni, "amilyet Tomi szokott enni", de a paprikakrém hiánya miatt ez épp nem jöhetett össze. Majd máskor.

A burgerekkel kapcsolatos alapvető tudnivalók a következők: Van kis, és nagy buci. A kis buciban 10 dekásak a húsok. A nagyban 12.5-ösek. Kivéve ott, ahol kettő található, mert ott két 10-est dolgoznak össze. Van még egy külön kis bucis hambi, pl a The British, amiben 12,5-ös a hús. Ha belekavartam elnézést...

A "the" taggal kezdett burgerek zsömléje speckó, mindenféle magokkal, felsorolni hosszú lenne, mi minden van benne. A pékáruk nagyrésze amúgy egy kis pékségből érkezik, Tamás választása szerint. Kis helyi cégek összefognak, segítik egymást? Segíthetek én is? Ja, egyem a hambit? Ok... menni fog.

Visszatérve a lényeghez, de még a 3. és egyben végleges kör ismertetése előtt a hétvégén kóstolt "the British"-ről egy-két dolog. A leírás szerint hagymalekvár van ebben a burgerben, de ez karamellen pirított, wooster szósszal és balzsamecettel locsolt lilahagyma. És ez bizony finom. Emellett van a husi, a reszelt cheddar, és a bacon. Szósz nincs hozzá, és voltam olyan bátor, hogy jeleztem Tamásnak, egy kicsit száraz volt a hambi, arra jutottunk, hogy egy BBQ szósz kellemes társ lehet. Ha bele lehet még szövegelni, lehet a cheddart én már a sütőlapon rátenném a húsra, olvadjon csak rá, de tényleg ennyi, nem tudok belekötni (nem is akarok) finom.

És akkor a Juicy Lucy, aminek az elnevezését most nem fejtem ki, a lényeg, hogy szaftos a husi, mivel a közepén sajt-mag van, és szépen kibuggyan evés közben, adva egy löketet, az addig is jó összhatásnak. Itt kell szembesíteni Tamást amúgy azzal az állítással, miszerint nem káposztálval akarja megtömni a népeket. Mert ez nem teljesen igaz, és mégis azt mondom, tessék csak, terjedjen a dolog, lehet utánozni. A káposzta ugyanis dinsztelve van, és ennél nem sok jobb dolog történhet vele (talán a töltött). Salátalevél nincs (nem is kell ide), megágyazva ugyanis ezzel az édeskés izű káposztával van a húsnak. Az pedig a már az előbb említett méret, töltve sajttal. Tamás elmondása szerint a marhafaggyú beszerzése még intézés alatt áll, de a malacka is jó kenőanyagot biztosít a boci mellé. A húsban nem csak a fauna, de a flóra is képviselteti magát, sajnos elfelejtettem megkérdezni, hogy petrezselyemzöld, vagy esetleg metélőhagyma van a húspogácsában, az ízéből nem lógott ki, egyik sem, így a jó összhatást kell megköszönnünk ennek az összetevőnek. Só, bors, semmi túlbonyolítás. Ahhoz, hogy a sajt ne follyon ki, a két húst, ami közé kerül jó erősen össze kell dolgozni, ami együtt jár azzal, hogy a sajtos rész körül elvékonyodik a hús egy kicsit, hamarabb átsül, így amikor kész a burger ez a "karima" kicsit töredezősebb. Ezt mint észrevételt írom, nem tudom meg lehetne-e oldani, hogy mondjuk ne 25 cm átmérőjű legyen a hús, elég csak 15-20, viszont vastagabb lenne, így a sajt mag is tömörebb lehetne. A hús tetejére kerül... ennyi duma után itt egy kép inkább, aztán folytatom:

20150106_122841.jpg

Na tehát, a hús tetejére jönnek a bacon szeletek, aztán paradicsom karikák, amik a grill-lapon kapnak egy kis kezelést, végül lilahagyma, csemege ubi, és a kívánt szósz(ok). Apropó szósz, ha jól láttam a hely HEINZ-ben utazik, azt kérünk az ételre amit akarunk a fantasztikus négyesből (ketchup, mustár, majonéz és BBQ).

Az egészet összefogja a pirított buci, aminek állaga inkább talán a kenyeres vonalhoz van közelebb, és itt visszakapcsolok a "the British"-re, mert a mai kóstolás után rájöttem, hogy lehet nem is volt az a burger száraz, mert a mai sok szaftos összetevő ellenére is volt egy ilyen érzésem, az egyetlen közös összetevő pedig a buci volt. De itt tovább is fűzzük a dolgot, és elérkezünk az össz mérethez. Hatalmas az adag. A fenti kép csalóka a tányérral, ez ugyanis nem egy síma nagy tányér, hanem egy NAGY nagytányér. Lehet, hogy egyszerűen túl nagy a buci, és ezért van egy kis száraz összhatás? Vagy éppen egy kicsit kalácsosabb jellegű tészta megoldaná? Nem tudom. A lényeg a következő:

Összességében úgy fest a dolog, hogy megint van egy jó hamburgeresünk. Igen, messze van, de van házhozszállítás. Igen, a hely még nem tip-top, de enni megyünk, ez nem a "Szép házak" belső design versenye. Nem tudok elszakadni az alapvetéstől: normális pénzért, nagy odafigyeléssel, rendes összetevőkből álló, frissen készített ételt kapunk itt, ráadásul úgy, hogy mindenben van egy kis plusz. A lilahagyma-lekvár, vagy a dinsztelt káposzta, a hús, az, hogy pirul kicsit a paradicsom, mind olyan dolgok, amik miatt megéri itt enni. Az adagok méretére tekintettel, mivel az ízek rendben vannak, annyi jótanácsom lenne maximum, hogy nem kötelező ekkora bucit lőni, mert túl sok. G-vel beszélgettünk a végén arról, hogy mi lenne, ha megkóstolnánk a káposztasalit, és csak annyit mondtam neki erre, hogy ok, de hova rakjuk? Mert a hasunkba már nem. Pedig lesz itt még sültkrumpli is, amiről nem árulunk el titkokat, de az előzőek szellemében ne a mirelitre készüljetek, és van palacsinta is, tehát akár egy jó kis menüt is összerakhat magának aki éhes, és 2000 Ft alatt még mindig megállna hambival káposztasalátával, krumplival, palacsintával, csak éppen nem hiszem, hogy Fekete László sűrűn jár Szegeden, másról meg nem nagyon tudom elképzelni, hogy ennyi kaját betermeljen.

Utóirat: Tamás nem volt elégedett az általunk elvitelre rendelt hot-doggal, ezért azt kérte, a fotóját ne közöljük, így viszont azt kell kérnünk, hogy mindenki rendeljen egyet, és nézze meg maga, mivel a hentestől származó grillkolbásszal készülő alap dog is kb 30-40 cm-es, és az előző bekezdésben leírtak mind érvényesek rá.

Aki idáig bírta annak bonus hogyan készült kép rejtvénnyel:

(Ha egy paradicsom szelet legalább 4 cm átmérőjű, és szellősen 5-öt helyezünk el egymás mellett, és még így is nagyonnagyon kilóg alóla a husi, akkor vajon mekkora a kész hambi?)

20150106_122520.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr527048527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása