Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Cápa steak és Bronx burger a Famous-ben

2016. október 02. - kormosgergo

Ha Szeged legdinamikusabban fejlődő gyorséttermét kellene kiválasztani, biztosan a Famous lenne a befutó. A kezdeti nehézségek ellenére sikerült nekik gyökeret verni, sőt a gyermekbetegségeket maguk mögött hagyva mára olyan szintre jutottak, hogy cápa steaket is kínálnak és a város egyik legunikálisabb és legfinomabb burgerét is náluk találjátok.

megjobb.png

A  söröző már késő délután megtelt élettel, ahogy az szorgalmi időszakban lenni szokott. Az egyetemisták itt engedik ki a fáradt gőzt, társadalmi életet élnek vagy filozofálnak a világ nagy kérdéseiről, miközben jókat esznek-isznak. Mi az előbbi miatt kötöttünk ki végül újra itt. Lássuk, miket is kóstoltunk!

20160929_172526.jpg

Az elsőként terítékre kerülő Bronx burger lelke a 15 dekányi holland marhahús, amelybe a klasszikus só-bors párosítás mellett egy kevés mustárt is csempésztek. Éppúgy érződik benne a marha, mint eddig, de a mustár egyedibb, komplexebb ízképet eredményez. Felfelé indulva cheddar sajt, a már egekbe magasztalt mézes-chilis szósz és majonéz fogad minket. Újdonság, hogy immáron a majonézt is házilag készítik, méghozzá nagyon jól. Az egyik tulajdonos-ötletgazda, Ferkov Lajos elárulta, hogy a majonéz rövid idő alatt oly mértékű népszerűségre tett szert, hogy még elvitelre is viszik. 

uj_1.jpg

De az igazi csavar csak ezután következik, ugyanis házilag sütött, ropogós krumplichips is kerül a "szendvicsbe", ami első hallásra furcsának tűnhet, de a valóságban az eltérő ízek, állagok és textúrák együtt nagyon jól működnek. Annyira, hogy nem is voltam hajlandó a burgeremet alkotóelemeire bontani, inkább csak haraptam, habzsoltam, úgy, mint aki már napok óta nem evett.

20160926_182924.jpg

A buci nem változott, könnyed állagú, kellemesen pirított, a tetején az amerikai zászló díszeleg. Újítás viszont, hogy egy BBQ billog segítségével a kalapjára "Famous" feliratú bélyeget sütöttek. Apró trükk, mégis újító, szellemes és kreatív. Sikerült mosolyt csalniuk vele az arcomra. A biztonság kedvéért a hús alá is jutott a chipsből, a gyakorta túl édes karamellizált hagyma helyét pedig egy pirított hagyma-paradicsom-paprika alapú lecsó vette át, amitől az egész kapott némi magyaros felhangot. A köret egy visszafogottabb coleslaw saláta és a már említett isteni krumplichips fűszersóval meghintve.

20160926_183018.jpg

A vacsora fő attrakciója azonban nem a burger, hanem a cápa steak volt. A természetvédők megnyugtatása végett fontos már előre tisztázni, hogy a védett kategóriába nem tartozó kék cápa kerül a tányérra, úgyhogy az aktivisták ne ragadjanak azonnal kardot. A csúcsragadozó egy citromos-majonézes mártás, valamint grillezett cukkini és gomba társaságában érkezett.

13652890_587819848088620_6871656283442091209_o.jpg

A cápa filéje enyhén édeskés. Ne számítsunk erős, markáns ízekre. Akik általában véve szeretik a halat, azoknak be fog jönni. Belül puhára főtt, szaftos, kívül a grillezéstől megsült. Sóval és tarkaborssal fűszerezték, a külső részét petrezselyemmel szórták meg és kapott pár csepp citromot is. 

capa.png

Van egyébként valami semmi máshoz nem hasonlítható, visszafogottan kellemes íze, ezért mindenképpen érdemes kipróbálni. A citrusos majonéztől az egész fogás nagyon friss és könnyed lesz, ugyanakkor bármennyire is finom a házi majonéz, az könnyen elnyomja a cápa szolid ízeit, ezért érdemes a filét önmagában is megkóstolni. Találóbb köretet el sem tudnék elképzelni hozzá, mint a kakukkfűvel ízesített grillezett cukkinit gombával.

elvis.png

Desszert gyanánt Elvis Presley kedvenc szendvicsét kértük. Ez nem más, mint négy szelet toast, közötte mogyoróvajkrém, eper lekvár, banán, méz és sült bacon. Elég bizarrnak tűnő összeállítás, és végső soron az is, de a végeredmény ennek ellenére furcsa módon élvezhető. Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, ezzel a szendviccsel legalább három napra elegendő kalóriát vittem be a szervezetembe. Vajon ennek a szörnyetegnek köszönhette a Király az úgynevezett "kövér éveit"? 

elvis2.png

A Famous az újabb bizonyíték arra, hogy kitartó munkával, rengeteg kísérletezéssel és szakmai elhivatottsággal bárki a legjobbak közé küzdheti fel magát. Reméljük, hogy ott is maradnak. Elvis Presley kedvenc szendvicse 1 150 forintba kerül, a Bronx burgert 1 800 forintért, a cápa steaket pedig 2 950 forintért kínálják.

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr5211744769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása