Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

India ízei Szeged szívében

Megnyílt a Memories of India

2020. február 06. - kormosgergo

Memories of India voltaképpen Szeged második indiai étterme, hiszen a régóta működő Taj Mahal mellett eddig legfeljebb csak elvétve, egy-két vegetáriánus/vegán bisztró étlapján találkozhattunk az indiai konyha valamely fogásával. 

20200125_185214.jpg

A Kárász utcán nyílt vendéglátóhely a Taj Mahal testvére, mivel ugyanaz a tulajdonosi kör áll mögötte. Ami az enteriőrt illeti, a Taj Mahal boltíves téglafalai által teremtett atmoszféra és a kellemes félhomály számomra hitelesebben meg tudta idézni a Távol-Kelet hangulatát, de a korrektség kedvéért azonnal hozzá kell tenni, hogy a Memories of India adottságai teljesen mások. Ez nem egy pincehelyiség, hanem Szeged sétálóutcájának kétszintes üzlete, ahol nemrég még a Bägel House üzemelt. 

belter_10.jpg

Marketingre egyelőre nem nagyon költöttek, ami a facebookos kedvelők száma mellett abban is megmutatkozott, hogy a felső teremben méltatlanul kevesen voltak. Rajtunk kívül összesen két másik asztalnál ültek. 

Egy összehasonlítást hozva, pár nappal később (szerda este) a Vígszínházhoz közeli Pándzsáb Tandoori étteremben szinte alig volt szabad asztal. Nagyobb felhajtást kellene csapni maguk körül, az ételek ugyanis finomak. 

belter_2_1.jpg

Az indiaiak szeretik az erős, fűszeres ízeket, ezért ajánlott egy mangó lassi rendelésével indítani, hiszen ez a hűsítő joghurtos ital nemcsak krémesen finom, de varázslatos módon csillapítja a csípősséget is. Vigyázat! A vindaloo rettentően erős! Pánikra azonban annak sincs oka, aki nem rajong a kapszaicinért, a legtöbb ételt úgy is el tudják készíteni, hogy az egyáltalán ne vagy csak éppen csípjen. 

20200125_182014.jpg

A tandori csirkét fűszeres, joghurtos szószban pácolják sütés előtt, aminek köszönhetően a bőre finoman ropog a rákaramellizálódott páctól, belül viszont elképesztően puha és szaftos marad. A káposztaágyon tálalt sült csirkét gőzölgő tányéron tették elénk. 

20200125_185137.jpg

csirke tikka masala joghurtos, fűszeres szószban pácolt, majd megsütött csirkemellet takar, amit paradicsomos-tejszínes szószban tálalnak. A népszerűségét annak köszönheti, hogy szaftos és még éppen kellemesen csíp. Köretként minden fogás mellé jázmin rizs érkezett, méghozzá annyi, hogy a felét sem bírtuk megenni. A másik étteremmel ellentétben itt nem lehetett a köreteket szabadon cserélgetni, így a vajas naan kenyeret már nem tudtuk megkóstolni.  

20200125_185159.jpg

Az utolsó főétel egy marhahúsos biryani volt, ami a rizses hús indiai változata. A porcióra ezúttal sem lehetett panasz. Bölcsebb lett volna nem az egészet befalni, ehelyett egy újabb ágyban forgolódós éjszakát szereztünk magunknak. A rizshez rágós marha helyett puha, omlós húst kaptunk. A marhahús egyúttal arra engedett következtetni, hogy az étterem nem hindu. 

20200125_185322.jpg
A desszertek közül elsőként egy gulab jamun-ra esett a választásunk. A grízből és tejporból gyúrt gombócokat olajban kisütik, majd fűszeres szirup fürdőben szervírozzák. A gombócok akkor a legfinomabbak, ha rendesen megszívták magukat a zöld kardamomos, rózsavizes cukorsziruppal. 

golyo.jpg

kheer, avagy indiai rizspuding egy jóval kímélőbb édesség, amit kardamommal ízesítenek, majd mazsolával és mandulaforgáccsal szórnak meg. Bevallom, nekem ez a könnyedebb desszert jobban esett a lukulluszi lakoma végéhez közeledve. 

20200125_193459.jpg

A vacsora végén teli hassal és pozitív élményekkel távoztunk. A kedves és segítőkész kiszolgálás a szokásosnál is jobban jött, mivel az ételek nevét mindenféle leírás vagy magyarázat nélkül "vésték" az étlapnak ideiglenesen kikiáltott nyomtatott papírra. Remélhetően hamarosan változások lesznek ezen a téren, hogy a rendelés ne jelentsen kihívást azok számára sem, akik esetleg még csak ismerkednek az indiai konyhával. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr5615450124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása