Már javában tart a várva várt nyári vakáció időszaka. Ilyenkor, aki csak teheti, keres magának valamilyen strandolásra alkalmas vízfelületet, hogy ott töltse a jól megérdemelt szabadságát. Mi a Balaton északi partját választottuk, ahol a hegyekkel és medencékkel tagolt táj bája találkozik a lassan mindenhol jelenlévő minőségi gasztronómiával. Ez utóbbi kijelentés pár éve még túlzásnak tűnhetett, de ma már egyáltalán nem az; gondoljunk csak a három jó étteremmel is büszkélkedő Köveskálra, a Code Zero-nak otthont adó Csopakra, a Kalózra méltán büszke Balatonudvari-Fövenyesre, vagy a büféforradalom bölcsőjének tartott Zánkára.

A zánkai strand és környéke két olyan helynek ad otthont, amelyek konyhájára egy ország kíváncsi. Mi abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy egyetlen hétvége leforgása alatt mindkettőt kipróbálhattuk. (Mint megtudtuk, nemrégen az Irie Maffia egykori basszusgitárosa, Havas Miklós nyitott Zánkán Fügekert néven vendégházat, amelynek ínyenc reggelijéről legendákat zengnek.)

A Neked Főztem egy apró strandbüfé a zánkai strand kajás és matracos bódéi közé ékelődve. A különbség "pusztán" annyi, hogy az ételek többnyire helyi kistermelőktől vásárolt szezonális alapanyagokból, nagy gonddal készülnek. Ez persze egyúttal azt is jelenti, hogy egy burger nem 600-700 forintba kerül, mint a szemközti standnál, de így legalább mindenki a saját ízlésének és pénztárcájának megfelelő kínálatból választhat. A kis büfé nevét egyébként 2015 nyarán ismerhettük meg az online médiumokból. Azóta a Horváth-család Zánka központjában, a református templom mellett nyitott gasztrokocsmát, a tavalyi évben pedig Alsóörsöt is célba vette.

A választék nem túl nagy: naponta egy leves-főétel-desszert ételsort készítenek, de inkább legyen kevesebb, jól elkészített fogás, mint sok közepes. Én legalábbis mindig vonakodva álltam azokhoz a pár négyzetméter nagyságú helyekhez, ahol sokféle étel (gyros, hot dog, hamburger, pizza stb.) kapható. Ottjártunkkor parmezánnal megszórt hideg paradicsomlevest és csicseriborsó-salátás csirkemellet kínáltak. A fantáziámat leginkább a sült túrógombóc izgatta, de bármelyik fogást szívesen megkóstoltam volna, ha a krétával felrajzolt étlapon meg nem pillantom a burgerrajongók körében legendássá vált mangalicaburgert.
A buci állagra és ízre is hibátlan, a hús mangalicából készül, és alapjaiban változtatja meg azt az elképzelést, hogy egy burger prémium marhahússal lehet csak igazán finom. Persze mint minden sertéshúst, a Kővári kecskefarmról érkező mangalicát is jobban át kell sütni, de az íze így is annyira egyedi marad, hogy bármikor felismerném. Furcsa módon még a húspogácsa tetején lévő aprított kígyóuborka sem zavarta meg az összképet az olvasztott cheddar és a karamellizált hagyma mellett. A papírtálcán valahogy helyet szorítottak még a ropogós házi készítésű chipsburgonyának és egy óriási adag coleslaw salátának. Mindkettő remek volt a maga műfajában.
A strandtól alig 30 méterre található az étteremként és hotelként is üzemelő Fészek, komoly ételkínálattal felvértezve, melyben elsősorban a magyaros jelleg dominál, kiegészülve a séf Olaszországból hozott tapasztalataival. Lehetőség szerint magyar termékeket használnak fel, az ezekből készült ételeket pedig igyekeznek elérhető áron nyújtani. A terasz a strand parkolójára néz, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a bejáratot szegélyező leanderek mögül a Balaton látképe sejlik fel.
Választásunk a hely street food specialitására, a zánkai kétkezesre esett. Ez nem más, mint egy nagy adag lassan sült sertéshús ropogós kisvekniben, ami mindenféle evőeszköz nélkül (két) kézben fogva az utcán is elfogyasztható. A sertéshús annyira omlós, hogy leginkább a pulled porkhoz tudnám hasonlítani. A kisvekni tésztája ciabatta-szerű, a héja ropog, a belseje puha és lyukacsos, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva. Rengeteg rukkola, sajt, paradicsom és lilahagyma került még a szendvicsbe. A hőkezelt zöldségek és a salsa mártás az egésznek egyfajta lecsós ízvilágot kölcsönzött.

A mangalicaburger (Neked Főztem) 1 890 forint, szóval semmivel sem drágább, mint egy kézműves hamburger a fővárosban vagy Szegeden, a különbség mindössze annyi, hogy itt nincs asztalszerviz. A zánkai kétkezes (Fészek) 1 400 forintba kerül, ami szerintem szuper ár, főleg, hogy egy fél szendvics bőven elég volt reggelire.