Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Fluffy: churros és thai fagyi egy helyen

2017. július 26. - kormosgergo

A churros az egyik kedvenc édességem, de az az igazság, hogy Magyarországon nagyon nehéz hozzájutni. Budapesten a Gringos Amigos mexikói étterem és a fesztiválokon fel-felbukkanó Viva Churros és Olé Churros árulja, Szegeden viszont ezidáig egyáltalán nem lehetett beszerezni. Aztán május végén megnyitott a Fluffy, ami egyszer s mindenkorra pótolta a város eme hiányosságát. Azóta annyit ehetünk, amennyi belénk fér, és még a thai fagyit is kipróbálhatjuk. Vigyázat, fennáll a cukortúladagolás veszélye! 

19452996_1862118410672299_2907305842037930258_o.jpg

A Fluffy a belváros szívében, a Kölcsey utcában nyitotta meg kapuit, közös üzlethelyiségen osztozva a szomszédos, wrapeket és különleges salátákat áruló The Mayo-val. A fagylaltozót a világos színek és az egyszerű, letisztult belső tér jellemzi. Bár a benti asztaloknál és a teraszon egyaránt leülhetünk, alapvetően egy take-away helyről van szó, ahová az ember gyorsan beugrik valami nyalánkságért.

erap.png

De mi is az a churros? Aki járt már Spanyolországban, biztosan találkozott a churros-jelenséggel, vagyis azzal, hogy elegáns urak kávézókban vagy a padon ülve újságot olvasnak, miközben sült tésztarudacskákat majszolnak a bajszuk alatt. A churros hazájában elsősorban nem gyerekeknek való édesség, de persze minden korosztály fogyasztja. Az olajban kisütött tésztarudakat legtöbbször fahéjas cukorba forgatják, sok helyen vaníliával töltik meg vagy forró csokoládéba mártogatva fogyasztják. Tavasszal Barcelonában kis túlzással végigkóstoltam az utamba kerülő összes churrería kínálatát, és az egyik legfinomabbat a Montjuïc hegyen lévő Poble Espanyol faluban találtam. Ott így nézett ki:

churro_jo.png

A Fluffy tésztája könnyű és ropogós, Barcelonában is megállná a helyét. A tulajdonosok semmit nem bíztak a véletlenre, a sütéshez használt berendezést egyenesen Spanyolországból hozatták. Az olaj hőfokát sikerült tökéletesen beállítani: a végeredmény egyáltalán nem sült le és nem is lett olajos. Kérhetünk hozzá csokoládét vagy sűrített tejet, de akár epres vagy áfonyás szószba is mártogathatjuk. Én a hagyományos étcsokinál maradtam, amit belga csokoládéból főztek, sűrű és egyáltalán nem édes. Hat-hét tésztarudacska és egy választott szósz 790 forintba kerül, de plusz 200 forintért akár extra szósszal is kérhető.

churros.png

Kipróbáltuk a thai fagyit is, amiben az a legklasszabb, hogy a szemünk láttára készül el, az általunk kiválasztott friss alapanyagokból, így nyomon követhetjük a készítés teljes folyamatát. Először azt kell eldöntenünk, hogy normál vagy laktózmentes tejből készült, esetleg csökkentett cukortartalmú alapot szeretnénk. Ezt követően kilenc íz (kekszek, csokifélék és gyümölcsök) közül választhatunk, maximum hármat. Többet nem is lenne érdemes, mivel kevésbé tudnának az ízek külön-külön érvényesülni. Végezetül a feltétek (cukorfélék, mogyoró, tejszínhab stb.) és az öntetek következnek, amiket szintén magunknak legózhatunk össze. 

valasztek.png

Thaiföldön a fagylaltot nem gombócok, hanem tekercsek formájában árulják. A kiválasztott fagylaltalapot egy mínusz 28-30 fokos hűtőlapra locsolják, majd a beleszórt hozzávalókat "spaklival" apróra darabolják és elsimítják. Miután az alulról folyamatosan hűtött jégkrémalap megdermedt, az egészet feltekerik. Az így kapott rolók pohárba kerülnek, mogyoróval, kókuszreszelékkel vagy gyümölcsdarabokkal szórják meg őket, és már kanalazhatjuk is a hűsítő nyári finomságot. Figyeljünk arra, hogy a hagyományos gombócos fagyinál gyorsabban olvad!

aprit.png

spakli.png

Én egy tejes alapút rendeltem kekszekkel és áfonyával. Miután a tekercsem elkészült, kapott egy mogyorós szórást, majd vastagon nyakon öntötték áfonyaszósszal. Az enyémbe menet közben "ajándék" ízként még egy kis nutella is került, tökéletes párosítást alkotva a mogyoróval. A pár perces folyamat eredményeként egy kellemes icerollt kaptunk, természetes, de mégis intenzív ízvilággal. Nincsenek benne porok, mesterséges aromák, csak tej, keksz és valódi gyümölcsdarabok. 

fagyi.png

A fagylaltok az adagtól függően 590 vagy 890 forintba kerülnek, de ez utóbbi már valóban emberes mennyiséget jelent. Ha unjuk a hagyományos fagyit, miért ne próbálhatnánk ki valami újat, főleg, ha Szegeden erre is van lehetőség.  

Cím: 6720 Szeged, Kölcsey u. 9.

 

(Az első kép: https://www.facebook.com/FluffySzeged/)

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr4212680815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása