Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Hamburger Bár Gyula

2015. január 26. - Bandit81

Nyilván nem lehet elvonatkoztatni a szubjektív behatásoktól, ezért elmondom az enyémet a hellyel kapcsolatosan, és akkor esetleg többféle színezetet is kaphat az alábbi írás, tehát:

Pár éve egy hétig vendégeskedtem a város klinikáján, és azt kellett megállapítanom, hogy a kórházi kaja finoman szólva sem finom. Helybéli sors- és szobatársam töbször felvetette, hogy miért nem rendelünk egy hamburgert, de valahogy nem volt kedvem ahhoz sem. Aztán átjött meglátogatni a békéscsabai unokatestvérem és Ő is azt kérdezte a telefonban, hozzon-e egy hambit? Na ez már gyanús kezdtett lenni, Gyula szép kis város, de nem gondoltam, hogy olyan felkapott hamburger van ott. Aztán egyik nap beadtam a derekam, és 5 nap kórházi koszt után berendeltem egy baconos hamburgert. Igazából én olyat kértem, amiben pirított hagyma van, és bacon, és kiderült, hogy ez az. Aztán megjött, valami nevetséges áron (kb 7-800 Ft volt), és a sorvadó ízlelőbimbóim mindenféle új inger hatására feléledtek. Szerencsére azóta munkaügyben 1-2 havonta odavisz az utam, így az újrakóstolás állandó.

És akkor a kicsit hosszú bevezetés után maga a "teszt":

img_20150112_110417.jpg

Gyula egyik szép terén, központi helyen található (Doktor Adler Ignác utca 1.) a Hamburger Bár. Ételt rendelni lehet oldalról az utcáról, illetve bent az étteremben is. Odabent két pénztár található, és általában kis sor, mert én még nem voltam ott úgy, hogy ne lett volna tömve a hely, mindenesetre a rendeléshez 1-2, magához az ételhet szerintem maximum 5 perc alatt el lehet jutni. Bent-fent akár a galérián, vagy hátul egy teraszon is helyet foglalhatunk, elég sok vendég elfér itt egyszerre.

img_20150112_110541.jpg

A választék sokrétű, szinte minden gyorskaja megtalálható, hamburger, gyros, tortilla, saláták, hot-dog, pizza, sültkrumpli, a desszertekből is található rétes, palacsinta stb. nem lehet felsorolni, itt a tálcán található étlap, próbáltam úgy fotózni, hogy minden beleférjen:

img_20150112_111421.jpg

A pulton kicsit háttérben ki van téve egy tábla, ami bizakodásra ad okot, pontosan nem tudom idézni, de a lényeg, hogy ami csak lehet, helyben készül, ez a hamburgernél gondolom kimerül a zsömle-hús kombóban, de ez épp elég ahhoz, hogy reménykedhessünk egy "rendes" élményben.

A minimum amit ajánlok a hambi mellé az, hogy menüben kérjük, héjjas krumplival, ami a szokásosnál kellemesebb, de a síma sültburgonya is hozza az alap "meki" szintet. Krumplit már rég kóstoltam, ezért nem tudom mirelit-e de az előző bekezdésben hivatkozottak szerint bízhatunk a hand-made szellemben. A másik kötelező összetevő a kommersz bárhol kapható üdítők mellett a hely limonádéja, (kettővel feljebb lévő képen baloldalt sorakoznak fent a polcon előkészítve) ami cukorsziruppal leöntött citrom-narancs szeleteket takar, és egy fél literes pohárban kerül hozzánk. A szódát mi öntjük hozzá, amennyiszer csak szeretnénk, és az utóbbi időben egy cukorszirup is került a szódás pultra, így amíg a friss hozzávalók adják a savat, mi pótolhatjuk saját szánk ízlése szerint a cukor-víz arányt.

A hambi papírba csomagolva érkezik, így fest:

img_20150112_111514.jpg

A húsról az étlapon az az info, hogy 100% hús, marha és sertés, a lényeg, hogy egy abszolút rendes adaggal van dolgunk. Nincs tehát markáns marha íze, de a vastagsága okán már önmagában szaftos, és a mérete is elegendő, só, bors ízesíti. A burger engem valahol a kedvenc gyorséttermi burgeremre emlékeztet, ami a Whopper. A zsömle ennek megfelelően nem kenyeres, de nem is kalácsos, viszont nem is olyan száraz, mint az előbb említett világhírű lánc bucija, egyszerűen jó, és ez szerintem kellemes összhangot alapoz meg, egyébként pirított, és szezámmal szórt.

A névadó bacon apróra kockázva, a képen láthatóak szerint kellemesen átpirítva érkezik. A legtöbb helyen egész-fél szeletek, vagy szeletelt bacon apróra vágva a megoldás, itt ez azért jobb, mert rá lehet harapni, külön, markánsan kiérezni a hozzávalót, igaz potyog szanaszét, de nem esik jobban szét tőle a szendvics, mint bármelyik másik. A sorrend amúgy alulról nézve a következő: buci, hús, sajt, bacon, pirított hagyma (ami kellemesen édeskésre karamellizálódott), majd a szokásos paradicsom-jégsaláta-csemege ubi-hagyma (fehér hagyma, vagy gőzölt vörös, lágyabb ízzel) kombó, és a szószok, majd ismét a buci. A zöldségek vágása is elősegíti a fogyasztást, egy egy falatba pont beleférnek a saláta szeletek, nem az első harapásnál húzunk ki egy nagy levelet a szendvicsből.

A szószok közül a majonézt emelném ki, ami kicsit talán tejfölösebb, enyhébb ízű a szokásosnál. A hambi forgatásos evéssel kellemesen fogyaszható, utána a kézmosás azért ajánlott. Minden falatba jut az összes hozzávalóból, kellemes ízhatású egyveleget ad. Az adag nem óriási, inkább azt az aranyközéputat lövi be, ami megengedi a menüben fogyasztás mellé azt, hogy elgondolkodjunk még egy desszerten is, majd jóllakva távozzunk úgy, hogy nem üt be a kaja-kóma, de 3-4 órán belül biztosan nem leszünk éhesek.

A többi gyulai helyhez ismeret hiányában nem tudom hasonlítani a Burger Bárt, de nyugodt szívvel ajánlom minden arrajárónak, mert a szokásos alapkövetelményeket könnyen ugorja meg a hely, a kommerszen túlmutató jó ízeket kapunk teljesen elfogadható áron. Nincs hagymalekvár, vagy dinsztelt káposzta, vagy más kisszériás dolgok, de ez egy bejáratott gyorsétterem, bárki megtalálhatja itt az éppen kedvére valót, amit gyorsan meg is kap. Infrastrukrurális téren sem találhatunk kivetnivalót, a tálcatartók alatt szelektív gyűjtésre buzdítanak minket, egyszerre akár 40-50 ember is helyet tud foglalni, plusz ott a terasz jóidőben, van gyerekszék, tiszta mosdó. A színvonal évek óta állandó, amit pozitív értelemben kell venni, ha egyszer megtetszett, itt bármikor megkapod a kedvedre való falatokat.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr827103855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása