Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Újranyitott a szegediek kedvenc reggelizője

Felébredt téli álmából a Kelesztő

2022. június 13. - kormosgergo

A Kelesztő neve összeforrt a tojásos reggelikkel, a friss croissant-okkal és a legnépszerűbb brunch fogásokkal. Megkerülhetetlen pont volt sokáig azok számára, akik szeretik egy bőséges reggelivel indítani a napjukat, minden percét kiélvezve annak. Aztán 2020 májusában egy időre bezártak, és bár próbálkoztak az újranyitással, végül szomorú hír érkezett: úgy döntöttek, hogy végleg lehúzzák a rolót. Hálistennek Berze Dani ízig-vérig szakács, és egy vérbeli szakács nem maradhat sokáig konyha nélkül. Harmadjára is megnyitottak tehát, mi pedig elugrottunk megnézni, hogy megérdemlik-e a nagy visszatérőnek járó elismerést. 

img_8594.JPG

Tovább

Grgic's Grill Szeged

Vannak olyan nemzetközi ételek, amiket sokan magukénak gondolnak. Ilyen a csevap és a pljekeszkavica is, rengeteg változatban és néven találhatjuk meg őket Délkelet-Európában. Ha nincs egy szentírásként létező recept, akkor mégis hogyan lehetnek sokak kedvencei? A hasonló ételek nagyszerűsége mindig az egyszerűségben rejlik, ahogy egy vékony tésztás margherita pizza is tökéletes lehet pár hozzávalóból.

Megvallom, egyrészt nagyon örülünk annak, hogy Szegeden majd 10 év alatt eljutottunk oda, hogy már a gasztroforradalom szó is meghaladottnak tűnik, viszont még mindig kevesen mernek kimozdulni a komfortzónából. Pizza-hambi-gyros, mindegyikből létezik már olyan a városban, ami megállná a helyét bárhol. Sőt, ezeken belül egyedi, másokéval összetéveszthetetlen variánsok is megjelentek, mégis néha hiányérzetem támad egy jó magyaros levesező vagy egy nagy szmókeres bbq hely iránt.

utca_2.jpg

Így volt ez idáig a szabadkai piacon megszokott, megszeretett, pár perc alatt kész pljeszkavica, csevap, lepényes grill ételekkel is. Eddig, mert Olivér és üzlettársa Miki, aki Pestről hosszabb vendéglátós múlt után tért vissza Szegedre, elhozta nekünk ezeket az autentikus ízeket. Azért írom, hogy szabadkai ízek, mert a szegediek valószínűleg ott találkozhattak ezekkel a finomságokkal.

utca.jpg

Tovább

Megkóstoltuk Szöged Kávéját

Javában dübörgött a Szegedi Borfesztivál, a belvárost két év szünet után újra ritkán látott embertömeg lepte el, amikor is Szeged Város Borának megválasztását követően nem sokkal megjelent Szöged Kávéja is. A kezdeményezést már jó ideje figyelemmel kísértük, így alig vártuk, hogy megkóstolhassuk a hosszas kísérletezés eredményeként elkészült nedűt.  

_dsf2619_52095743876_o.jpg

Tovább

Cloē Cafe Szeged

Lányok, irány Szeged legcsajosabb kávézója!

Létezik egy kávézó, ahol a fal rózsaszín, a kávéba szárított rózsaszirmot szórnak, és az ételek/italok egy része kollagénnel készül. Egy hely, amitől még Doktor Szöszinek is leesne az álla. Ezt a helyet úgy hívják, hogy Cloē Cafe. Az első fővároson kívüli Cloē pedig nem máshol, mint Szegeden nyílt meg, úgyhogy vettük a bátorságot, és leteszteltük nektek. 

cloe_szeged_kezdokep.jpg

fotó: Temesvári Zsuzsanna 

Tovább

Buddha Original

Távol-keleti ízek modern köntösben

A thai ételek és a sushi kedvelői körében méltán népszerű Buddha Original megnyitotta első szegedi éttermét. Az ázsiai ételeket kínáló lánc folyamatosan bővül Magyarországon, melynek fontos állomása a mostani nyitás, hiszen eddig nem merészkedtek Pest megye határán túlra.  

1_kep_1.jpg

Tovább

Kisablak Burger&Fries

Kisablakon át érkeznek Szeged legújabb burgerei

Aki járt már Prágában, az biztosan kiszúrta a Tramvaj 11-et, vagyis a Vencel tér közepén dekkoló piros színű villamos-kávézót. Nos, Szegednek is van egy hasonló vendéglátóhelye, ez a 7-es Megálló nevet kapta, így állítva emléket az egykori 7-es villamos végállomásának. A Somogyi utca sarkán található sárga villamos terasza a szegediek közkedvelt találkozási pontjává vált, ahol a Kisablaknak köszönhetően június közepe óta már nem csak az italoké a főszerep. 

kisablak.jpg

Tovább

A Fricska - Vegan-friendly étterem nyílt Szegeden

Végre egy hely, ahol mindenki jót ehet!

Létezik egy hely, ahová a vegánok és a húsevők közösen betérhetnek, méghozzá kompromisszumok nélkül. Nem, ez nem egy tündérmese kezdete, hanem a szegedi valóság. A Fricskában ugyanis két teljesen elkülönített konyhában készülnek a "zöld" és hagyományos fogások, így kizárt, hogy az alapanyagok egymással érintkezzenek. 

csicsi_mayo.jpg

Tovább

Emmarozs, ahol a kerítés is kovászból van

A tavaszi önkéntes karantén óta több ezer ember tanulta meg, hogy mi is az a kovász és hogyan kell kovász felhasználásával kenyeret sütni. Az élet azonban nem állt meg, hiszen még az olyan önjelölt házi pékeknek, mint jómagam is dolgozniuk kell. Bár sokunknak nincs ideje minden héten sütni, az Emmarozsnak hála nem kell lemondanunk kedvenc ropogós héjú, savanykás kenyerünkről. 

emmarozs.jpg

Tovább

Nina's Pizza - Egy falatnyi Nápoly elvitelre

Szegeden lassan már annyi a jó pizzázó, hogy egy új versenyzőnek igencsak nagyot kell villantania ahhoz, hogy felfigyeljenek rá. A Nina's Pizza ezt sikeresen és többszörösen is megugrotta, amihez ugyanúgy kellett a fatüzelésű kemence, mint a járvány kellős közepén való nyitás és Mamma Nina családi receptúrája egyenesen Nápolyból. 

nina_s_pizza.jpg

Tovább

Őszi retrospektív kávés villámkörkép

Az idei ősszel nem csak a hűvösebb napok érkeztek meg Szegedre, de sajnos a koronavírus világjárvány második hullámával immáron az országos veszélyhelyzet is. Az szinte már gasztroközhely, hogy Szegeden egyre-másra találni jobbnál jobb - országos és régiós szinten is kimagasló - vendéglátóhelyet; ezúttal a minőségi kávézás szemszögéből néztünk körbe a városban. Összeállításunk kialakítása, szerkesztése során kerültek bevezetésre a válságkezelés legújabb - igencsak szigorú - szabályai, melyek értelmében az elkövetkezendő pár hétben még sajnos biztosan nem lesz lehetőség helyben fogyasztani kávéinkat.

kave04.jpg

Ugyanakkor az alább csokorba szedett, vendégszerzőnk tapasztalatairól szóló, rövid ajánlókat mégis fontosnak tartjuk közzétenni, hiszen - mindamellett, hogy ezen helyek nagyon is megszolgálták a dicséretet - legtöbbjük továbbra is üzemel (alapvetően ugyebár elvitel vagy házhoz szállítás lehetséges), és sokuknál nem csak kávé, de más finomság is beszerezhető. És természetesen reménykedünk abban, hogy - egy majdani kedvező járványügyi változás okán ezen időszakot követően - hamarosan enyhülnek a korlátozások, és újra lehet helyben is fogyasztani. Nem utolsó sorban pedig azt se felejtsük, hogy minőségi szemes kávét (kérésre akár őrölve is) szintúgy vásárolhatunk sokuknál otthoni felhasználásra.

Tovább
süti beállítások módosítása