Szivacski Nimród és Hegedűs Bence egy közös nyaralás alkalmával úgy döntött, belevágnak Bence álmának megvalósításába, és burgerezőt nyitnak. Ehhez a legjobb pillanatot választották, hiszen újra tombol a burger-láz, a 2010-es évek közepének street food forradalma óta nem láttunk ekkora érdeklődést a hamburgerek iránt.
Akkoriban a mikrózott zsemlébe pakolt mirelit "húst" váltották fel a kézműves bucik és a vastag, gyakran médiumra sütött marhahúspogácsák, most pedig egy egészen más trend hódít a fiatalok körében: a smashed burger. A smashed burger akkor robbant be a hazai köztudatba, amikor a Konyhafőnök egykori versenyzője, Tóth Simon úgy döntött, hogy megnyitja a Magyarországon kevésbé ismert, de külföldön nagy népszerűségnek örvendő Five Guys gyorsétteremlánc inspirálta saját éttermét. A Simon's Burger óriási sikert hozott, pedig a képlet roppant egyszerű volt: rövid étlap, gyors kiszolgálás (hiszen a húst nem kell annyi ideig sütni), újratölthető italok, menő shake-ek, minőségi krumpli és smashed burgerek. A siker receptjén felbuzdulva gombamódra nyílnak Budapesten a smashed burgerezők, a Bamba Marha Deák téri egysége pedig márciusra smash burger hónapot hirdetett. A smashed burger trendi, könnyen kézbe fogható, és ami még fontosabb, olcsó. A Z generáció tagjaiért folyó küzdelmet ugyanis a libamájas-szarvasgombás angus burgert kínáló méregdrága éttermek már régen elveszítették.
Mi az a smashed burger? Egy Amerikában már régóta népszerű burgertípus. A húsból nem pogácsákat formáznak, hanem egyforma gombócokat gyúrnak, ezeket aztán valamilyen eszköz (tipikusan burger press) segítségével sütés közben kilapítják. A hús a magas hőmérsékletű serpenyőben vagy rostlapon a saját zsírjában sül meg. Az eljárás eredményeként kívül egy pörzsanyagban gazdag, ropogós kéreg keletkezik, ami miatt az étel megőrzi a szaftosságát. Ehhez persze jó minőségű, megfelelő zsírtartalmú alapanyag kell, különben a végeredmény száraz lesz.
A rövid történelemóra után nem meglepő, hogy a szegedi Nagy Jenő utcába kanyarodva az épület előtt tömött sorokban várakozó fiatalokat látunk. A sor szerencsére gyorsan halad, és pár perc múlva már azon kapjuk magunkat, hogy mi következünk. Kétféle burger közül választhatunk: a smashed sajtburger mellé egy ropogós csirke burger is felkerült az étlapra. Köretként házi jellegű krumplit kínálnak normál és nagy méretben. Itt véget is érne a történet, ha nem lennének a különböző ízesítésű shake-ek és az újratölthető üdítők. Mindkét burger 2 190 forintba kerül, a normál burgonya 590 forint, menüben pedig még jobban kijön a matek. A lunch menü ára 2 590 forint, ezért korlátlan üdítőfogyasztást, egy közepes krumpit és egy tetszőleges burgert kapunk.
Lássuk, mit is sütött nekünk a Macko! A budapesti burger szcéna meghatározó egységeit (Simon's Burger, Bamba Marha, The Burger Project stb.) végigkóstolva az ízek terén volt összehasonlítási alapom. Kezdem a dupla smashed marhahússal, aminek a felülete kevésbé ropogós, kisebb húsdarabok le is váltak harapás közben, viszont kétségtelenül ez volt az egyik legszaftosabb smashed burger, amit eddig ettem. Külön fejezetet érdemelne a Macko's Original névre keresztelt szósz, ami a Big Mac szószra emlékeztet, de azért csavartak rajta egyet a srácok, így annál jóval komplexebb ízvilággal rendelkezik. A legtöbb burgerező gyakran esik abba a hibába, hogy a szósz ledominál minden mást, de itt szerencsére tökéletes kísérője volt a többi összetevőnek. Sajnos a mangós-barbecue-s változatot nem tudtuk megkóstolni, mivel tévedésből mindkét burgert ugyanolyan szósszal adták. A bucival nem voltam teljesen elégedett, az ugyanis kissé retró, ráadásul a kalácsos tészta egy idő után elkezdett foszlani. Annál jobban ízlett viszont a krumpli, ami kívül ropogós, a belseje pedig pürészerűen krémes. Még ha a Five Guys mogyoróolajban sült verzióját nem is tudta überelni, hatalmas piros pont jár érte a Mackónak.
A shake-ek terén nálam a Simon's Burger a referenciapont, és azt kell, hogy mondjam, Simonék végre méltó kihívóra találtak. Az általunk kóstolt mogyoróvajas és karamellás shake-ek pont annyira voltak édesek, amennyire a műfaj megköveteli. Mindkettőt kellően krémesnek ítéltük, és szerencsére figyeltek arra is, hogy szemben a túl sűrű mekis shake-ekkel, még szívószállal is normálisan ihatók legyenek. Mint megtudtuk, a nyitás előtti időszakban szorgalmasan végigkóstolták a konkurenciát, és amit lehetett, azt igyekeztek tovább fejleszteni, így az epres shake például a megszokottól eltérően nem aromával vagy sziruppal, hanem 100%-os eperpürével készül. Csak azt sajnáltam, hogy a shake-ek hamarabb elkészültek, és nem az étellel együtt adták ki őket. Az italokat így külön fogyasztottuk, ugyanis a burgerekre negyed órát kellett várni, ami alatt élvezhetetlenné (langyossá és vizessé) váltak volna.
Az egykori koreai étterem helyén berendezett Macko földszintjén nincs sok ülőhely, de az emeleten kialakított vendégtérben kényelmesen helyet foglalhatunk. A legtöbben elvitelre kérik a burgereket. Mi is így tettünk, mivel egyrészt babakocsival be sem fértünk volna, másrészt elég erősen érződött a frissen készülő hús illata. Az enteriőr nekem tetszett, a világoskék falakat mókás képekkel dobták fel, amelyek a burger és a mackó kettősének tematikájára épülnek. (Így például Murillo A kis Jézus kenyeret oszt a zarándokoknak című olajfestménye is új, "mackósított" formát kapott.)
Bátran ki merem jelenteni, hogy a Macko simán beférne a budapesti top 5-be. Öröm volt látni, hogy a már működő recept átvételén túl sok olyan eredeti ötletük volt (mint például a mangós BBQ szósz, vagy a fehércsoki-espresso shake), amivel máshol eddig nem találkoztam.
Fotók: Ocskó Ferenc/Szegeder