Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Emmarozs, ahol a kerítés is kovászból van

2021. január 16. - kormosgergo

A tavaszi önkéntes karantén óta több ezer ember tanulta meg, hogy mi is az a kovász és hogyan kell kovász felhasználásával kenyeret sütni. Az élet azonban nem állt meg, hiszen még az olyan önjelölt házi pékeknek, mint jómagam is dolgozniuk kell. Bár sokunknak nincs ideje minden héten sütni, az Emmarozsnak hála nem kell lemondanunk kedvenc ropogós héjú, savanykás kenyerünkről. 

emmarozs.jpg

Miközben az utóbbi években Budapesten gomba módra szaporodtak az újgenerációs kézműves pékségek, Szegeden egy-két helyet leszámítva nem igazán lehetett hagyományos eljárással készülő kovászos kenyeret kapni. Szerencsére tavaly novemberben megnyitott az Emmarozs, egy olyan francia ihletésű kovászos pékműhely, amely a korlátozások enyhítését követően kávézóként és bisztróként is funkcionál majd. 

img_e1127.JPG

A kovászos sütöde hátterében egy olyan pár áll, akik méltán lehetnek büszkék mindarra, amit ezidáig elértek. A magát sorozatvállalkozóként bemutató Szénási Enikő Lilla több mint 15 évnyi HR-vezetőség után indította el pályázatmenedzser cégét, majd 2014-ben megalapította az Emmaroz nevű exkluzív női szabóságot és varrodát. A szalon nevét kislánya, Emma Róza inspirálta, így később egy ismerőse tanácsára a pékséget is róla nevezte el. 

img_e1150.JPG

Enikő 5 évvel ezelőtt vágott bele a kenyérsütésbe, először élesztővel dolgozott, majd egy napon Ormós Gabriella (Jenői Pékség) workshopján megismerkedett a kovászos technológiával. A szakma fortélyait ezután külföldi szakemberektől sajátította el, miközben rengeteget sütött, gyakorolt otthon. Szakmai mesterének Bocskorás Beátát (Szívügyem Kispékség) tartja. Mikor párjával, Fábián Zsolttal észrevették, hogy Szegeden nem nagyon lehet kovászos kenyeret kapni, elhatározták, hogy belevágnak legújabb vállalkozásukba, amelynek helyszínéül az egykori Mérey utcai CBA elhagyottan álló üzlethelyiségét szemelték ki. 

img_e1086.JPG

Az üzletet a Mérey utca Mars tér felőli oldalán kell keresnünk, ahol a buszpályaudvar közelsége miatt rengeteg ember fordul meg nap mint nap. Belépve a frissen sült kenyér jól ismert illata fogadott bennünket. Mielőtt még elvesztünk volna a bejárattal szemben kialakított pultban sorakozó szebbnél szebb péksütemények látványában, belestünk a hatalmas üvegablak mögé, ahol a műhely található. Az Emmarozs ugyanis egy látványpékség, így minden ínycsiklandó pékáru a szemünk előtt készül.

latvanypekseg.JPG

A választék egy része állandó, így a francia parasztkenyér és a baguette mindig megtalálható a pultban. Minden nap készül valamilyen ízesített fehér kenyér (ez aznap éppen a pirított hagymás kovászos kenyér volt) és teljes kiőrlésű kenyér is. Nemrég bevezették a francia kenyérkülönlegességeket, amelyek időszakonként váltakoznak majd. 

img_e1103.JPG

A péksütemények terén is várhatók szezonális különlegességek. Ez január első heteiben a galettes des rois, vagyis a királyok lepénye volt, amit a francia pékek kimondottan vízkeresztkor sütnek. A péksütemény-kínálat állandó, illetve állandóan bővül, és már most olyan széles, hogy kísérletet sem merünk tenni arra, hogy mindent bemutassunk. Kénytelenek lesztek ti magatok végigkóstolni a szortimentet. 

img_1119.JPG

img_1123.JPG

img_e1122.JPG

img_e1121.jpg

Az egyik legizgalmasabb édességnek a csokis cruffint találtuk. A muffin és a croissant házasságából született vajas-leveles tésztás sütemény kívül ropogott, miközben belül kellemesen puha volt, a finom csokoládés töltelék pedig szinte azonnal berobbant a szánkba.

img_e1106.JPG

A pultban sorakozó finomságok közül a másik nagy kedvencünk egy rusztikus édesség, a galette lett. A franciák omlós tésztájú pitéjét meggyes-étcsokoládés és almás-diós változatban kóstolhattuk meg. 

img_e1136.JPG

A gyönyörű aranybarna pálmalevél süti, avagy palmier garantáltan be fog jönni minden hardcore édességrajongónak. Mi egyszerűen imádtuk, ahogy az elefántfülekre karamellizálódott fahéjas cukor ropogott a fogaink között. 

img_1118.JPG

A péksütemények függőséget okoznak, az otthon megkóstolt pirított hagymás kenyér pedig magában is élményszámba ment. Ha a kenyér mellé megbontunk egy palack finom francia bort és felrakunk egy sanzont, egy szempillantás alatt Franciaországban érezhetjük magunkat. 

Első kép forrása: facebook 

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr8716384956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása