Végre! Ez volt az első gondolatom, amikor ebéd után elégedetten kisétáltam a Trattoria iL Divo ajtaján. Végre egy igazi olasz étterem Szegeden. Nem pizzázó és nem is tésztaház. Valódi étterem, ahol a választék túlmutat a pizzák és a tészták világán. Egy hely, ahol egy kis betekintést nyerhetünk Itália egyes régióinak mesésen sokszínű gasztronómiájába.
Nemrég olvashattuk a szeged.hu oldalán, hogy egyre több az úgynevezett gasztroutca a napfény városában. Ezekben egymást érik az éttermek, bisztrók, gasztrokocsmák és más különböző vendéglátóhelyek. Az egyik ilyen vitathatatlanul a Kölcsey utca, amelynek a közepén nyílt meg a Trattoria iL Divo, hogy tovább színesítse a korántsem unalmas felhozatalt.
Ottjártunkkor a terasz megnyitásához szükséges közterület-használati engedélyre még pár napot várniuk kellett, de az étterem belső része mindenért kárpótolt bennünket. Az elegáns, de mégsem feszengős beltérben a szépen megterített fehér asztalokon élő virág (fehér rózsa) fogadott, a téglahatású tapétáról pedig Don Vito Corleone meredt ránk szigorú tekintetével.
Az étlap már külső megjelenésre is meglepően impozáns. Ami elsőre látszik, hogy a halételekre és a húsokra is nagy hangsúlyt fektettek. Vannak persze tészták és pizzák is, de mindegyikből csak 3-4-féle. Úgy tűnik, hogy a Pizza e Pasta tulajdonosai második éttermükben az itáliai konyha kevésbé ismert oldalát szeretnék megismertetni a vendégekkel.
A levesre vágyók megkóstolhatják a ház különleges ízesítésű paradicsomlevesét vagy a tigrisrákkal, garnélával, fekete kagylóval és tonhal pehellyel készülő tenger gyümölcsei Consommé-t. Mi egy Crema di Limoncello mellett tettük le a voksunkat. Ez egy könnyű és hideg nyári krémleves meglepően komplex ízvilággal. A citrom, a lime, a méz és a grapefruit mellett szépen érződik benne a névadó olasz citromlikőr is. A narancsos olívaolaj cseppekkel díszített levesben a szeletelt mandula és a kandírozott aloe vera darabok okoznak kellemes meglepetést.
A tészták közül kipróbáltuk a Tagliatelle alla bolognese-t. Az olaszoknál a bolognai ragu tradicionálisan nem spagettire, hanem tagliatellére kerül. Ehhez a hagyományhoz tartják magukat az iL Divóban is, hiszen jól tudják, hogy ez a lapos tésztaféle sokkal inkább képes magába szívni az isteni szaftot. A raguhoz marhalábszárat használnak, az elkészült tésztát pedig reszelt parmezánnal szórják meg.
A Carbonarát tejszín helyett tojással készítik, ahogy az Olaszországban szokás. Sonkát se keressetek a tésztán, ugyanis jófajta olasz szalonnát tesznek rá. A végeredmény egy al dentére főzött spagetti krémes tojásos szószban, pecorino juhsajttal megszórva. Aki a megszokottól eltérő élményre vágyik, vagy csak kíváncsi az egykori olasz szénégetők kedvencére, az bátran kóstolja meg. Diétázóknak azonban nem nagyon ajánljuk.
Pizza nélkül természetesen nincs olasz étterem, de azért jóval szűkebb itt a kínálat, mint a Pizza e Pastában. A klasszikus Margherita mellett érlelt marhasonkás Bresaola, koktélrákos Gamberetti és egy laskagombás Vegetariana szerepel az étlapon. A nem vegán pizzák mind bivaly mozzarellával készülnek, amiért le a kalappal előttük. A tészta egyébként átmenet a vastagabb szélű, levegős nápolyi változat és a vékonyabb, ropogós típus között.
Örömteli hír a seafood szerelmeseinek, hogy a nyaralás elmúltával sem kell immáron nélkülözniük. A Óriás King Crab rákláb és a grillezett polip mellett a vajpuha tintahal "repítheti" őket képzeletben vissza kedvenc éttermeikbe. A tintahal a többi tengeri herkentyűvel együtt vákuumcsomagolásban érkezik, vagyis nem mirelit áruval dolgoznak. Ez lehet az oka annak, hogy a kalamari kóstolása közben olyan érzésem támadt, hogy a tengerparton sem ettem ennél frissebbet. A garnírungot ezúttal a spenótos-aszalt paradicsomos főtt burgonya képviselte tejszínes szószban, szezámmaggal meghintve.
Aki tintahal helyett inkább kagylóra vágyik, annak a Pappardelle Il Divo névre keresztelt tésztát ajánljuk. Érdekes párosítás a malaccsászár és a vénuszkagyló, nekem nagyon bejött a paradicsomos-vörösboros szósszal.
Kellemes hangulatú, hiánypótló étteremről van szó, aminek nagyon örülünk. Elegánsabb stílusával és kifinomult választékával szépen illeszkedik az inkább családias hangulatú Forza Itália és a pizzákra és tésztákra fókuszáló Pizza e Pasta mellé.
Második kép forrása: https://szeged.hu/hirek/29962/egyre-tagul-a-szegedi-gasztrouniverzum-fizetokepes-vasarloktol-jon-az-igeny-az-ujitasra