Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Nagy szegedi pizzateszt

3 + 1 hely Szegeden, ahol igazán jó olasz pizzát kapunk

2019. július 24. - kormosgergo

Ezernyi variáció létezik a pizzára. Lehet kerek vagy négyzetes, vastag vagy vékony tésztájú, készülhet kevés vagy sok feltéttel. Én a vékony tésztás és kerek pizzáért rajongok, amit az egyszerűség kedvéért a cikkben csak nápolyi típusúnak fogok hívni. Aki hozzám hasonlóan vélekedik, annak itt egy szuper összeállítás a legjobb szegedi lelőhelyekről. 

66601685_2242002122550295_1972952923168047104_n.jpg

Rudi & Fickó

A Rudi és Fickót nemcsak az újhullámos kávé, a finom fagyi vagy a kovásszal készült veknik és bagettek miatt érdemes felkeresni, hanem a szintén kovásszal kelesztett nápolyi pizzái miatt is. A két névadó border terrier gazdái a tőlük megszokott módon magasra tették a lécet, így nem csoda, hogy a Rudi és Fickó azonnal a város egyik legjobb pizzaműhelyévé vált. 

Komoly hangsúlyt fektetnek az alapanyagok minőségére. A tésztához 00-ás (nagyon finomra őrölt, magas tápanyagtartalmú) lisztet használnak, amelyre a sütés után olyan minőségi olasz feltétek kerülnek, mint a San Marzano paradicsom vagy a Zarpellon mozzarella, amely D.O.P. minősítéssel rendelkezik. De ez még nem minden: a Capricciosa pizzához szarvasgombás sonkát használnak, amit egy Alberto nevű spanyol úr szállít nekik.  

67310666_358664031715267_447065130115530752_n.jpg

A megfelelő dagasztást 24 óráig tartó kelesztés követi. A hosszú kelesztésnek köszönhetően a 400 fokos kemence hőjétől a tésztában szén-dioxid buborékok keletkeznek, így a pizza széle sütés közben megduzzad és megpuhul, a tészta szerkezete pedig könnyű marad. A tulajdonosok a közeljövőben egy fatüzeléses pizzakemence beszerzését tervezik, amely ahogy az egyikük fogalmazott "450-500 fok között fog ciripelni". 

67342707_334326767518084_6031795527257948160_n.jpg

Az árak 2-3 ezer forint között mozognak, de egy Margherita már 1 890-ért elérhető. A Prosciutto e funghi 2 290 forintért szintén nagyon jó választásnak bizonyult. (Mellesleg szerintünk pizzából a Margherita a legjobb, mivel az egyszerűsége lehetővé teszi, hogy a pizza élményét ne csak a feltéteken, hanem a tésztán keresztül is élvezhessük.) 

67304646_910215279340519_9212740906170449920_n.jpg

Facebook 

Cím: 6720 Szeged, Oroszlán utca 4.

Forza Italia

Szeged egyik legrégebbi, 1998 óta működő pizzériája a Kálvária sugárút elején várja az olasz ízek szerelmeseit. Belépve egy családias hangulatú, hamisítatlan olasz trattoriában találjuk magunkat, ahol kockás abroszos asztaloknál foglalhatunk helyet.  

67378560_1320159504813326_7441855332306911232_n.jpg

A korábbi felszolgálókra sok panasz érkezett, ami ártott a hely renoméjának. Szerencsére a személyzetet lecserélték, így a korábban tapasztalt modortalanságot figyelmes, gyors és profi kiszolgálás váltotta fel. A pizzák tésztáját a szemünk láttára nyújtják, feltétezik, majd teszik be a vendégtérben elhelyezett fatüzelésű kemencébe. A 400 fokos hőmérsékletre felhevíthető kemencében a tészta pár perc alatt megsül.

67321321_2382173502105729_6136117336530223104_n.jpg

A feltétekhez használt pármai sonka és calabriai kolbász egyenesen Olaszországból érkezik, akárcsak a milánói szalámi, a bufala mozzarella vagy a 22 hónapig érlelt parmezán. A paradicsomos alaphoz használt szószt frissen darálva, helyben készítik. 

67178798_1115740932148713_1137754858393174016_n.jpg

Margherita helyett ezúttal egy Antico pizzát választottunk, ami annyival több, hogy sütés után igazi bivaly mozzarellával teszik fel a pontot arra a bizonyos "i"-re. A 4 Formaggihoz a mozzarella mellett gorgonzolát, pecorino juhsajtot és parmezánt használnak; szerintük ugyanis ez a legautentikusabb sajtkvartett. Ínyenceknek feltétlenül érdemes megkóstolni a tejszínes alapú Buon Gustosót, ami a mascarpone alap és a pizzára kerülő füstölt lazac miatt igazán különleges. 

67253458_2356141964654334_4114358226076565504_n.jpg

A pizzák nagy része 1 890 és 1 950 forint között mozog. A 4 Formaggi is 1 890 forintba kerül, viszont a bufala mozzarellás Antico már valamicskét drágább (2 190 forint) volt. 

Facebook

Cím: 6722 Szeged, Kálvária sugárút 9-11.  

Pizza e Pasta 

A Klauzál térnél forgalmasabb helyszínt nemigen találni Szegeden. Különösen igaz ez a nyári időszakra, amikor mindenki a főtér teraszán bámészkodva élvezi a napsütést. A Pizza e Pasta jóvoltából mindezt egy finom nápolyi pizza vagy egy olasz desszert kíséretében is megtehetjük. Asztalfoglalás nélkül azonban valószínűleg csak a belső helyiségben tudunk helyet foglalni. 

67026239_352207412127049_7792374154568663040_n.jpg

Ami valljuk be, elég hangulatos, viszont a hátránya nyáron, hogy jóval melegebb van a kemencének köszönhetően. Szerencsére a felszolgálók azonnal jelzik, amint megüresedett egy asztal a teraszon. 

49026480_2196449467067715_8110055735649370112_n.jpg

A pizzákat kézzel nyújtják (ami a rusztikus formájukon is látszik), majd feltétezés után a kőlapos kemencében sülnek ropogósra.  A választék igen széles: az alap pizzák mellett olyan különlegességek is szerepelnek az étlapon, mint a füstölt lazacos, garnélás Delicata, az olasz ricottás, garnélás Affumicata vagy a Forzuta, amit tojással és Veneto régió szalámijával kínálnak. 

67137026_562212370850447_3390293561072156672_n.jpg

A Margherita a nagy paradicsomszeletekkel, a friss bazsalikommal, valamint az extra feltétként kért bufala mozzarellával nem csak jól nézett ki, de nagyon finom is volt. A tetejére némi oregánót is kaptunk. A Boscaiola-val sem lőttünk mellé, ezen vargánya gomba és olasz bacon volt. 

67228128_466734654126868_781708297257353216_n.jpg

Az árak a központi lokáció ellenére sem szálltak el. A Margherita itt volt a legolcsóbb, extra feltét nélkül csak 1 290 forintba került, míg a Boscaiola ára 2 090 forint volt.  

Facebook

Cím: 6720 Szeged, Klauzál tér 6.

Szeged Nova

A Szőregi úti Nova bevásárlóközpont látványsütödéjének köszönhetően a Tisza másik oldala sem maradt nápolyi pizza nélkül. Az étterem közepén izzó kemencét fával tüzelik, és már csak a mérete miatt is lenyűgöző látványt nyújt. 

img_1867.JPG

A látványkonyha másik előnye, hogy közvetlen kapcsolatba kerülhetünk a pizzasütő mesterrel, aki boldogan mesél az alapanyagokról és a pizzasütés fortélyairól. Tőle tudtuk meg, hogy a 00-ás liszt, a pizzaszósz és még nagyon sok hozzávaló Olaszországból származik. Kivételek persze akadnak, de talán megbocsátható, hogy a nagy népszerűségnek örvendő Capulet-re igazi spanyol chorizót tesznek. Egyébiránt minden pizza bufala (bivalytejes) mozzarellával készül, amiért óriási pacsi jár nekik. 

img_1875.jpg

Az egyszerűbb, autentikusabb irányzat hívei, vagyis kevés, de egymással jól harmonizáló hozzávalóval dolgoznak. Aki mégis sok feltétre vágyik, annak a Capricciose a megfelelő választás, hiszen az alapokra (paradicsomszósz és mozzarella) főtt sonkát, gombát, olívát és articsókát tesznek, és a pizza közepére még egy tojást is ráütnek.

img_1873.jpg

A tésztákat egyébként itt is 24 órán keresztül pihentetik mielőtt a 400 fokos sütő elnyelné őket, aminek köszönhetően a Savoyai Margit királynéról elnevezett Margherita pizza tésztája kívül ropogós, belül könnyű, laza szerkezetű lett. 

img_1879.JPG

Méltán büszkék a Giorgio bufala névre keresztelt pizzájukra, amit a kisteleki csípős szürkemarha szalámi és a szárított paradicsom tesz igazán egyedivé. Nem mehetünk el szó nélkül a Tengergyümölcsei (paradicsomszósz, mozzarella, kagyló, királyrák, tintahal) mellett sem, hiszen tavaly a Rádió 88 szavazásán Szeged kedvenc pizzájának választották.

jo2_1.jpg

A pizzák két méretben választhatók (26 cm és 35 cm). Egy nagyobb Margherita 1 199 forintba kerül, egy full extrás Capricciose pedig 1 799 forint. Esetenként grissini-t és focaccia-t is sütnek, amit sajnos nem volt alkalmunk megkóstolni, de legközelebb remélhetőleg kipróbáljuk. 

Facebook

Cím: 6726 Szeged, Szőregi út 80. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr3114896446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dekoninckxx 2019.07.24. 22:34:17

Szuper! Még a Vinny's-t kell említeni egyébként.
A többi már alsóbb kategória.
Mindegy, a 4 pizzéria tényleg jó, egy dolgot kivéve: a PeP-ben a Mari e Monti pizza surimi rákizével készül, ami a gombával együtt (de magában is) szörnyű.
Minden más elég jó :-)