A szegedi gasztronómia sava-borsa

Tatai gasztrotúra

2018. november 25. - kormosgergo

Az október 23-ai hosszú hétvégén felkerekedtünk, hogy a tavak városában töltődjünk fel. A nap kellemesen sütött, az ősz a legszebb arcát mutatta. Talán csak egy dolog jobb annál, mint az Öreg-tó partján sétálgatva gyönyörködni a sárguló falevelekben, mégpedig, ha utána valami finomat ehetünk. Tata nem csak szép és gazdag történelmű, de gasztronómiai szempontból is rendkívül sokszínű. Lépten-nyomon egy étterembe, csárdába vagy pizzériába botlik az ember, ezért a választás egyáltalán nem egyszerű. Ha nem tudnátok eldönteni, hol egyetek, most adunk pár tippet!

9ab2c363-61cd-416a-a974-00385fcfa153.jpeg

var_1.jpg

Korzó

6660c657-624f-44ad-bbc4-294a5a54787e.jpeg

Nem tudunk anélkül végigsétálni az Öreg-tó partján, hogy szemet ne szúrjon és kíváncsivá ne tegyen az újvonalas Korzó, ahol többféle hamburgerrel, tésztával (bolognese, carbonara, erdei gombás), csirkés quesadillával, rántott hússal és minden nap más poharas levessel várják a betérő vendégeket. Ha a külső teraszon foglalunk helyet, akkor közvetlenül a tóparton élvezhetjük az ízeket és a gyönyörű látképet. 

bbf34f37-2750-42d1-8df1-e41e617ff398.jpeg

cf7d62bd-9079-4ca2-ae56-9104ef97e1de.jpeg

Az aktuális kínálatban szereplő chilis répaleves pont annyira csípett, hogy még érezhető és élvezhető legyen a répa és a meglepetésként ható narancs. A levesbe csempészett narancslé elképesztően dögössé és egyedivé tette az ételt, azonkívül jól harmonizált a répa ízével. A pohár tetejére zöldpestós olajat és tejhabot tettek, hogy enyhítsenek a kapszaicin hatásán. Köretként pirított kalács érkezett parmezánnal megszórva, az egész fogásra pedig "hanyagul" pár levél enyhén savanykás vérsóskát szórtak. 

37a3be73-4de8-4739-b233-6557b10b88b3.jpeg 366b6bec-edaa-46e6-8e0c-e6810b6b6dc7.jpeg

A Korzó burger 15 dekás marhahús pogácsával (vagy opcionálisan csirkehús pogácsával) készül. A rendelés felvételekor rákérdeztek, hogy közepesen vagy jól átsütve kérjük-e az ételt. Természetesen médium kértük, hiszen nagyon jó minőségű marhahússal állunk szemben, ami szerencsére alig fűszerezett. A buci szezámmal szórt, belül pirított és a tésztája is nagyon kellemes. A szendvicsben lévő szalonna jóval vastagabb a megszokott boltinál, ami úgy látszik, hogy valami helyi népszokás lehet (lásd később). A jalapeno normál esetben a zsemlében van, de kérésünkre külön pohárkába tették. A szendvicsből természetesen a zöldségek sem maradhattak ki: fehérhagyma, madársaláta és fejes salátalevél gondoskodott vitamin-szükségleteinkről. 

aab1911f-91f1-4422-a87e-025b37127987.jpeg

A Korzó tökéletes választás, ha Tatán kirándul az ember, és gyorsan szeretne valami elképesztően finomat és eredetit enni. Az őszi-téli időszakban a smokert is beizzítják a BBQ-típusú sütésekhez, így akár 12 órán keresztül sült marhaszegyet is rendelhetünk. 

Platán 

Az étterem a Öreg-tó partján álló nagy platánfáról kapta a nevét, amely a vár délnyugati kapujának közelében áll több mint 200 éve. Talán elsőre meglepő, de az étlapon olyan fogásokat találunk, mint a Szent Jakab kagyló, az omaha steak, a bárányfartő vagy a kacsamáj torchon. A Platán a fine dining irányába mozdult el, amihez nagy segítséget nyújtott a Tantiból érkező Michelin-csillagos séf, Pesti István. 

db8cbe84-d970-4e58-8f52-e7dd621ec7e6.jpeg

0871ea8c-e4d2-42e3-ade6-ff1a43d518a9.jpeg

Az sem probléma, ha csak egy kávéra vagy süteményre vágyunk, ilyenkor a kisebb és lazább hangulatú kávézóban foglalhatunk helyet.

bels.jpg

A kínálatban olyan desszertek szerepelnek, mint a franciák legendás krémese, a mille-feuille, a dekoratív túró-málna desszert, a profiterol vagy a laktóz, cukor és gluténmentes csokis-narancsos-datolyás sütemény. A mille-feuille egyszerre volt könnyű, ropogós és krémes, a főváros legelőkelőbb cukrászdáiban is megállta volna a helyét. A kávét elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretik a kávé ízében a bécsi pörkölés eredményezte kesernyés árnyalatokat. 

5a095888-b159-4616-ab50-33991d427b1c.jpeg

38903ae3-1ee1-4019-ad90-eba48c81c0fa.jpeg

46636521_354433511771479_3550610224781983744_n.jpg

Bacon Burger

A Bacon Burger az autóbusz-pályaudvart kinőve a Piac térre költözött, ahol a két tágasabb belső terem mellett a merészebbek akár a fűtött teraszon is elfogyaszthatják kedvenc burgereiket. Ottjártunkkor az Oktoberfest-re épülő tematikus napot tartottak; mindenütt kék-fehér színű szalagok lógtak a plafonról, miközben a személyzet bajor népviseletben szolgálta fel a baváriai kolbászokat és a BBQ technikával készült csülkös ételeket. 

067e2e82-b49b-43b5-a757-c071bda72569.jpeg

11c885d3-2bf9-4f48-a105-3542343bb074.jpeg

A kínálat meglehetősen széles burgerek terén; ez nem könnyítette meg a választást, de végül csak ráböktem a Baconos-re, ha már egyszer ez a hely neve. A rövid várakozási idő után egy szezámmagos buciban 12 dekányi marhahúspogácsa érkezett. A pogácsára került a mindent beborító sajtmámor, a zöldségek (lilahagyma, paradicsom, kígyóuborka) és végül az elképesztően húsos, vastag sült szalonna. Plusz feltétként kaptam még némi jalapeno paprikát is, amit én a savassága és kellemesen csípős íze miatt nagyon szeretek.  

280662b5-8614-4125-b419-0df3cf6e397f.jpeg

Megkóstoltuk a cajun és kreol konyha egyik jellegzetességének számító New Orleans-i szendvicset, a Po' boy-t is. A garnélarák szinte omlott a szánkban, miközben a panír ropogott, és az egész valahogy olyan frissnek tűnt, mintha a rákot pár órája halászták volna a Mexikói-öbölben. A puha zsemle és a fokhagymás majonéz is nagyon illett hozzá, de a túlzásba vitt kígyóuborka "kilógott" a szendvicsből. 

31003527-0719-4c60-aca1-470345295cfa.jpeg

Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a Bacon Burger köretek terén (a saját súlycsoportján belül) még mindig verhetetlen. A ma már klasszikusnak tekinthető majonézes káposztasaláta (édes, de üdítő hatású) mellett rendelhetünk chilis-marharagus sajtos krumplit, jalapeno popperst, rántott cheddar sajtot, sörtésztában sült kukoricát, vagy akár frissen sült házi hagymakarikát. Ez utóbbit szinte kötelező magában, és a bourbon-ös házi barbecue szószba mártogatva egyaránt kipróbálni.  

d436d940-2eef-49fc-9a8c-c67ccb98ac0c.jpeg

Ébresztő

Végül, de nem utolsósorban az Ébresztőről is kell ejtenünk pár szót. Óriási dolognak tartom, hogy egy ilyen méretű városkának igazi speciality kávézója is van (a kávé az AWAKEN pörkölőüzemből érkezik). A név ismerősen csengett számunkra, hiszen a Dobos Ádámtól származó koncepció már a fővárost is meghódította. Izgatottan vártuk az első találkozást, de legnagyobb sajnálatunkra a várhoz közeli Hajdú u. 36. szám alatt frissen pörkölt kávé és reggeli helyett csak egy táblát találtunk. A felirat szerint átalakítás, karbantartás miatt zárva tartanak. Az újhullámos kávéélmény ezúttal elmaradt, de a fővárosba visszatérve a Jászai Mari téri egységükben vigasztalódtunk. Sebaj, hiszen biztosan visszatérünk még, így a következő alkalommal is lesz mit kipróbálni. 

17201322_1858713594352423_4077465880115222460_n.jpg

(forrás: facebook) 

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr5214312579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.