A szegedi gasztronómia sava-borsa

Bagel-barát város lett Szeged

Megnyílt a Bägel House

2018. június 02. - kormosgergo

Mindig izgalommal tölt el, amikor valami újdonság érkezik szeretett városomba. Olyasmi, amit máshol már kóstoltam, de Szegeden első fecskének számít. Örömmel jelentem, hogy május közepe óta bageles helyünk is van, amit természetesen jól leteszteltünk nektek. 

img_0120_1.JPG

Az általam megismert és a neve elhallgatását kérő tulajdonos civil munkája mellett sok-sok estét töltött a tökéletes tészta receptjén dolgozva. Párjával szorgalmasan végigkóstolták a legjobb budapesti bagel lelőhelyeket, míg végül belevágtak saját álmuk megvalósításába. Ehhez pedig jobb helyet nem is találhattak volna a város sétálóutcájánál

img_0132_1.JPG

A helyszín tehát nem más, mint a Kárász utca, ahol a Lobby Café mellett barátságos belső tér és egy kellemes terasz várja a vendégeket. Az enteriőr egyedi, marasztaló hangulatát a pasztell színű falak, a hatalmas tükrök és a fa bútorok összhatásának, valamint az apró díszítő elemeknek köszönheti. 

De mi is az a bagel? Ennek a tenyérnyi nagyságú, kerek és középen lyukas péksüteménynek az eredete a múlt homályába vész. Az egyik és talán leghitelesebb elmélet szerint a lengyel-zsidó gyökerekkel rendelkező receptet az Egyesült Államokba kivándorló zsidó családok vitték magukkal, ahol aztán óriási népszerűségre tett szert. A bagel ma már legalább annyira ikonikus New York-i étel, mint a cheesecake vagy a pastrami. A tésztáját először főzik, aztán sütik, a tetejére rendszerint szezámmagot, mákot, fekete hagymamagot vagy sót szórnak. 

És mégis mire jó egy lyukas péksüti? A Bägel House-ban elsősorban hideg- és melegszendvicseket készítenek belőle. A bagel ugyanis tökéletes szendvicsalapanyag. A klasszikus a füstölt lazacos-krémsajtos-kapribogyós verzió, de mindenféle finomsággal meg lehet tölteni. 

img_0093.jpg

A Bägel House-ban minden bagel helyben, frissen készül. A tésztája puha, mégis tömör, belül sós, kívül picit édes. Az étlap még átalakulóban volt ottjártunkkor, de ez a legkevésbé sem zavart minket; igyekeztünk minél több szendvicset megkóstolni. 

Nekem a serrano sonkás-hagymalekváros lett az egyik kedvencem. A bagelt lágy krémsajt borította, amit serrano sonka és kellemesen édes lilahagyma lekvár követett, majd friss rukkola zárta a sort. Az érlelt sonka szépen előtérbe került a visszafogott krémsajt mellett. 

img_0128_1.JPG

img_0130_1.JPG

A népszerű Bägelpiramist a krémsajt, tojás és trappista sajt szinte egybe olvadt triumvirátusa, valamint a zsenge bébispenót enyhén édeskés íze tette igazán ízletessé. Az állagok játékáról a két tojásból készült rántotta és a sajt közé rejtett ropogós bacon gondoskodott. A piramisszendvics melegen érkezett, ahogyan azt az étlapon előre jelezték, szemben a serrano sonkás verzióval, amit hidegen tálaltak. 

És ha már szegediek vagyunk, kipróbáltuk a Szeged bägelt is, ami arról ismerszik meg, hogy az alsó krémsajtréteg és a tetejére olvasztott trappista sajt közé háromféle hús (Pick szalámi, sonka és kolbász) ékelődik. A hozzám hasonló húsimádóknak talán ezt ajánlanám leginkább. Sajnos mindent nem tudtunk kipróbálni, mert kezdtünk tele lenni, pedig az áfonyás-étcsokoládés és a brie sajtos-fügés-prosciuttós változat is nagyon izgatta a fantáziánkat.

Szinte biztosra veszem, hogy a Bägel House rövid időn belül a bruncholni vágyók kedvelt célpontja lesz, ugyanis a bagelek mellett olyan klasszikus reggeli fogások is helyet kaptak az étlapon, mint a tojásrántotta, az angol és a pezsgős reggeli vagy a tojásos omlettek. Köretek is szerepelnek a kínálatban, méghozzá steakburgonya és ropogós házi hagymakarika formájában. 

bagel_house_05_1.jpg

img_0181.jpg

Amit még nem említettem, hogy a kávékra is érdemes odafigyelni, ugyanis speciality kávézóról van szó; a kávék egyenesen a Black Sheep debreceni pörkölőműhelyéből érkeznek. Sajnos cortado egyelőre nem kapható, de az általam megkóstolt espresso macchiato is remek választásnak bizonyult. A világos pörkölésű etióp kávé szépen megőrizte citrusos ízjegyeit.

Az étlap időközben változhatott, de reményeim szerint az általunk megkóstolt fogások továbbra is elérhetőek lesznek. A bagelek egységesen 890 forintba kerülnek, ami nagyon jó ár egy komplett reggeliért, de drágulás előfordulhat, tekintve, hogy ezek még a nyitás utáni bevezető árak. 

Előfordulhat, hogy a rendelésekre olyan 10-15 percet kell várni, ami annak köszönhető, hogy a jelenlegi konyha elég picike és a bageleket frissen készítik minden vendég számára. 

A cikk írása közben fogalmazódott meg bennem, hogy - többek között - azért is annyira élhető és szerethető ez a város, mert a sokszínű gasztronómiához kis távolságok társulnak. Csak gondolok egyet, és pár percen belül a kedvenc kézműves burgerezőmben, vegán éttermemben vagy speciality kávézómban ülök. Lehet az spanyol churros, thai fagylalt, francia coq au vin (vörösboros kakas), New Orleans-i jambalaya (a cajun konyha rizses húsa), pastrami vagy autentikus gyros, minden elérhető, ráadásul negyed órán belül. (Aki élt már a fővárosban vagy külföldön más nagyvárosban, az jól tudja, hogy mennyire felértékelődik ott az idő.) A bagel azonban még hiányzott a palettáról. A Bägel House lyukas péksüteményei ezt a hiányzó lyukat tömték most be, elhozva egy darabka New Yorkot a szegedieknek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr6014005854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.