A szegedi gasztronómia sava-borsa

Neked Főztem és Fészek, Zánka

2017. augusztus 04. - kormosgergo

Már javában tart a várva várt nyári vakáció időszaka. Ilyenkor, aki csak teheti, keres magának valamilyen strandolásra alkalmas vízfelületet, hogy ott töltse a jól megérdemelt szabadságát. Mi a Balaton északi partját választottuk, ahol a hegyekkel és medencékkel tagolt táj bája találkozik a lassan mindenhol jelenlévő minőségi gasztronómiával. Ez utóbbi kijelentés pár éve még túlzásnak tűnhetett, de ma már egyáltalán nem az; gondoljunk csak a három jó étteremmel is büszkélkedő Köveskálra, a Code Zero-nak otthont adó Csopakra, a Kalózra méltán büszke Balatonudvari-Fövenyesre, vagy a büféforradalom bölcsőjének tartott Zánkára.

image-0-02-04-b4e20524c13d79259f63633e22429aa7080a8071a9ff45688280cc81e5029d62-v.jpg

A zánkai strand és környéke két olyan helynek ad otthont, amelyek konyhájára egy ország kíváncsi. Mi abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy egyetlen hétvége leforgása alatt mindkettőt kipróbálhattuk. (Mint megtudtuk, nemrégen az Irie Maffia egykori basszusgitárosa, Havas Miklós nyitott Zánkán Fügekert néven vendégházat, amelynek ínyenc reggelijéről legendákat zengnek.) 

20170617_151104.jpg

A Neked Főztem egy apró strandbüfé a zánkai strand kajás és matracos bódéi közé ékelődve. A különbség "pusztán" annyi, hogy az ételek többnyire helyi kistermelőktől vásárolt szezonális alapanyagokból, nagy gonddal készülnek. Ez persze egyúttal azt is jelenti, hogy egy burger nem 600-700 forintba kerül, mint a szemközti standnál, de így legalább mindenki a saját ízlésének és pénztárcájának megfelelő kínálatból választhat. A kis büfé nevét egyébként 2015 nyarán ismerhettük meg az online médiumokból. Azóta a Horváth-család Zánka központjában, a református templom mellett nyitott gasztrokocsmát, a tavalyi évben pedig Alsóörsöt is célba vette. 

belso_neked_foztem.png

bor.png

A választék nem túl nagy: naponta egy leves-főétel-desszert ételsort készítenek, de inkább legyen kevesebb, jól elkészített fogás, mint sok közepes. Én legalábbis mindig vonakodva álltam azokhoz a pár négyzetméter nagyságú helyekhez, ahol sokféle étel (gyros, hot dog, hamburger, pizza stb.) kapható. Ottjártunkkor parmezánnal megszórt hideg paradicsomlevest és csicseriborsó-salátás csirkemellet kínáltak. A fantáziámat leginkább a sült túrógombóc izgatta, de bármelyik fogást szívesen megkóstoltam volna, ha a krétával felrajzolt étlapon meg nem pillantom a burgerrajongók körében legendássá vált mangalicaburgert  

19237959_1256256841167479_2268258269452801294_o.jpg

A buci állagra és ízre is hibátlan, a hús mangalicából készül, és alapjaiban változtatja meg azt az elképzelést, hogy egy burger prémium marhahússal lehet csak igazán finom. Persze mint minden sertéshúst, a Kővári kecskefarmról érkező mangalicát is jobban át kell sütni, de az íze így is annyira egyedi marad, hogy bármikor felismerném. Furcsa módon még a húspogácsa tetején lévő aprított kígyóuborka sem zavarta meg az összképet az olvasztott cheddar és a karamellizált hagyma mellett. A papírtálcán valahogy helyet szorítottak még a ropogós házi készítésű chipsburgonyának és egy óriási adag coleslaw salátának. Mindkettő remek volt a maga műfajában.

19221467_1256256947834135_8997503563044641807_o.jpg

A strandtól alig 30 méterre található az étteremként és hotelként is üzemelő Fészek, komoly ételkínálattal felvértezve, melyben elsősorban a magyaros jelleg dominál, kiegészülve a séf Olaszországból hozott tapasztalataival. Lehetőség szerint magyar termékeket használnak fel, az ezekből készült ételeket pedig igyekeznek elérhető áron nyújtani. A terasz a strand parkolójára néz, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a bejáratot szegélyező leanderek mögül a Balaton látképe sejlik fel. 

feszek.png

20170617_131551.jpg

Választásunk a hely street food specialitására, a zánkai kétkezesre esett. Ez nem más, mint egy nagy adag lassan sült sertéshús ropogós kisvekniben, ami mindenféle evőeszköz nélkül (két) kézben fogva az utcán is elfogyasztható. A sertéshús annyira omlós, hogy leginkább a pulled porkhoz tudnám hasonlítani. A kisvekni tésztája ciabatta-szerű, a héja ropog, a belseje puha és lyukacsos, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva. Rengeteg rukkola, sajt, paradicsom és lilahagyma került még a szendvicsbe. A hőkezelt zöldségek és a salsa mártás az egésznek egyfajta lecsós ízvilágot kölcsönzött.

zankaaa.png

image-0-02-04-7b5f3793284515ca952abeadb9277d254355a92db6bf1c8efeb0c0ff6b3eb1ad-v.jpg

A mangalicaburger (Neked Főztem) 1 890 forint, szóval semmivel sem drágább, mint egy kézműves hamburger a fővárosban vagy Szegeden, a különbség mindössze annyi, hogy itt nincs asztalszerviz. A zánkai kétkezes (Fészek) 1 400 forintba kerül, ami szerintem szuper ár, főleg, hogy egy fél szendvics bőven elég volt reggelire. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr8912667403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.