Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Paradicsomkeftedes

2015. augusztus 09. - kormosgergo

Sajnos nem vagyunk világevők, a munkánk alapvetően Szegedhez köt minket. Ez persze nem jelenti azt, hogy utazásaink során ne járnánk nyitott szemmel és mindenre elszánt ízlelőbimbókkal a nagyvilágban. 

11802569_10152923560626331_4061009493029152437_o.jpg

Az Égei-tenger gyöngyszeme Santorini, a szigetcsoport legkáprázatosabb városa pedig minden bizonnyal a tengerrel elöntött kalderára néző Oia (ejtsd Ía), melynek csodálatos fehér házait és kék kupolás templomait valószínűleg mindenki ismeri, ha máshonnan nem, akkor az utazási irodák katalógusaiból. A színeket a helybéliek egyébként a bajoroknak köszönhetik, miután a Wittelsbach-házba tartozó Ottó hercegnek történetesen Görögország trónját is sikerült megkaparintania a 19. század derekán. Ugye, hogy a bajor zászló színei pont a fehér és a kék? 

img_3429.JPG

img_3444.JPG

Bandi nem olyan régen beszámolt a gyrososok körüli helyzetről, így én most egy leginkább Santorinire jellemző street food bemutatására vállalkozom, amit a feleségemmel, Noémivel teszteltünk le. Ez nem más, mint a paradicsomos keftedes. A keftedes tulajdonképpen görög fasírtgolyót jelent, csakhogy itt a paradicsomos változatot kínálják, ami egyáltalán nem tartalmaz húst. A legelegánsabb éttermekben és bármelyik utcai gyrososnál egyaránt kapható, de érdemes inkább ez utóbbit választani, hogy minél több időnk maradjon a városnézésre. Paradicsom burgerként vagy paradicsom labdaként is találkozhatunk vele.

11863248_10152923559626331_6254972286705920465_n.jpg

Az étel gyorsan elkészül, rendkívül laktató, a fogyasztása a nyári nagy melegben mégis jobban esik, mint bármilyen húsé. Bátran állíthatom, hogy az íze fantasztikus. A sült paradicsom egyszerűen mesés, az állaga nem annyira pépes, de nem is túl kemény. A paradicsom ízét egy kevés fahéj teszi még különlegesebbé, a menta pedig üdítő ízt kölcsönöz a fogásnak. A köret a csöpögtetéssel készült sűrű és krémes dzadzíki (angolos átírással: tzatziki), valamint lilahagyma és vágott saláta volt. 
11144907_10152923560296331_1232948987975150252_o.jpg

Legjobb tudomásom szerint Szegeden nem lehet kapni, viszont otthoni körülmények között is gyorsan és könnyedén elkészíthető a következők szerint. A paradicsomot felkockázzuk, sóval és borssal ízlés szerint fűszerezzük. Ezt követően friss mentát és egy kevés vöröshagymát aprítunk hozzá, majd az egészet keverőtálban egy masszává gyúrjuk össze. A menta és a hagyma után apránként lisztet szitálunk bele, hogy ne legyen se csomós, se túl kemény. Ízlés szerint meg lehet bolondítani kevés fahéjjal vagy feta sajttal. Végül a masszát pár percig pihentetjük, fasírt formájúra formázzuk, majd forró olajban mindkét felét megsütjük. A pontos mennyiségeket a Gyradiko görög étterem honlapján érhetitek el.

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr817679706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.