Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Szeged legjobb újhullámos kávézói

2017. november 27. - kormosgergo

A kávézás kultusza 1647-ben vetette meg a lábát Európában, ugyanis ebben az évben nyílt meg a Török Birodalom területén kívül fekvő első igazi kávéház, La bottega del caffé néven a velencei Szent Márk téren. A kávézás modern történelmében megkülönböztetünk első, második és végül harmadik hullámot. A Nyugatról indult harmadik hullám vagy más néven újhullám Budapesten keresztül jutott el Szegedre, magával sodorva a minőségre való törekvést, a kávé iránti érdeklődést és a világosabbra pörkölt kávébab használatát. A cikkben olyan újhullámos kávézókat mutatunk be, amelyek nem tolják az arcunkba magukat, és nem is biztos, hogy nap mint nap elsétálunk mellettük, mégis érdemes felkeresnünk őket, mert a legfinomabb kávékat náluk találjuk. 

img_5843.JPG

Antique Cafe & Tea

A mini kávézó a Petőfi Sándor sugárút és a Bécsi körút találkozásánál található. Bevallom, többször elmentem már mellette, anélkül, hogy felfedeztem volna. Pedig egyedi hangulata, szakképzett baristái és minőségi kávéi miatt érdemes odafigyelni rá.

img_5837.JPG

Ne tévesszen meg senkit az aranyozott keretbe foglalt tükör és az antik hangulatot keltő fa bútorok, itt bizony egy vérbeli újvonalas kávézóval állunk szemben. Az olasz pörkölés terén a TT8020 nevű blendre esküsznek, ami 80% arabika és 20% robuszta kávéból áll. A Sefcsik Tamás nevéhez kötődő kávé Pécsett, a Bean On üzemében nyeri el pörkölés utáni mélybarna színét. A világos pörkölésű kávék időről időre változnak (20 kilót vesznek egy kávéból), így a vendégek sosem unják meg őket. 

img_5844.jpg

Az általam kért cortadót a világos pörkölésű uruguayi kávéból készítette el Molnár Bence barista. Ő és Dékány Gergely tulajdonos gondoskodnak a pult másik oldalán arról, hogy mindig tökéletes kávéélményben legyen részünk. Aki különlegességre vágyik, feltétlenül próbálja ki a Mizudashi nevű hideg filterkávét, amit mindig az előző este beáztatott kávébabból készítenek. A választék széles, az árak pedig teljesen korrektek. Péksütemények is vannak, nem is akármilyenek, ugyanis Szeged egyik legjobb cukrászműhelyéből, a Torta Művektől szerzik be őket. 

 A2 Gastro Caffé

A kiválasztott kávézók közül a modern, letisztult eleganciát képviseli, miközben képes barátságos, marasztaló atmoszférát teremteni. Nevét egy véletlennek köszönheti, hiszen a hely tulajdonosa, Talmácsi Ádám a kis híján bezárt Antique Cafe szellemi utódjaként álmodta meg. A régi idők hangulatát idéző Antique Cafe végül nem zárt be, az A2 pedig egy modern és elegáns kávézóvá vált. Rátalálni nem könnyű, pedig a város szívének számító Dugonics tértől mindössze egy utcányira, a Dáni utcában rejtőzött el. 

img_4835.JPG

Újhullámos kávézóként világos pörkölésű kávéval dolgoznak, de olasz pörkölésű kávét is tartanak azok számára, akik az intenzívebb aromákat kedvelik. Az előbbiből éppen brazil kávét kínáltak, de az etióp kávét is előszeretettel alkalmazzák mogyorós-csokoládés másodlagos jegyei miatt. Ha inkább a hagyományos, sötét pörköléshez ragaszkodunk, akkor a pult másik oldalán álló szakképzett barista a mélybarna kolumbiai kávébabból készíti el aromás italunkat. 

img_4836.JPG

Ami a választékot illeti, igazán nem lehet okunk panaszra: espresso, espresso macchiato, doppio, cortado, cappuccino, latte, doppio latte és flat white alkotja a kínálatot, valamint Jameson whiskey-vel készülő ír kávé és kávékoktélok is kaphatók. Igyekeznek a laktózérzékenyek kedvében járni, ezért a kiválasztott kávét alternatív tejjel is elkészítik. A koffeinfőzetet egy pohár víz társaságában szolgálják fel, ami az olasz hagyományok szerint arra szolgál, hogy átmossuk az ízlelőbimbókat, és így jobban élvezhessük az ital aromáit. Remek ötlet, hogy a kávé mellé egy előre csomagolt, kávébab formájúra préselt barna cukrot kapunk. (Bevalljuk őszintén, mi keksznek néztük.) Harapnivalók terén sem lehet okunk panaszra; levesek, szendvicsek, melegszendvicsek és omlettek alkotják a választékot. Ha ott jártok, a kávék mellett feltétlenül próbáljátok ki az aszalt paradicsomos-kéksajtos-almás szendvicset vagy a serrano sonkás omlettet. 

Kék Elefánt

Már az ajtóra ragasztott specialty coffee felirat is jelzi, hogy az újhullámos kávézás igazi szentélyéről van szó, ezért a műfaj helyi szerelmeseinek legalább egyszer kötelező elzarándokolni ide. Nem könnyű "csak úgy" rátalálni, de mi segítünk: a tavaly márciusban nyitott take-away kávézót a belváros egyik eldugott szegletében, a Klauzál térről nyíló Kárász udvarban kell keresnünk. Több városi legenda is kering a név eredete körül, mégis a legvalószínűbb az, hogy a névadást Jarjabka Zoltán barista-tulajdonos kisfiának kék elefántos takarója ihlette.

A szakmai berkekben is komoly elismerésnek örvendő kávéműhely egyik legnagyobb erénye, hogy saját kávét használnak, amit a városban rajtuk kívül senki más nem mondhat el magáról. A kávébabot nyersen szerzik be, majd a zöld kávészemeket Magyarország első újhullámos kávépörkölőjével, a Casino Moccával pörköltetik meg saját pörkölési profilok szerint. Zoltán maximalista, a legjobbal sem elégszik meg, ezért a pörköléssel folyamatosan kísérleteznek. 

20171015_153619.jpg

A parányi belső térbe éppen csak pár ember fér be, ezért a többség magával viszi a Zoltán által készített műremeket. Háromkazános Dalla Corte kávégépet használnak, ezzel biztosítva az állandó hőmérsékletet a kávéfőző mindegyik fejénél. A választék széles: kapható ristretto, espresso, doppio, cortado, flat white, americano, cappuccino, caffé latte és latte macchiato. Igazi különlegesség a filterkávé (V60, Aeropress), amit okvetlenül kóstoljunk meg akkor, ha nincs sietős dolgunk, az elkészítése ugyanis hosszabb időt vesz igénybe.

sziv.png

Hét Kávézó

Nevét egy házszámnak köszönheti, ugyanis a Horváth Mihály utca 7. szám alatt nyitotta meg kapuit 2015 tavaszán. A kávézó olyannyira picike, hogy mindössze három asztalnak sikerült belül helyet szorítani. Miközben a kávénkat kortyolgatjuk és hallgatjuk a betérő vendégeket, olyan érzésünk támad, mintha mindannyiukat valamilyen személyes kapcsolat vagy ismeretség fűzné össze. Mint megtudtuk, ennek az az oka, hogy a vendégek családtagjaikkal, barátaikkal szívesen járnak vissza hozzájuk. A Hét Kávézó éppen emiatt a családias légkör miatt annyira szerethető. 

7_kave.jpg

Az olasz pörkölésű kávé a firenzei Mokaflor kávémanufaktúrától érkezik. Ez állandó, hiszen a karakteresebb ízek kedvelői ragaszkodnak hozzá. A világos pörkölésű kávékat ezzel szemben két-három hetente cserélgetik: Etiópia után Brazília majd Nicaragua következett. Az általunk kóstolt cortado etióp kávébabból készült, és a gyümölcsös, könnyedebb, nyáriasabb ízvonalat képviselte. A falra akasztott kávélapon látható Hario V60 felirat a filteres kávé kedvelőit csalogatja. 

20171014_094220.jpg

bhjj.png

A nemrégen indított reggelik között olyan fogások találhatók, mint a mangalica szalámis szendvics, illetve az avokádós-buggyantott tojásos vagy tonhalkrémes pirítós. Érdemes megkóstolnunk a süteményeket is, amelyek a Torta Műveknél készülnek. Tőlük érkezik a szegediek kedvence: a francia recepttől eltérően készített, sűrűbb, kalácsos tésztájú croissant is. Ha pedig valami igazán különlegesre vágyunk, ott a Red Light névre keresztelt kávékoktél. Ennek az alapja egy 12 órán keresztül készült hideg kávé, ami házi bodzaszörppel, hibiszkusz teával, szódával és lime levével egészül ki. 

coffee.png

Mindegyik helyen - többek között - cortadót ittunk az összehasonlíthatóság érdekében, és mindenhol azt tapasztaltuk, hogy hosszabbra főzik az eredeti spanyol változathoz képest. Kérésre spanyolosan is elkészítik, de azt mondják, a szegediek így jobban szeretik. Győztest nem hirdetünk, de bármelyik kávézót bátran ajánljuk azoknak, akik ezt a különleges italt nem csupán energiaforrásnak tekintik, hanem a kávéban rejlő aromákra is kíváncsiak, valamint fontos számukra a családias vendéglátás és a szakértelem. Talán éppen most a legidőszerűbb ezeket a "kézműves" kávézókat is megismerni, amikor a nagy kávéházláncok egymás után veszik célba Szegedet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr7612915605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása