Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Bors GasztroBár, Budapest

2017. szeptember 19. - kormosgergo

Létezik egy take-away levesbár a külföldi turistáktól hemzsegő Kazinczy utcában, ahol a frekventált elhelyezkedés ellenére, mindössze 590 forintért vehetünk magunknak egy poharas levest. A hely nevét azonban nem csak a meglepően jó ár-érték arány miatt kell eszünkbe vésnünk, hanem azért, mert olyan Sacher-tortát, Túró Rudit vagy éppen chili con carnét kóstolhatunk, amelyhez foghatót még biztosan nem ettünk. A Bors GasztroBárban kedvenc főételeink és desszertjeink ugyanis leves formájában köszönnek vissza.

img-4239.JPG

Az apró üzlethelyiségbe belépve azonnal szembe tűnik, hogy a srácok vérbeli Star Wars-rajongók. Ezen a helyen a főzés és a filmeposz iránti mély szeretet olyannyira szimbiózisban él egymással, hogy még Darth Vader fénykardja is bagettből készült, a birodalmi rohamosztagos pedig egy pohár levest tart a kezében. A hangulat vidám, a kiszolgálás pedig annak ellenére őszinte és kedves, hogy nincs túl sok idő a pult mögött unatkozni. A csapat tagjai megállás nélkül veszik fel a rendeléseket, poharakba merik a levest, vagy éppen bagetteket sütnek.  A rendelés felvételekor a kasszánál álló hangosan elismétli a tételeket, amit a többiek egy közös „Igen!” felkiáltással nyugtáznak.

hfgh.png

star_wars.png

A Túró Rudit Magyarországon mindenki ismeri, sőt a többség talán süti formában (Túri Rudi szelet) is kóstolta már, de levesként nemigen találkozhattunk máshol vele. Bár tudjuk, hogy a kakaós masszával bevont túrórúd nem hungarikum, hanem az orosz eredetű szirok vagy сырок hazai változata, mi azért még nagyon szeretjük. A meleg kora őszi napokon különösen jól esik a hűsítő, túrósan savanykás leves, amelyet konyakmeggyel bolondítottak meg. A változatos textúrát a puhább túródaraboknak és a roppanós csokicseppeknek köszönhetjük.

img-4238-1.JPG

gazpacho a salmorejo mellett a spanyolok legkedveltebb nyári levese, hiszen hideg és egészséges, tele van zöldségekkel. A Borsban elszakadtak a hagyományos recepttől, és az olyan klasszikus hozzávalók mellett, mint a paradicsom, hagyma, uborka vagy paprika, egy kis málnát is csempésztek bele, ami nem lógott ki, mégis igazi meglepetést tudott okozni egy-egy gyümölcsös falat. A málna mellett ropi (pirított) hagymával és gouda sajttal gondoskodtak a textúrák és ízek játékáról.

leeess.png

Megkóstoltuk a kellemesen csípős (csípősség: 4/10) chili con carne levest is, amit tortilla csíkokkal dobtak fel. Az eleinte ropogós tortilla az utolsó falatokhoz érve megadta magát, és megpuhult, ami az osztrákok híres erőlevesének (Frittatensuppe) palacsintatésztáját idézte fel bennünk. A "csilis bab" a benne lévő darált hússal, hagymával, babbal és kukoricával egy komplett főételnek is beillő adagot jelentett, és bár egyesek szerint az igazi chili con carne esetében a kukorica tabunak számít, minket egyáltalán nem zavart. A banán split talán az egyik legtalálóbb nyári desszert, hiszen fagylalt és banán van benne, ami külön-külön is finom, de együtt egyszerűen isteni. A fagyi ezúttal ugyan kimaradt, de a leves hűsítően hideg volt, ami jól esett a szeptemberi melegben. Az állaga pudingosan krémes, a tetejét tejszínhabbal és csokicseppekkel díszítették, majd banán chipset szórtak rá. A csokicseppek ezúttal kisebbek voltak és még "csokisabb" élményt nyújtottak.

split.png

A poharas levesek mellett a Bors másik fő profilját a frissen sütött bagettek jelentik, de míg a leveseket szinte azonnal kanalazhatjuk, addig a botkenyerek érkezését rövid, legfeljebb 8-10 perces várakozás előzheti meg a rendelések mennyiségétől függően. A fix szendvicsek közül a barbecue-val és kellő humorral "fűszerezett" Barack Obama volt az egyik kedvencünk, amibe a konfitált tarja mellé sárgabarackot és amerikai grillsajtot rejtettek. A zöld curry szósszal, fűszeres csirkemellel és pirított cukkinivel felvértezett Thai Massage a távoli keletre kalauzol minket. A friss koriander rajongóinak kötelező kipróbálni. Az állandó összeállításokon túl minden hétre készülnek valami újdonsággal, ami jelen esetben a lecsós ízvilágú saslik baguette volt konfitált tarjával, sült kolbásszal, paprikakrémmel és szalonnás hagymával.

baguette.png

A Bors csapata bebizonyította, hogy kellő fantáziával kedvenc ételeink merészen újragondolva, leves formájában is elkészíthetők, úgy, hogy azok részben új élményt nyújtsanak, mégis tetten érhető legyen bennük kedvencünk ízvilága. A levesek 590 forintba kerülnek, és a bagettek is 1 500 forint alatt maradnak. Nem véletlen, hogy rendszerint sorok kígyóznak a bejárat előtt, de ettől ne rettenjünk meg, a többség ugyanis levesért jön, így pillanatok alatt a kasszánál találjuk magunkat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr8612750446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása