Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Kürtőskalács fagyi Szegeden

Hűsítő jeges finomság a nyár utolsó napjaira

2017. augusztus 23. - kormosgergo

A hamburger reneszánsza már nem most kezdődött, mégis a burgerláz évek óta töretlennek mutatkozik. Emellett egy új, az édességeket előtérbe helyező street food trend is kibontakozni látszik. Amint arról már beszámoltunk, a Fluffy elhozta a churrost és a thai fagyit a szegedieknek. Ezúttal a nyár másik slágerére voltunk kíváncsiak, és azt jártuk körbe, miként lehet kürtőskalácsba fagylaltot tölteni, és hol van a legjobb kürtősfagyi Szegeden.

kurtos.png

A kürtőskalács tölcsérű fagyival először egy prágai nyaralás során találkoztam egy évvel ezelőtt. Akkor még nem igazán értettem, hogyan is kerül a cseh fővárosba ez a hungarikumnak számító, leginkább téli édesség, amely épp olyan nélkülözhetetlen kelléke az adventi vásároknak, mint a forralt bor vagy a krampampuli. Ott álltam a forróságban, a karácsonytól fényévekre, körülöttem mégis szinte mindenki kürtőskalácsot, vagy ahogy a helyiek nevezik Trdelník-et tartott a kezében. De ezekben a kalácsokban fagylalt volt! A kürtősfagyi Prágából indult világhódító útjára (az ötlet hivatalosan a prágai Good Food Coffee and Bakery nevű pékségtől származik), majd érkezett meg májusban Szegedre.

17950808-stand-with-trdelnik-traditional-czech-pastry-prague-stock-photo.jpg

A Street Cakes szegedi üzlete ottjártunkkor ünnepelte napra pontosan 3 hónapos fennállását. Az üzlethelyiség apró, de barátságos, a falra kifüggesztett táblák segítenek abban, miként állíthatjuk össze édességünket. Van egy kürtőskalácsunk, ízlés szerint kakaóba, vaníliába, kókuszba vagy fahéjba forgatva. Ha akarjuk, a belsejét nutellával vagy baracklekvárral kenik ki, amitől még finomabb lesz. A sütemény egyébként kisebb a megszokottnál, és zárt aljú, hogy a töltelék (fagylalt, gyümölcs saláta, házi tejszínhab stb.) ne folyjon ki. Ha a ropogós édességünket megtöltötték, kérhetünk rá szórásokat (cukorkák, csoki reszelék), csokidarabokat és önteteket (csokoládé, karamell) egyaránt. Az árat ezek a hozzávalók, öntetek, feltétek és szórások határozzák meg. 

street_cakes.png

20170802_174105.jpg

20170802_173632.jpg

Az egyik választottunk a tejcsokoládé-darabokkal díszített, csokiszósszal nyakon öntött, kókuszba forgatott kürtőskalács volt, nutellával kikenve és áfonya-joghurt fagyival megtöltve 1 300 forintért. A tésztája élvezhető volt, annak ellenére, hogy korábban sült ki, ráadásul a nutella tényleg sokat adott az élményhez, viszont a fagylalttól egy árnyalattal természetesebb ízt vártunk. Összességében elégedetten távoztunk, úgyhogy biztosan megyünk még hozzájuk a jövőben. Szegeden a Kígyó utcában, Budapesten pedig az Andrássy úton találhatjátok meg őket. 

fagyiii.png

A Pixel Bár és Kávézó januárban nyitotta meg kapuit a korábbi Csészényi kávézó helyén. Az Anna-kúti vendéglátóhely elsősorban extrém kávé-különlegességeiről (Nutellate, Oreo latte) ismert, és kevesebben tudják róla, hogy önkiszolgáló fagylaltozóként is működik, ahol kürtőskalács fagyit is kaphatunk, egységesen 990 forintért. A kalácsokat frissen, helyben sütik; délután 4-re készülnek el, ezért korábban nem érdemes próbálkozni. A friss kürtőst kézbe kapva, egy fagylaltgép segítségével magunknak készíthetjük el a jeges nyalánkságot, a pulton lévő hozzávalók bármelyikének felhasználásával. Engedjük kibontakozni kreatív oldalunkat, ugyanis a cukorkák, kekszek, perecek, csokifélék és különböző öntetek nyújtotta lehetőségeknek szinte csak a fantázia szab határt.

jjjji.png

kkkk.png

A fahéjas cukorba forgatott kürtőskalács tényleg nem sokkal azelőtt lett kész, hogy megérkeztünk. A kalács könnyű és puha, még szinte langyos volt, amikor elkezdtük telepakolni mindenféle jósággal. A lágyfagylalt lehet fekete csokoládé vagy vanília, de akár fele-fele arányban is ki tudja nyomni a gép, ha azt szeretnénk. A fekete fagyi Amerikában már jól ismert, de itthon csak nemrég robbant be a köztudatba. (A koromfekete szín egy természetes színezőanyagnak, a kókuszból származó aktív szénnek köszönhető.) A krémes állagú fagylaltba oreo keksz- és perecdarabokat szúrtunk, majd az egészet csokiöntettel díszítettük. Leszámítva, hogy a csavart fagyi a rekkenő hőségben villámgyorsan olvadásnak indult, itt is nagyon jól éreztük magunkat.  

giidgh.png

Aki szeretné kihasználni a nyár utolsó napjait, és kipróbálni a kürtősfagyit, az abban a szerencsés helyzetben van, hogy Szegeden több helyen is megteheti. A hűsítő nyári street food-különlegességet az alábbi címeken találhatjátok meg.

Pixel Bár és Kávézó: 6720 Szeged, Széchenyi tér 8. Street Cakes: 6720 Szeged, Kígyó u. 2. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr7512709322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása