Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Mit érdemes enni a Szegedi Ifjúsági Napokon?

2016. augusztus 25. - kormosgergo

Kezdetét vette a nyár egyik utolsó könnyűzenei fesztiválja, a Szegedi Ifjúsági Napok, amit a szegediek leginkább csak SZIN-ként emlegetnek. Ilyenkor pezsgő élettel telik meg az Újszegedi-Partfürdő területe, hogy a Tisza partján összegyűlő fesztiválozók egy utolsó fergeteges bulival búcsúztassák el a számukra talán legkedvesebb évszakot. A jobbnál jobb koncertek, stand-upok és kulturális programok mellett a vendégeknek ma már igazi gasztronómiai élményben lehet részük. Míg pár évvel ezelőtt legfeljebb zsírban tocsogó lángost vagy mirelit hússal készült, óriás pufis burgert ehettünk, addig az idei SZIN-en sok kiváló minőségű és izgalmas street food vár bennünket. Hogy melyek ezek és hol találhatjátok meg őket? Mi megmutatjuk, ha velünk tartotok.

sadaweb_tomb_burger-0058-4751.jpg

A Tom Burger (vagy Baan's Kitchen) mára tagadhatatlanul Szeged kedvenc utcai hamburgerezőjévé vált. A fesztiválozók tavaly is találkozhattak Bán Tamás csapatával, akik ezúttal a nagyszínpadhoz közel vertek sátrat. 

20160823_190623.jpg

Tom a Csillag téren, egy panel aljában kezdte árulni burgereit a 2014-2015-ös év fordulóján, megmutatva ezzel a világnak, hogy nem csak a menő belvárosi bisztrókban lehet igazi marhahússal, teljes kiőrlésű (pirított) bucival, hagymalekvárral és nem lapka jellegű cheddarral hamburgert kínálni. Jelenleg a negyedik (Van egy pesti lokációja is a Bethlen Gábor utcában a Keleti pályaudvar mellett.) étterme megnyitását tervezgeti a belvárosi passzázson. 

20160823_191749.jpg

Választásom ez alkalommal egy igazi klasszikusra, a képeken látható The Jack burgerre esett. És hogy mit is takar a fantázianév? Dupla húspogácsát, bacont, füstölt sajtot, BBQ és Jack Daniel's csípős szószt, valamint rengeteg lilahagymát, mindössze 1 500 forintért. A hús átsütési foka teljes, az íze ugyanakkor karakteres, tökéletesen érezhető benne a marha. A szendvicset a JD szósz picit csípős, picit pikáns ízvilágával teszi igazán egyedivé. Ha Tom egyszer beizzítja a rakétákat, akkor a környéken mindenhol érezhetővé válik a rostlapon sülő marhahús finom illata, aminek képtelenség ellenállni. Válogassatok bátran az étlapról, nála nem fogtok csalódni, de előre figyelmeztetek mindenkit, hogy a helyben sütött marhahúsra bizony valamennyit várni kell.

20160823_191400.jpg

Ezután a KOLBice következett, ami úgy tűnik, hogy szépen lassan franchise óriássá növi ki magát. Érdekesség, hogy a fesztiválon pont a Fishing on Orfűn pár éve megismert baranyai csapattal sikerült összefutnom. Amit itt kínálnak az nem más, mint kenyértölcsérbe pakolt kolbászkák. 

20160823_185044.jpg

A paprikás magyar és a fehér bajor kolbászokat az orrunk előtt sütik meg, majd teszik bele a szintén helyszínen készre sütött kornspitz tölcsérbe. A fűszerezésük kellemes, a magyar a fokhagymától és a paprikától egyébként sokkal karakteresebb. Az enyémbe pirított hagyma és sajtszósz került 1 390 forintért, de kérhető akár káposztával vagy "all in" változatban is. A belevalók mellé ketchup, mustár, majonéz vagy csípős közül választhatunk ízlésünk szerint. A különféle magokkal megszórt, kellemesen ropogós kenyértölcsér és a hozzá járó 6-8 ízletes minikolbász remek sörkorcsolya. Koncertezés közben is fogyasztható, de legyen óvatos mindenki, mert a tölcsér alján összegyűlt sajtszósz könnyen megviccelhet minket az utolsó harapásoknál! Ha valaki meg szeretné kóstolni, milyen is az igazi magyar street food, akkor a Captain Morgan Arénával szemben egészen biztosan a nyomukra akad.

20160823_193747.jpg

Ugyancsak kiemelkedik a mezőnyből a Morzsa guruló bisztró. A Kaizer András szakács által megálmodott food truck idén februárban költözött a nagy múltú Hági étterem udvarába, ahonnan aztán a későbbiek folyamán végérvényesen Balatonfüredre gurult. A SZIN-en azonban még elérhetitek őket, legközelebb pedig majd a Beer, Burger & Barbecue Fesztiválon vesznek részt a Millenárison. 

20160824_172119.jpg

A burgerek 12 dekányi marhahúspogácsával készülnek, 80 százalék marha és 20 százalék vesefaggyú felhasználásával. Az általam hosszas hezitálást követően kiválasztott BBQ burger grillezett sajtot és pirított bacont rejtett magában. A belevalók egy lilahagyma-rukkola ágyon csücsülnek, amit szépen meglocsolnak a névadó szósszal. A köret isteni házi chipsburgonya, ilyet szoktam otthon én is sütni libazsírban. Nos, mindez csupán 1 500 forintba kerül, úgyhogy mindenképpen érdemes beiktatnunk Őket a programunkba. 

bbqburger.jpg

Végül meglátogattam a MexKitchen mozgó éttermét, akikkel a tavalyi Szeged Napja Ünnepségsorozat és Hídivásár alkalmával volt szerencsém megismerkedni, azóta pedig töretlen rajongójuk vagyok. Bár szintén szegedi eredetű vállalkozásról van szó, sajnos csak ritkán (fesztiválokon és nagyobb rendezvényeken) bukkan fel városunkban a már messziről felismerhető piros food truck, mivel a székhelyüket a fővárosba tették át. 

20160824_174542.jpg

Minőségi alapanyagok, egyedi fűszerezés, kellemes csípősség és tökéletes rétegelés jellemzi ételeiket. Chimichangát, burritót és quesadillát kínálnak egy választott szósz és nachos (kukoricalisztből készült chips) kíséretében.

20160824_174930.jpg

A tulajdonos-ötletgazda, Kertész Ákos maga is szívesen szorgoskodik a pult másik oldalán. Annak, aki szereti a mexikói-amerikai vonalat, kötelező Őket felkeresni. Közvetlenül a Morzsa mellett találhattok rájuk. Az általam rendelt quesadilla 1 500 forintért chilis babot, jalapeno paprikát, sajtot és salsa szószt tartalmazott, mellé pedig tortilla chips érkezett köretnek. A sajt nyúlik, a darált marhahússal készült chilis bab ízletes, a jalapeno pedig kellemes csípősséget biztosít ennek a mexikói fogásnak. A tortilla picit semleges, de a funkcióját jól betölti. 

20160824_175239.jpg

A Szegedi Ifjúsági Napok az utánozhatatlan atmoszféra és a sok remek koncertprogram miatt lett kedves oly sokunk számára. A tavalyi évben azonban kezdetét vette egy folyamat, amelynek eredményeként az evés immáron jóval többet is jelenthet, mint pusztán a fizikai szükségleteink kielégítését. Olyan minőségi élményt nyújthat, amire az átbulizott éjszakák mellett talán szívesen emlékezünk majd vissza. 

(A nyitókép forrása: http://www.tomburger.hu/) 

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr5310595790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása