Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Jamie's Italian Budapest

2016. június 01. - Bandit81

Szimpatikus figura Jamie Oliver, hiszen amellett sikerült megőriznie eredeti arcát, hogy nagyjából 15 év alatt világsztár lett belőle. Készített mindenféle tematikus műsort, kiadott megannyi könyvet, sajátmárkás termékei jelentek meg, és az étteremláncai is sikeresek. Az eredeti vonal pedig tetten érhető a mai napig munkásságában, egyszerű, közérthető recepteket mutat be. Nem lehet szó nélkül elmenni önzetlen tevékenysége mellett sem, mindent megtett az iskolai menzák étkezésének megreformálásáért, továbbá szívesen foglalkoztat munkanélküli fiatalokat, és az egészséges étkezést megpróbálja becsempészni immár az összes tevékenységébe.

img_20160530_134508.jpgTerjeszkedése idén ért el kis hazánkba, megnyitott ugyanis a Budai Várban nemcsak Magyarország, de a "környék" első Jamie's Italian étterme. Jamie olasz ételekhez való vonzódása mentorának Gennaro Contaldonak köszönhető. Érthető egyébként ez a fajta szerelem, hiszen az olasz konyha világhírű, valószínűleg az emberiség java része evett már spagettit. Legalábbis valamilyet. Számos cikk megjelent az étterem nyitásának témájában, az olvasottakból leszűrt kép, miszerint egy végletekig profi szintre emelt brandről van szó, teljes mértékben visszaigazolódott a látogatásunk alkalmával.

img_20160530_134527.jpg

Itt jegyzem meg, hogy ez a cikk több szempontból sem jött volna létre "Asszonyka" nélkül, hiszen az Ő ötlete volt, hogy 14. évfordulónk alkalmából egy ebéddel lep meg Jamie's-be. Meg kell említeni még Bandi 2.0 közreműködését is, aki annak ellenére, hogy öt és fél hónapos meglepő belátással viselte a napot, ami úgy állt össze, hogy: 8:00 gyerekek oviba, 8:30 indulás Pestre, 10:10 budaörsi bababolt 11:00 Ikea 12:45 Mammut parkolás, 13:20 érkezés busszal a várba (13:30-ra volt asztalunk foglalva, azt hiszem az időzítés a megelőző programokra tekintettel világbajnok volt).

A sietős érkezés, és a távozáskor megérkező felhőszakadás miatt nem készültek saját kinti képek. Bent a fogadópultnál rögtön három fiatal hölgy várt minket, és rendkívül kedvesen mutatták be a helyeket, melyek közül kiválaszthattuk a nekünk legjobban tetszőt. A teret több részre osztották, helyet foglalhatunk a teraszon, és bent is, legbelül pedig (ahova mi végül ültünk) végképp bensőséges a hangulat. Egy nagyobb társaság szeparálhatja is akár magát itt, de több kisebb asztaltársaság is úgy érezheti, elvonult a világtól. Érdekes módon a díszítés egyszerre harsány, és visszafogott is egyben, hiszen néhol neon felirat díszeleg a falakon, máshol pedig Jamie fotói, vagy épp gondolatai köszönnek vissza a téglákról. Összességében a hely tényleg egy pörgős olasz étterem hangulatát idézi fel.

img_20160530_134459.jpg

Térjünk azonban a lényegre. A terv az volt, hogy próbáljunk az "eredeti" olasz vonalon maradva minél több fogást megkóstolni. Ki kell tehát itt rögtön ábrándítsak mindenkit, nem ettem hamburgert. Biztos jól készül, érdekes a mortadella miatt, de Jamie-től én másra voltam kíváncsi. Ki kell térni a felszolgálókra is, velünk Robi foglalkozott, és azt kell mondjam, még az előzetes hírek ismeretében is meglepett az a visszafogott közvetlenség, amitől egyből úgy éreztük, mintha törzsvendégként, századjára jönnénk vissza. Pontos információk, használható tanácsok az ételsor egészét tekintve. Mint megtudtuk Robitól, Jamie a felkészülés alatt "meglepte" a csapatot, számos részletet maga jött el megmutatni, elmagyarázni.

Az ételsorunk egy bruschettából, tésztából, pizzából, egy borjúszeletből és két desszertből állt. Részletesebben:

Előételnek egy paradicsom, ricotta ízesítésű bruschettát választottunk. Kiváló felvezetése volt a későbbieknek, gyakorlatilag az olasz ízek közül mind szerepelt a tányéron. A lassan sütött koktélparadicsomoknak egyszerűen "nyár" ízük volt, nem tudok jobb hasonlatot találni, képzeljük el, ahogy a kertben felfut a paradicsom palánta, leszedjük a legszebbet, beleharapunk a napsütésben. A ricottával kapcsolatosan pedig (sőt az egész étlappal kapcsolatosan) el kell felejteni minden normális beidegződést, a krémes ugyanis egy olyan élményt jelent itt, amiről én nem tudtam, hogy a ricotta tud ilyet. Zsíros tejszín, a mozzarella édes-kesernyés íze, mind ott volt. Egy kellemes piros pesto adta a gerincét az előételnek egyébként, az alapot pedig egy ropogós kenyér szolgáltatta.

img_20160530_135000.jpg

Tészta vonalon folytattuk a vizsgálódást, rögtön egy klasszikussal, a carbonara spagettivel. Vonatkoztassunk el az örök vitától, hogy mit is kell kizárólag tartalmaznia ennek a fogásnak, a póréhagyma, és a friss citrom ugyanis olyan körforgásba visz minket, aminek a végén csak azt vesszük észre, hogy a már üres tányérban forgatjuk a kanálban a villát.... sajnos elfogyott. A füstölt pancettától "mély" a fogás, cseppet sem zsíros ugyanakkor, hiszen a szalonnának a zsírját nem kapjuk meg, csak a ropogós rész jut el hozzánk. Könnyű ugyanakkor a szósz, a póréhagyma pedig édességet kölcsönöz. A legjobb az egészben azonban a citrom, ami a súlyos szalonnát, és az édes hagymát frissíti. A tészták helyben "látványkonyha" keretében készülnek, a bejáratnál balra, egy üvegfal mögött.

img_20160530_150316.jpg

A pizzáról azt olvastam, hogy sótlan, ehhez képest kellemesen csalódtam. Robi elmondta ugyanakkor, hogy az étterem filozófiája szerint utólag lehet pótolni a fehér kristályokat, de kivenni már nehéz az ételekből. A pármai pizzánkra tálalt névadó sonka, és parmezán sóssága kiváló egyensúlyba hozta a tésztát, a kettejük közti paradicsomszósznál az előétel jutott eszembe. Van a paradicsomnak egy olyan íze, amikor a zöldjét érezzük az orrunkban, mintha egy bokor oreganoba szagolnánk bele evés közben. A tészta a vékony, déli fajta, de azon belül is meglepő, mivel az alsó pár mm-e gyakorlatilag üvegként törik, ropog.

img_20160530_135128.jpg

Egyébként mindkét tésztaétel "mérete" is meglepett, a fellelt képek alapján kistányérnyi pizzára számítottam, ehhez képest azt kell mondjam, hogy a 28 cm körüli méret egy előétel, desszert mellett biztosítja a jóllakottság érzését.

img_20160530_135014.jpg

A jóllakottságot azonban én a látogatás alkalmával igen komolyan vettem, ezért illesztettünk be utolsó előtti fogásnak egy "Borjú Milanese" főételt is. A hús hatalmas volt, szerencsére nem tolakodóan vastag, a provolone sajt és a prosciutto pedig egy olyan egyveleggé olvadt össze a ropogós panír alatt, ami önmagában élménnyé tett mindent falatot. Azért önmagában, mert Jamie nem állt meg annál, hogy egy "sima" töltött rántott húst tegyen elénk, a fehér szarvasgomba-szeletek, szarvasgomba olaj, reszelt citromhéj, és citromlé cseppek ugyanis komoly gasztro-élménnyé varázsolták az egyébként tükörtojással megfejelt, igen kiadós adagot.

Köretként funky chips-et kértünk, kis fokhagyma, zöldfűszerek, só tették nagyszerűvé a kis cserépedényben tálalt krumplit, ami meglepően ropogós, és zsírtalan volt. Külön móka a csomagolás, egy robogó rajzával.

img_20160530_141736.jpg

img_20160530_143031.jpg

A desszertek közül egy könnyűt és egy nehezet választottunk. A meleg mogyorós csoki praliné egy közepén olvadt csokitorta volt, sós karamellfagyival és mogyoródarabokkal. Nem tudom hogy sikerült elérni, de annyira csokis volt, amennyire ez elképzelhető, anélkül, hogy keserű lett volna a kakaótól. Nem könnyű egy ilyen arányt kimérni.

img_20160530_143853_1.jpg

A citromos sajttorta a citromkrémmel és a fekete ribizlivel egy abszolút savanykás desszert lenne, ha nem pihenne a tetején egy jó adag, abszolút cukros habcsók réteg. Kiválóan adagolható édes-savanyú egyensúlyt állíthatunk be magunknak minden egyes falathoz.

img_20160530_143924.jpg

Kísérőnek egy kancsó vizet, és két limonádét fogyasztottunk, utóbbiakról szintén az eddig kifejtett kiváló egyensúlyt tudom megénekelni, a lime, a citrom, a menta íze mellé épp szükséges, nem tolakodó mennyiségű cukor társul, az üdítő tényleg üdít.

img_20160530_143532.jpg

Úgy gondolom, hogy az egyedi alapanyagok, és a környezethez képest visszafogott árak miatt mindenképp megéri ellátogatni Jamie új hazai éttermébe. Az olasz konyha változatossága, friss ízei hiteles tolmácsolásban élvezhetők, hangulatos körülmények között.

p.s.: Hiányoltátok az árakat, íme egy kis segítség, egy - az előzőekhez hasonlóan saját - és egy "lopott" képpel.

img_20160530_140320.jpg

jamie.jpg(kép forrása: Egy nap a városban)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr418765326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2016.06.02. 11:23:35

Az elso kepen azok muanyagok?

wiener 2016.06.02. 11:23:40

mennyi volt a számla vége a visszafogott árakkal, azt lehet tudni?

vuvuvu2 2016.06.02. 11:23:44

2 dolog biztos:
az olaszok paradicsomos bruschettája nélkülözi a tejtermékben való tocsogást
a rántott borjú se az a tipikus olasz kaja, tükörtojássa megspékelve meg pláne

olasz konyha szempontból az egész totál hiteltelen

nagyon kell a vendég a várba - annyi cikk jelent meg a héten a nyitásról...
sebaj, jönnek a turisták, azoknak úgyis minden mindegy...

Jazo 2016.06.02. 16:20:45

Az Olasz, meg a többi nemzeti konyha is változik, fejlődik folyamatosan. 50 éve ott is más ettek, mint ma, vagy 100, 200, 500 éve. Amúgy gondolom okkal hívják "Jamie's" Italian-nak, vagyis ezekbe a receptekbe jócskán beletette a saját ötleteit, csavarjait, az egészséges étkezést...sőt talán valamennyire még "magyarosíthatott" néhány dolgon. Épp azért vannak ma hihetetlen jó receptek, mert valaki mert és tudott változtatni, javítani a szokásos kajákon. A konyhában a tradíció pont annyira fontos, mint az újítás.

GöTi 2016.06.02. 16:20:48

"továbbá szívesen foglalkoztat munkanélküli fiatalokat" láttam vagy két részt az általad hivatkozott, szerkesztett valóságsóból. Meg tudnád mondani, hogy amint a saját befektetését kockáztatja (OK, franchise de azon keresztül is is kockáztatna) hány koszból kivakart magyar munkanélkülinek adott lehetőséget? Ne gyártsatok már alaptalan legendákat...

jewel79bp 2016.06.02. 16:20:52

Nekem nincs vele bajom, hogy nem eredeti receptek szerint dolgozik, más népek konyháit is saját kedve szerint alakitja, pont ettől egyedi szerintem. Ez egy minőségi, hétköznapi étterem a pozitiv értelemben, nem kell a csillagokat keresni ott, ahol nem is kellenek.

siriq111 2016.06.02. 16:20:58

@vuvuvu2: A bruschettara valo paradicsom stb 8 oran keresztul keszitik , slow roasted. Magyarul nem jut eszembe a neve. 7x fok kornyeken van . Tobbfele paradicsomot is hasznalnak. Van konzerv verzio is. Igaz a pr szoveg szerint csak a teli honapokban hasznaljak jobban de rengeteg kaja van amihe lenyegeben napi szinten hasznalajak.
A turkey milanese amit a tojasos cucc neven emlegetsz az ellegge azik az olajban de rendeles felvetelkor ezt el kell mondaniuk. Szarvasgombas olaj megy ra. Igazabol sok szavrasgomba nincs benne hanem a reszeleket keverik el megfeleloen az olajban. Steakre is lehet kerni extra szarvasgombas vajat. Gondolom itt is.

nem várt fordulat 2016.06.02. 16:21:28

@vuvuvu2: álljunk meg egy percre. ha bemennél egy pizzériába, és egy igazi, autentikus olaszt pizzát kapnál, szerintem ott vernéd az asztalt, hogy mi ez? mert az gyakorlatilag nekik olyan, mint nekünk a lángos, kis paradicsomszósz rá, esetleg egy kis reszelt sajt, és kalap kabát. nesze neked. amúgy egész másképp csinálnak dolgokat északon és délen. Akár csak nálunk a szegedi / bajai halászlé.

nem tudsz mutatni autentikus paellát (ez spanyol) sem mutatni, mint ahogyan rizottót sem. nincs egyszerűen olyan, hogy autentikus. amúgy a borjú kifejezetten közkedvelt étel az olaszoknál.

siriq111 2016.06.02. 16:21:31

@Burgermeister: Nem muanyag. San daniele prosciutto , szaraz erlelessel keszitik. Mivel idovel veszit a nedvesseget igy minden heten merlegen merik a sulyat mindegyiknek. Amelyik a "legkonnyebb" az megy a szeletelesre. Ott van meg a Levoni ceg altal gyartott szalami, aminek a jelkepe egy diszno szarnyakkal. Ennek is van egy tortenete :D Regen meg a nemet szalamik gyoztek a nemzetkozi versenyeken es azt mondtak ............ De nem lovom le a poent.

A borokat ugyan olyan benan taroljak , nem tanultak semmit.

Tke 2016.06.02. 16:21:33

Az árak engem is érdekelnének, de az étterem weboldalán sem találtam.

szevabá 2016.06.02. 16:21:36

ez itt a reklám helye?

szevabá 2016.06.02. 16:21:39

ez itt a reklám helye ?

Bandit81 · http://sunseaty.blog.hu 2016.06.02. 17:37:42

@Burgermeister: Nem, igazi ott mindent. A "deszkák" készülnek annál a pultnál, a hozzávalók pedig ott lógnak mindenfelé!

Bandit81 · http://sunseaty.blog.hu 2016.06.02. 17:43:34

@vuvuvu2: Az előttem a témában már hozzászólókkal azonosan úgy gondolom, nincs egy "olasz" konyha, tájvidékek is eltérőek, nemhogy régiók, főleg észak-dél. Ottvan aztán az "amerikai" olasz konyha is, melyik az igazi? Ilyen alapon semmi sem lehet eredeti olasz, amiben paradicsom van, hiszen az meg csak 500 éve jelent meg Európában.

Bandit81 · http://sunseaty.blog.hu 2016.06.02. 18:04:51

@wiener: @:Tke: Az árakról. Összességében a szervízdíjjal együtt 19.000 Ft körül fizettünk. Részletesebben nagyjából: előétel 1600, tészta 2600, pizza 2900, főétel 3800, köret 900, desszertek darabja 1400, limonádé 3dl 900.

Az étlapról mindjárt felteszek 1-2 képet.

Bandit81 · http://sunseaty.blog.hu 2016.06.02. 18:12:47

@szevabá: Igen persze, de nemcsak a kaját fizették, hanem a benzint, autópálya díjat, parkolást, buszozást a várba, sőt még az ikeás bútorokat, és a gyerekülést is... Most komolyan, megírta Őket a városban.blog, foglalkozott velük a Forbes, írt róluk az index a címlapon, de nem volt elég, Jamie könyörgött, hogy írjunk róla, pénz nem számít, mindenképp ott akart lenni egy szegedi kis blog oldalain is!

Komolyra fordítva a szót, még nem írtunk (nem is fogunk) olyan ételről, amiért nem fizetünk, és amiről nem tudjuk biztosan, hogy akármikor, akárki ugyanazt kapja a bemutatott helyen.

Bandit81 · http://sunseaty.blog.hu 2016.06.02. 18:51:04

@GöTi: A Fifteen nevű étteremláncra céloztunk, ami az eredeti londoni mellett Amszterdamban, Cornwallban, és Melbourne-ben is megnyitott (utóbbi bezárt a pontosság kedvéért). Nem volt szó arról, hogy hazai munkanélkülieken segítene, három mondatban összefoglaltuk a munkásságát, egyébként pedig "legendának" tartom a gasztronómiában épp az első bekezdésben foglaltak miatt. Nem sok ilyen emberke mászkál a világon.

www.fifteen.net/apprentice-programme/

"Set up in 2002, Jamie Oliver’s Fifteen is a social enterprise that uses the magic of food to give unemployed young people the chance at a better future. Every year the restaurant recruits 18 people aged between 18-25 and trains them to become professional chefs through its unique apprentice programme."

Évente 18, 18-25 év közötti munkanélkülit tanítanak ki profi séfnek.

További részletek:
www.jamieoliver.com/news-and-features/features/the-apprentice-programme-is-about-to-get-even-better/#gLhhoGSvyBtGUuX8.97

vuvuvu2 2016.06.02. 21:10:07

@nem várt fordulat: ez pontosan így van, ahogy írod, sok helyen nincs autentikus olasz vagy spanyol kaja, de ott nem flancolnak azzal hogy italian. btw van pár hely ahol törekednek arra, hogy minél autentikusabbak legyenek (nézz utána, van aki kiment hogy megtanulja a pizzatészta készítést).

magam részéről az nem szimpatikus ebben az italian-ben, hogy ki van fordítva a dolog piszkosul. a fenti bruschetta fotó mindent elmond arról mennyi köze van az étteremnek az olasz konyhához. nem sok. megtévesztő az italian megnevezés az étterem nevében.ez nem italian hanem inkább magyarosch.

ami pedig gond: a magyar konyha rendkívül egészségtelen. a mediterrán jóval egészségesebb. helyesebb lenne inkább törekedni az autentikus olasz és spanyol konyhára mint a magyarosch italian-re.

Bandit81 · http://sunseaty.blog.hu 2016.06.02. 22:29:23

@vuvuvu2: Valamilyen információ félrevezethetett ebben a "magyarosch italian" témában. Az összes Jamie's Italianban ugyanaz az étlap. Az étteremről szóló cikkek épp arról szóltak, hogy olyan séfet kerestek, aki Jamie receptjeit tudja tökéletesen megcsinálni. Elképzelhető egy-egy helyi beszállítótól függő napi ajánlat, kisebb eltérések, de a Dubaitól az Indonéziai Jamie's Italianig mindenütt ugyanaz az étlap gerince. A ricottás bruschettát (és a többi fogást) mindenütt így adja a hely, Braziliától Indiáig.
www.jamieoliver.com/italian/
Válassz egy tetszőleges országot a zászlók alapján, a honlap jobb felső részén, és nézd meg a menüket.
Az pedig, hogy nem Italian restaurant a neve, hanem Jamie's Italian szerintem nem arra utal elsősorban, hogy övé a hely, hanem arra, hogy olasz konyhát kapunk, Jamie elgondolásában.

padlogaz 2016.06.03. 09:52:37

jó a poszt, tetszett a beszámoló, kösz.
korrekt helynek tűnik az alapján, amit írtál,előbb vagy utóbb ki kell próbálni.
süti beállítások módosítása