Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Kajak Bistro: Bivalyok közt a bárány és Pulled pork szendvics

2016. május 04. - kormosgergo

Ettetek már bivalybélszínből készült hamburgert? Netalántán kettőt egy bárányburger kíséretében? Nos, ez nem csupán egy szép álom, amely után farkaséhesen ébredünk fel, hanem a Kajak Bistro által kínált mini hamburger variációk. 

kezdokep_1.jpg

Az egész egy klasszikus tesztelésnek indult. Andrással ebédelni szerettünk volna, csakhogy némileg tanácstalanok voltunk, merre is vegyük az irányt. Aztán hirtelen beugrott, hogy pár hónapja megnyílt a Kajak, amit ideje lenne nekünk is felkeresni. Persze a Kajak nem egy teljesen új bisztró, hanem a jócskán átalakult Port Royal, ahol korábban mi is többször tiszteletünket tettük. Hogy honnan jött a Kajak név? A tulajdonos állítólag szorosan kötődik a sportághoz, ráadásul városunk is igen büszke lehet kajak-kenusaira. Annyi bizonyos, hogy az elnevezés egy olyan palindrom, amelyet bármerről kezdünk olvasni, az utolsó betűt elhagyva, az étel szóhoz lyukadunk ki. 

belter_3.jpg

Ami a stílust illeti, nyoma sincs már hajóknak vagy kikötőre emlékeztető képeknek, sokkal inkább egy barátságos, nyugodt hangulatot árasztó hely ez, ahová bármikor beülhetünk egy kávéra, anélkül, hogy többfogásos étkezésbe kezdenénk. 

belter2.jpg

20160503_120225.jpg

Egy széles fadeszkán három hamburger érkezett sült krumplival és kétféle mártogatóssal. A buci kisebb alapterületű, ami egyrészt gusztusosabb (hiszen így láthatjuk a benne rejlő finomságokat), másrészt nagy előnye, hogy minden falathoz egyformán jut az összetevőkből. A zsömle kalácstésztából készül és helyben kisütve, frissen kerül az asztalra. Az alját paradicsomszósz borítja, ellenben a tetejét semmivel nem kenik meg. A tésztán érezhető, hogy joghurtot kevertek hozzá, ami nagyon jót tett neki. 

jo_kep.jpg

Általában elmondható, hogy a hamburger lelke a hús, ezekben a "szendvicsekben" viszont nem a jól megszokott fajtákkal találkozunk, hanem olyan különlegességekkel, mint a bivalybélszín vagy az egyre elterjedtebb, de még mindig kuriózumnak számító bárány. A bélszín kisebb szeletekben, egy-egy 7 dekás steak formájában kerül a zsömlékbe. Felesleges lenne darálással elrontani, így is tökéletesen szaftos és puha. Sajátos ízképével, a ráolvasztott sajttal és az alatta megbújó zöldségekkel (paradicsom, saláta és kígyóuborka) igazán egyedi és kompakt lett. 

20160428_123829.jpg

A bárány ezúttal nem farkasok, hanem bivalyok közé keveredett, ezért ránk hárult az a nemes feladat, hogy a farkasok helyett felfaljuk. Ezt örömmel meg is tettük. A bárány esetében maradtak a klasszikus burger formánál, azaz a darált húsból készült pogácsánál, ami kellően vastag (ez is 7 dekás) és szaftos. Más fajta hússal vélhetően nem keverték, mert az íze karakteres maradt, ugyanakkor így sem uralkodott el a szendvicsben.

romulad.jpg

A szószok közül a remulád mártást emelném ki. Ez egy majonézes alapú, darabos mártás apróra vágott kapribogyóval, savanyú uborkával és zöldfűszerekkel. A másik tálkában barbecue ketchupot kaptunk. Az íze valamiért a svéd gombasalátára emlékeztetett, de ettől még kiválóan passzolt a házi vágású sült krumplihoz. 

krumpli_1.jpg

A "Bivalyok közt a bárány" 2 580 forintba kerül, de ez három burgert és egy adag sült krumplit jelent. A porció akár két embernek is elég, sőt sörkorcsolyaként is tökéletesen megállja a helyét. (Javaslat: Mivel a bivaly és a bárány nagyon szépen elkülönül ízvilágát tekintve, fel lehetne dobni őket külön szószokkal, főleg, hogy a buci teteje üresen maradt. A bárányhoz mondjuk egy mentás-joghurtos vagy egy rozmaringos öntet passzolna.) Amint írtam, ez egy közös teszt volt, ezért átadnám a szót Andrásnak, hogy a Tépett malac szendvicset Ő mutassa be nektek.

Bandi:

Nos, egy kis előétellel kezdem, ugyanis a hamburger tál mellett ránéztünk a menüre is, amiben egy ragacsos, szószos, pirított kolbászos szendvics volt a starter. A szendvics falatok ciabbattára emlékeztető állagú bagett karikákon érkeztek, és a kóstoláskor nem igazán értettem a koncepciót vele kapcsolatban, hiszen meleg volt, de puha, tehát nem kapott pirítást.

20160503_120601.jpg

A Pulled Porknál is ugyanezt az élményt lehetett újra átélni, viszont immár a nagyobb adag miatt sikerült megfejteni a titkot, helyben, frissen sült pékáruval van dolgunk itt is! A szendvicset egy fokhagymás-tejfölös szósz foglalja keretbe, ami valamiért az előbbi meleg tésztával engem a lángosra emlékeztetett, persze itt szó sincs zsírról. A fokhagyma nem tolakodó, inkább pikánssá teszi a fogást.

A szendvics krumpli és coleslaw nélkül érkezik, utóbbi hozzávalója azonban jelen van érdekes módon. A hús ugyanis nemcsak szálaira szedve, de hagymával, édeskés, mézes paradicsomos bbq szósszal ÉS káposzta csíkokkal érkezik. Amikor kibontottuk a szendvicset, a látvány alapján elsőre egy töltött káposzta jutott eszembe, utána pedig a paradicsomos káposzta. Mindkettő remek étel, de távol állnak a Pulled Porktól. Hogy sült el végül a kóstolás? Elárulom, jól.

20160503_120705.jpg

A hús ugyanis kellemes pörkös ízzel bír, ráadásul annak ellenére, hogy combhús, szaftos is. A hozzá pirított hagyma karamellizált, így az íze idomul a bbq szósz édességéhez, és itt jön a trükk. A hagymát ugyanis két dolog miatt lehet igazán szeretni, az egyik az édesség, a másik a ropogósság. A kettő együtt azonban nehezen kivitelezhető, egy rendesen karamellizált hagyma már lekvár, nem ropog. A nagy ötlet itt a káposzta (kvázi coleslaw) beköltöztetése a húsos-szószos hagyma mellé, hiszen nagyon vékony csíkokban, és csak röviddel a fogás elkészülte előtt érkezik a vele trióvá váló forgatagba, így van ideje átvenni az ízeket, viszont a roppanóssága megmarad. Külön fűszerként az egész köménymagot emelném ki, érdekes módon az egyik félbe nem jutott, a másikban pedig kettőre is ráharaptam, de el kell mondjam, beleillett a képbe a fűszer jellegzetes íze.

20160503_120701.jpg

Szemfényvesztésben van tehát részünk, kapunk egy kiváló, lassan karamellizálódott hagyma ízt, és mellé friss, ropogós textúrát. Annyi bánatom van egyedül, hogy a hamburgereknél is eltúlzott zöldség ezt az óvatos harmóniát megzavarja. A hússal összeforgatott hagyma és káposzta épp arról szól, hogy jellegzetességüket még épp megtartva hogyan tudnak belesimulni az összképbe. Ebbe a képbe a paradicsom még elmegy nyersen, de a vastag nyers uborkaszelet nem.

20160503_120620.jpg

Nem mondom, hogy a város legjobb Pulled Pork szendvicse, a helyes ár-érték arányhoz (1990 Ft) egy adag krumpli hiányzik is, de különlegessége miatt mindenképp megér egy próbát, akár kedvenc is válhat belőle!

Végszóra vissza a feladónak!

Gergő: 

Azt gondolom, hogy a cikk magáért beszél. A Kajak street food kínálata megéri, hogy kipróbáljátok. Hol máshol ehettek bivalybélszín burgert vagy ilyen merészen újragondolt Pulled Pork szendvicset? A környezet kellemes és barátságos, a kiszolgálás pedig udvarias és kedves. Mindenképpen ajánlott hely. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr28670842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása