Eszünk. Iszunk. Jól megírjuk!

Sunseaty

Szeged NOVA

Nehéz mérleg

2016. április 04. - Bandit81

Faszénen sült vastag hús, cheddar, bacon, hagymalekvár az egyik serpenyőben. A másik oldalt, amitől nem egyértelmű mégsem, merre billen a mérleg nyelve, elmesélem. Talán egy helynek sem adtunk ennyi esélyt még, legalább öt alkalommal mentünk vissza G-vel az elmúlt hónapokban, mivel az első mondatban írt pozitívumok összeállását nagyon vártuk. Valamiért mégsem rendeződnek a dolgok.

Nézzük az elejétől. A hely igazából gépkocsival közelíthető meg könnyen, egy belvárosból kiinduló gyors munkaebédhez a főnök elnéző hozzáállása is kellhet. Az étteremben rengeteg az ülőhely, szeparáltan, kényelmesen fogyaszthatjuk el választottunkat. A kínálat széles, a hagyományos rántott mindenfélétől, a faszénen sült borsos hátszínig van miből válogatni.

image-45b8e377937b0e9cf6b81e7bd83db40ff772a7ef7baa8c9f83dbe310679f5562-v.jpg

A hamburger menühöz üdítő, és sültkrumpli jár, az előttünk sorakozó grill rendelések számától függően negyed órán belül már csöngetnek is, fáradjunk a pulthoz. G-vel persze már hamarabb visszasétáltunk figyelni. A húst közepesen szerettem volna fogyasztani, de - korrektül - tájékoztatást kaptam arról, hogy nagyrészt sertésből készül, így a faszenet felügyelő grillmester tanácsára átsütve kértem. A készítés folyamata során a hús fordítás után hagymalekváros kenést, illetve egy előkészített, a hűtőből elővett lapka cheddar, és bacon feltétet kapott. A hús fordításakor láng csapott fel a faszénről, ami sokat elárult már készítés közben. A szezámos-kalácsos jellegű zsömlék is kaptak pirítást a grillen, megkenve viszont nem lettek semmivel, így inkább száradtak.

image-371351a64813b599345faed5c30e812acc74701cee6694f511cdd1d3e7a0cdae-v.jpg

A burger összességében kellemes képet mutatott, de itt-ott kilógott a lóláb. Mint említettem számtalanszor rápróbáltunk már, és a hektikusság miatt nem tudtuk megírni eddig. Hol a hús szerkezete volt merőben eltérő a korábban tapasztalttól, hol a mustár mászkált fel-le a készítés közben. Az általam legutóbb kóstolt változatban pl. - a most kimaradó -  saláta kapott egy jó adag mustárt alul, ami mondanom sem kell, nem volt egy kellemes összeállítás, a savanykás saláta a savanykás mustárral nem találó kombináció, akár egy kis méz is csodát tehetett volna a dresszinggel.

image-bfb277fda8d33e61d633b74c5ed2036093e5b27d03d3542b70b46f4b0831c2e1-v.jpg

Most azonban nem volt saláta, de hogy a zöld így tavasszal mindenképp jelen legyen, kaptam három akkora uborkaszeletet, hogy ki is tettem őket a tányérra mementónak. Ennyi uborka semmilyen formában nem kellhet egy szendvicsbe. Két szelet paradicsom javított a helyzeten.

image-c47f1abbb900aef8de671e78618420a55606f41e6fc653f4bcc37c69a0c19e34-v.jpg

Elérkeztünk viszont a húshoz, ahol legnagyobb sajnálatomra végképp borult a mérleg nyelve. Nem tudom mi kell ahhoz, hogy az Ántsz boldogsága mellett a vendégét is elnyerjék a helyek, de ha a hús a hűtőből érkezik, akkor bizony nincs az sütés, ami után ne járnánk ugyanígy. Érdekes módon épp a pozitívumként említhető vastagság a veszte. Egy ilyen méretű, hűtőből érkező hús külsőre már kész van, amikor a belseje nemhogy nyers, de hideg is. A fordításkor említett lángok felcsapása épp ezt vetítette előre. Egy szobahőmérsékletű hús is enged levet, de nem két nagykanálnyit. A probléma sajnos tovább folytatódott. A lapka cheddar egy olcsó megoldás, sosem fog úgy olvadni, mint a rendes sajt, azonban helyes hőkezeléssel kihozható belőle valami. A hőkezelésről itt annyit, hogy a két szelet lapkasajt még egymással sem olvadt össze, a hűtőbe rakás előtt rájuk készített - egyébként pirított - bacon pedig végképp hideg volt.

image-f3e20a603bdd2c6930dace5c24263a46f951464972506ef1d81e2b4b46f9dc62-v.jpg

Összefoglalva a lényeget. Kapunk egy saját maghőjétől (inkább "maghidegétől") visszahülő húst, amin hideg a sajt, és a bacon is. A hideg pirított bacon volt számomra a mélypont, értem, hogy a faszenes grillen nem készíthető el, mert égne az egész a kisülő zsírtól, de egy grilltálca rögtön megoldaná a dolgot. A bacon zsíros része fehérre volt dermedve. Orvosolható lenne ez persze akár annyival is, hogy a pirításnál eljut a szalonna a chips állapotig, akkor ugyanis még kihült formájában is ropogós marad.

image-ff2c03aa04bd2b056b1e9996340842faa9ace11171d42413c62eb4b960eb64c6-v.jpg

A két réteg közt a hagymalekvárt nem felejtem el, egy jó hamburgernél annyi lenne a kritikám hozzá, hogy gyakorlatilag semmilyen fűszert nem tartalmazott, még sót sem. Egy kis ecet/bors/zöldfűszer, de tényleg bármelyik feldobná. Önmagában persze egy harapásban felelhetne az édes ízért, de szerencsésebb, ha minden hozzávaló legalább két helyen dolgoztatja a nyelvünk érzékelőit. Egyébként lassú tűzön sokáig készülhetett, mert a hagyma textúrája kiváló, igazából kihagyott ziccer, mert egy csipet són kívül bármitől a fogás fénypontja lehetne.

image-9775c72a1da971294387cc797fb2b7a746d3ace92fa861095d112e0f3d7d6dd9-v.jpg

Nem írtam eddig a szószokról, de nem is kellene, hiszen ott figyelnek a tányéron díszítésként. Ketchup, és mustár, alul-felül. Fura ezt mondani, de egy kis bolti majonéz is feldobná a hamburgert, hiszen mind a ketchup, mind a mustár ecetes, ez pedig a nyers hús "fémes" íze mellé nem jó párosítás.

image-1e4c6b4f7f750c62fef23697c62ab560273a123d8c1a721f2f21dd6ce872a280-v.jpg

A krumplit a végére hagytam, mókás csónak formájúra hajtogatott papírban érkezik. A belsejének ikrássága alapján mirelit, de legalább a fűszersós fajta, nem tett hozzá a fogáshoz, viszont egy sokkal jobb hamburger mellől sem nézném ki a tányérról.

És akkor a végkövetkeztetést árnyaló utolsó hozzávaló, az ár. Itt lesz végképp nehéz a képlet, 1200 Ft ugyanis kellemes környezetben egy rendes hússal bíró hamburgerért, körettel, üdítővel egyáltalán nem sok. Itt jön az apropója is az írásnak végül, a nem megnyerő élményeket magunkban szoktuk tartani. Ezúttal viszont apróságok hiányoznak, ahhoz, hogy akár +500 Ft-os ár mellett is azt mondhassuk, megéri egy hamburgerre betérni a Novába.

A hús kerüljön hamarabb elő a hűtőből, felejtsék el a nyers uborkát (főleg ebben a mennyiségben), és a mustárt, kerüljön a szendvicsbe egy lágy szósz is, a hagymalekvár a són kívül kapjon még egy bármilyen ízt, a buci egy kevés vajat, a bacon pedig ha nem is frissen pirul, kapjon elegendő hőt. Ennyi a boldogság ára!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sunseaty.blog.hu/api/trackback/id/tr288555864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kajaszemle 2016.05.26. 12:51:17

Azt hiszem futok és megkóstolom! :)
süti beállítások módosítása